Kalimera Grekland Kastellorizo.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kastellorizo i Grekland

Kastellorizo in English. Kastellorizo suomeksi.

Kastellorizo, eller Megisti, ligger öster om Rhodos och tillhör Dodekaneserna. Det är en väldigt liten ö både till yta och till antal invånare, här bor cirka 490 personer, ytan är bara 11 km2 och högsta berget - Vigla - mäter 273 meter över havet. Gillar du italiensk filmer kan jag rekommendera filmen Mediterraneo som utspelar sig på Kastellorizo.

 

Byn Megisti på Kastellorizo i Grekland.

Den vackra byn Megisti på Kastellorizo.

 

Öns läge är unikt i den grekiska övärlden. Kastellorizo ligger 118 kilometer öster om Rhodos, och 2.5 kilometer från Kaz i Turkiet. Längre österut än så här kan man inte komma i Grekland.

Visst är det märkligt att en ö kan ligga så långt bort, och så nära ett annat land, och ändå tillhöra Grekland. Kastellorizo är på det hela taget en märklig ö, och det beror på läget. Tyvärr har det isolerade läget, eller rättare sagt det strategiska läget, medfört en och annan tragedi.

 

Från berget ovanför Megisti på Kastellorizo har man en fantastisk utsikt över byn Kaz i Turkiet.

Vy över Megisti. Kaz i Turkiet syns i bakgrunden.

 

Kastellorizos historia är grym, blodig och tragisk. Vi behöver inte gå långt tillbaka i tiden. Italienarna tog över ön på 1920-talet. Då valde en del öbor att emigrera, de flesta flydde till Australien. Den sista (får vi hoppas) katastrofen inträffade under andra världskriget då ön bombades av både italienare och allierade. Under ett av bombanfallen fattade en bränsledepå eld. Elden spred sig fort och förstörde mer än hälften av husen på ön. De som inte redan hade flytt innan gjorde det nu.

Som flyktingar var de inte välkomna vare sig i Turkiet, Cypern eller i dåvarande Palestina, trots idoga försök. Till sist fann de en fristad i Egypten. När kriget väl var över återvände de flesta hem. De möttes av en by lagd i ruiner. Då valde ännu fler att emigrera till Australien.

 

Till ön Kastellorizo reser man för att njuta av lugn och ro och att äta god grekisk mat.

Kastellorizo är idag ett lugnt och stillsamt paradis.
Ön hade i början av 1900-talet en befolkning på cirka 10 000 personer, efter kriget fanns det bara några hundra kvar. Idag har Kastellorizo bara 490 invånare. I Australien sägs det bo fler än 30 000 personer med anknytning till Kastelorizo. De kallas för "Kazzies".

Den 19 juli varje år är det stor fest i Megisti. Det är inte vilken fest som helst, det är det mest galna, och roligaste, party vi har varit med om i Grekland.

 

Den 19 juli varje år är det stor vattenfestival i Megisti på Kastellorizo.

Den 19 juli varje år är det stor fest i Megisti.

 

Läs mer om den galna festen här »

 

RESA TILL KASTELLORIZO

Trots att Kastellorizo ligger avlägset är det enkelt att resa hit. Smidigast är att flyg till Rhodos och vidare med båt eller inrikesflyg. Inrikesflyg från Rhodos fem dagar i veckan. Boka i god tid.

Båtförbindelserna mellan Rhodos och Kastellorizo är nuförtiden bra och trafikeras av katamaranen Dodekanisos Express, som går från Kolona Port, och Blue Star Ferries, som går från Acandia Port, båda hamnarna ligger i Rhodos nya stad.

Båttidtabell för Kastelorizo »

Boka färjebiljetter online här »

 

RESA RUNT KASTELLORIZO

Eftersom det inte finns några vägar, förutom den som går till flygplatsen, finns det inte heller någon biluthyrning, men det går att hyra moped. Öns enda taxi, och öns enda buss, trafikerar flygplatsen. Med utflyktsbåt kan man åka till Blue Cave som beskrivs under sevärdheter. Båt till Kaz i Turkiet går några gånger i veckan. Om du ska åka över till Kaz måste du kontakta någon av resebyråerna en dag innan. Ta med passet.

 

På Restaurang Sydney på Kastellorizo kan man äta god mat och titta på utflyktsbåtar.

Från Restaurang Sydney kan man titta på inkommande utflyktsbåtar.


BYAR PÅ KASTELLORIZO

Öns enda by heter Megisti. Det är en av de vackraste och mest fotogeniska byar jag har varit i, och det trots att många hus fortfarande är ruinerade, eller kanske just därför.

Nästan allt på ön kretsar sig längs den smala poesivackra hamnpromenaden. Tavernor och barer ligger på en lång rad efter varandra. De bästa - och billigaste - ligger en bit bort från själva hamnområdet. Dyrast är det där segelbåtarna lägger till. Little Paris och Restaurang Sydney är de två bästa tavernorna.

 

Bra tavernor och restauranger i Megisti på ön Kastellorizo nära Turkiet.

Den mysiga hamnpromenaden i Megisti.

 

En av de byggnader som klarade sig när ön skoningslöst bombades under andra världskriget är en moské. I moskén finns en utställning om öns smärtsamma förslutna. När vi var där visades en film om alla grymheter. Filmen var välgjord och mycket gripande. Vi rördes båda till tårar. Se den om du mot förmodan kommer till Kastellorizo.

 

Moskén och minareten i Megisti på Kastellorizo klarade sig under andra världskriget.

Moskén och minareten klarade sig under andra världskriget.

 

På kvällen samlas öbor och turister på tavernor och restauranger i Megisti på Kastellorizo för att njuta av god grekisk mat.

Kvällarna i Megisti är magiska.


Kyrkan Saint George och klippbadet på Kastellorizo nås endast med badbåt.

Det går utmärkt att bada vid kyrkan Saint George.

 

STRÄNDER PÅ KASTELLORIZO

Kastellorizo är den enda ö i Grekland som jag har varit på som saknar stränder. Det låter inte klokt egentligen, det borde finnas någon stackars strand, men det gör det inte. I stället är man hänvisad till hamnpromenaden där det finns solstolar och parasoll att hyra, och badstegar att gå upp och ner i vattnet. Det funkar hur bra som helst. Det går även utmärkt att bada vid kyrkan Saint George.

 

Stränder och swimmingpooler i Megisti på Kastellorizo i Dodekaneserna.

Det finns inga stränder så man badar i hamnbassängen.

 

Det finns solstolar och parasoll att tillgå i den stora swimmingpoolen i Megisti på Kastellorizo.

Bad med härlig utsikt mot de vackra husen.

 

Här kan du se de bästa stränderna på Kastellorizo »


SEVÄRDHETER PÅ KASTELLORIZO

Byn Megisti och Blue Cave är de stora sevärdheterna. Därutöver finns ett par kloster som ligger på vägen till flygplatsen, en gammal lykisk grav från 400-talet f.Kr, samt öns gamla huvudstad Paleokastro, som ligger i bergen ovanför Megisti.

 

I Mandraki bay och hamn på Kastellorizo finns en liten strand.

Mandraki bay som ligger till vänster om hamnen. Där finns något som kan liknas vid en strand.

 

Jag kan varmt rekommendera en promenad till Paleokastro, inte för att se Paleokastro utan för den bedårande utsikten över Megisti, och över de mäktiga bergen i Turkiet. Att ta sig dit är enkelt och kräver bara starka knän. Trappan upp börjar i Megisti. Du kan inte missa den.

Blue Cave påstås vara den största, blåaste och häftigaste grottan i hela Grekland, somliga säger i hela Medelhavet. Innan jag såg grottan första gången var jag skeptisk. Jag vet inte hur många "Blue Caves" jag har sett i Grekland. Några har jag imponerats av, men de flesta har jag rykt på axlarna åt, men inte denna.

 

Blue Cave på ön Kastellorizo i Dodekaneserna är den största, blåaste och häftigaste grottan i hela Grekland.

Blue Cave. Ingången till grottan lyser vit av solen utanför.

 

Grottöppningen är ungefär en meter, man kan bara komma in med en liten gummibåt, och man måste ducka, annars slår man skallen i en klippa. Väl inne i grottan är det bara att konstatera att det är den största, blåaste och häftigaste grottan som finns i Grekland.

 

Fler bilder från Blue Cave på Kastellorizo finns här »

 

HOTELL PÅ KASTELLORIZO

Utbudet på boende är begränsat, men tillräckligt stort för att rymma de få turister som reser hit. Nästan alla turistande greker har egna hus, eller bor hos släktingar. Augusti är som alltid en svår månad, då måste man boka i god tid. Bäst är att alltid boka rum i förväg när du ska resa till Kastellorizo. Nedan är förslag flera på bra hotell

Boka Alexandra Pension här »

Boka Megisti Hotel här »

Boka Paradisos Kastellorizou här »

Boka To Pefko här »

Boka Poseidon här »

 

Boka andra hotell på Kastellorizo här »


LÄS MER OM KASTELLORIZO

Om Kastellorizo Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera