Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Oia och Amoudia på Santorini
Oia, eller Ia som byn uttalas på grekiska, ligger längst ut på den norra delen av ön cirka 15 kilometer från Fira. Byn förstördes delvis av en jordbävning 1956 och har inte byggts upp till fullo än. Arkitekturen är helt fantastisk och husen är målade i regnbågens alla färger, även om vitt dominerar. Trots jordbävningsrisken byggs nya hus så nära klippkanten det någonsin går.

 

Oia, eller Ia som byn uttalas på grekiska. Santorini.

Oia, eller Ia som byn uttalas på grekiska. Hamnen Amoudia nere till vänster.

 

Oia är en av de vackraste byar jag sett. Om jag blundar för all kommers ska jag kanske påpeka, för så är det, kommersen är i full gång även här, men den känns ändå inte lika påtaglig som i Fira. Oia andas mer kultur än kitsch, här finns många konstgallerier och hantverkare och den klassiska musiken dominerar på tavernorna.

 

Vyn över Oia på Santorini är en av de vackraste i grekiska övärlden.

Vyn över Oia är en av de vackraste i grekiska övärlden.

 

Oia är inte bara omtalat för sitt enastående läge, sin vackra arkitektur och fotogeniska kyrkor, solnedgången är minst lika berömd, kväll efter kväll fylls Oia av obotliga romantiker för att fotografera och beundra solnedgången.

 

Vy över Amoudia från Oia på Santorini.

Vy över Amoudia från Oia.


Nedanför Oia ligger den måleriska hamnen Amoudia. För att komma ner till Amoudia kan du gå ner för de många trapporna (undvik att åka åsna ner), eller köra nästan ända fram. Vägen till Amoudia börjar vid den stora parkeringsplatsen i Oia.

Längs hamnpromenaden i Amoudia ligger fisktavernorna på rad, mysfaktorn är himmelshög. Man skulle kunna tro att tavernorna är äkta turistfällor, men jag har aldrig blivit besviken när jag har ätit i Amoudia. Tavernorna är specialiserade på färsk fisk, men de serverar även annan mat.

 

Amoudia. Oia. Santorini.

Hamnen Amoudia och byn Oia.

 

Om du tycker om att bada från klippor följer du stigen som rundar hörnet till vänster om hamnen, efter bara några minuter når du fram till ett inbjudande klippbad med kristallklart vatten. Utanför klippbadet ligger en liten ö med en ännu mindre kyrka som heter Agios Nikolaos. Det går att klättra upp på klippan och dyka rakt ner i det underbara havet.

 

Klippbadet i Amoudia under Oia på Santorini.

Klippbadet i Amoudia under Oia. (Fira i bakgrunden.)

 

Gillar du att snorkla är det här bästa platsen på hela Santorini att göra det på. Gillar du inte klippbad tar du dig till Katharos beach som ligger ganska nära Oia.

HOTELL I OIA

Precis som i Imerovigli är svårigheten inte att hitta hotell, det svåra är att välja hotell. Utbudet är gigantiskt, och nästan alla hotell hör till den högre prisnivån, även om det faktiskt finns budgethotell också. Här nedan är några förslag.

Anemomilos »

Caldera Villas »

Strogili »


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera