Kalimera Grekland Meganisi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Meganisi i Grekland

Meganisi in English.

Meganisi, eller Meganissi, ligger öster om Lefkas i den Joniska övärlden. Namnet betyder "den stora ön" på grekiska, men någon stor ö är det inte tal om, Meganisi är bara 22 km2, att jämföra med grannön Lefkas som är 333 km2. Ön har cirka 1 040 invånare fördelat på tre byar: Spartochori, Katomeri och Vathy. Högsta berget heter Megas Birnos och är 297 meter högt.

 

Meganisi i Grekland.

Vathy på Meganisi.

 

Meganisi är, som alla öar runt Lefkas, en oerhört grön och vacker ö. Det är tyvärr inte många Skandinaver som reser till Meganisi på semester, det beror säkert på att det är en liten ö utan spektakulära stränder eller sevärdheter. Däremot är det många som åker hit med utflyktsbåt från Nidri på Lefkas. Om du åker till Lefkas kan jag varmt rekommendera en dagsutflykt till Meganisi. Det går flera båtar varje förmiddag från hamnen i Nidri.

 

Hamnen i Vathy på ön Meganisi i Grekland.

Hamnen i Vathy.

 

RESA TILL MEGANISI

Enklast är att flyga till Preveza på fastlandet, ta en taxi till Nidri på Lefkas, och vidare med båt därifrån. Från Nidri på Lefkas kan du åka taxibåt, utflyktsbåt eller bilfärja över till Meganisi. Det finns två hamnar på Meganisi: Spartochori (Porto Spilia) och Vathy. Med bilfärja tar det från Nidri cirka 25 minuter till Spartochori, och 40 minuter till Vathy.

Båttidtabell »

 

Den lilla ön Meganisi ligger nära Nidri på Lefkas.

Nidri på Lefkas.

 

Någonstans därute i skärgården ligger Meganisi. Det stora halvön till höger i bild heter Yeni, och är väl värd ett besök om du är på Lefkas.

RESA RUNT PÅ MEGANISI

Buss trafikerar Spartochori, Katomeri och Vathy upp till sju gånger per dag. Vad jag känner till finns det varken bil- eller mopeduthyrning på Meganisi. Men det är inte långt till Nidri på Lefkas där finns hur många uthyrare som helst.
BYAR PÅ MEGANISI

Det finns som sagt tre byar: Spartochori, Katomeri och Vathy. När jag var på Meganisi förvånades jag av att husen såg äldre och mer slitna ut än på Lefkas. Jag undrar om inte Meganisi klarade sig från jordbävningen 1956, arkitekturen skiljer sig från den på Lefkas, som drabbades hårt av jordbävningen.

 

Hamnen i Spartochori på Meganisi i Grekland.

Hamnen i Spartochori.

 

Hur som helst gillar jag alla tre byar, och jag tycker att de är jättefina. Katomeri är den största byn, och den by som är mest grekisk. Finast tycker jag att Vathy är (se bild överst på sidan). Kanske för att byn ligger vid vattnet, och att där finns mysiga tavernor längs hamnpromenaden.

STRÄNDER PÅ MEGANISI

Ingen reser till Meganisi för strändernas skull. De är få och tämligen mediokra. Spilia nära Spartochori, och Limonari beach på östkusten, är två av de bästa stränderna.

 

Spilia beach nära Spartochori på Meganisi i de Joniska öarna.

Spilia beach nära Spartochori.

 

SEVÄRDHETER PÅ MEGANISI

Meganisis enda sevärdhet är Cave of Papanikolis som ligger på södra delarna av ön. Grottan är berömd för att den grekiska ubåten Papanikolis gömde sig där under andra världskriget.

 

Blue Cave. Cave of Papanikolis. Meganisi.  Grekland. Greece.

Cave of Papanikolis på Meganisi.

 

Ubåten var en gammal skorv byggd på mitten av 1920-talet. Trots sin ålder var hon oerhört framgångsrik under kriget och sänkte många fiendeskepp. Ett besök i grottan ingår i de flesta båtutflykter som startar från NidriLefkas, bland annat båtutflykten med M/S Christina.

HOTELL PÅ MEGANISI

Jag vet inte hur lätt eller svårt det är att hitta boende på egen hand, och det av den enkla anledningen att jag aldrig har stannat över natten. Jag såg ett flertal pensionat, framförallt i Vathy, där jag misstänker att de flesta turister bor.

Boka hotell på Meganisi här »

 

Vi har bloggat från Meganisi en gång, läs om den dagen här »


LÄS MER OM MEGANISI

Om Meganisi Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera