Gavdos i Grekland

Korfo beach. Gavdos.

Ö-grupp: Kreta | Folkmängd: 40 | Yta: 33 km2 | Flygplats: Nej | Charter 2018: Nej | E-guide: Nej

 

Gavdos är en underbar liten ö, Europas sydligaste del. Utöver de 40 bofasta finns en del "rastahippies" som bor i kåkstäder vid Potamos och Lavrakastränderna. Gavdos är en känd nudist ö, men inget som stör, det finns plats för alla. Det finns även 20 kyrkor på ön, en kyrka per par!

Mycket lugnt och stilla flyter dagarna, även den sparsamma trafiken kör lugnt och förhållandevis tyst. Det jag gillar bäst att njuta av utsikten från Consolas Taverna om aftonen eller att borra ner fötterna i sanden på en taverna nere på Sarakinikostranden, och äta! Det man gör bäst på Gavdos är att njuta av solen, bada på härliga stränder, den goda maten och livet.

Det är elransonering på ön, elen är på mellan kl 08:00 till 11:00 och från kl 19:00 till 24:00. Det finns ingen bank eller bankomat på ön, men Consolas Gavdos Studios tar kort. Två Super Market finns, en i en av tavernorna på Sarakinikostranden och en vid hamnen. Moppeuthyrning finns: Gavdos Travel ligger längs vägen ner till Sarakinikostranden.

RESA HIT
Snabbaste sättet är att flyga till Chania på Kreta, och sedan åka buss till Chora Sfakion, och där ta färjan Samaria I ut till Gavdos. Färden med färjan tar cirka två timmar. Buss går från hamnen till Agios Ioannis i anslutning till färjan. Länk till båttidtabell finns längst ned på sidan.

RESA RUNT
Ön är så pass stor att den tar några dagar att utforska med cykel/moppe. Bussen har lite oregelbundna turer från hamnen till Agios Ioannis, bäst att fråga lokalbefolkningen om turlistan.


Karave. Gavdos.

Hamnen Karave.


BYAR
Det finns ett antal "byar" runt ön, de består oftast av ett fåtal hus kanske 10 invånare som mest. Men på kartan finns följande byar utsatta Karave (hamnbyn), Klimousena strax ovanför Karave, Sarakiniko med stranden, Kastri mitt på ön, Metoxi med muséet, Ambelos vid fyren och Vatsiana åt Tripitihållet.

BAD & STRÄNDER
Sarakiniko är en ljuvlig, nästan en km lång, lagom långgrund sandstrand, ett antal tavernor finns på stranden. Korfos (se bild överst på sidan), en liten sten och grusstranden vid Korfos, rakt nedan för himmelsbacken, taverna finns på stranden.

Följande stränder har jag inte besökt (hade skoskav) men enligt andra både live och på nätet, (observera att det inte finns några tavernor/kantiner på någon av stränderna):

Agios Ioannis är en härlig sandstrand, först en promenad på ¼ timme från Sarakiniko fram till tavernan vid P-platsen. Därefter ytterligare 15 min promenad till stranden. Lavrakas, ytterligare en ¼ timmes promenad efter Agios Ioannis, där finns en del klippor och är utmärkt område för snorkling. Pyrgos ligger lite ytterligare promenad efter Lavrakas, fin sandstrand. Potamos, är en lång sandstrand som lättast nås från stigen från Ambelos (vid fyren) d.v.s. från andra hållet, anses av många vara den finaste stranden på ön. Tripiti ligger vid sydliga udden är en grus och stenstrand. Stolen uppe på den sydligaste udden är ett måste att besöka.

Sarakiniko beach. Gavdos.

Sarakiniko beach.


SEVÄRDHETER
Tripiti, Europas sydligaste spets är ett måste. (Jag missade den, tog fel väg och vandrade länge för att hitta rätt, rejäla skoskav som resultat, de tog flera veckor att läka). Vid Vatsiana avtaget till höger in på stigen/terrängvägen ner mot Tripiti, vid T-korsningen ta till höger, fortsätt ner till ett ödehus. På andra sidan huset börjar stigen ner till udden och stranden som man se därifrån. Det finns ingen service där nere överhuvudtaget.

Fyrtornet ute vid Fanari, där finns ett litet museum om fyrens historia och lite om ön, vidunderlig utsikt från fyrtornet. Visserligen ser man inte Afrika men mycket blått hav är det.

Hippiernas "kåkstad" finns på Lavrakas beach, men det finns även en hippie bosättning på Potamos beach. Till Lavrakas kommer man till genom att vada i vattnet från Agio Iannis stranden. Potamos når man efter en cirka 4 km lång vandring från byn Ambelos, som ligger bortom Fanari där fyrtornet är.

Arkeologisk utgrävning, en antik bosättning, finns till vänster på vägen ner till Sarakiniko beach.

Om följande räknas som sevärdhet vet jag inte. Men det finns även många skelett runt om på ön, som är fullt synliga i sluttningar, enligt arkeologer är det romerska skelett. Jag såg inga skelett, som tur var. I Metoxi finns det även ett litet museum med allmogeföremål.

Fanari. Gavdos.

Utsikt från fyrtornet.


Consolas Gavdos studios.

Utsikt från tavernan på Consolas Gavdos studios, Kreta i fonden.


BOENDE
Consolas Gavdos studios
Telefon: +30 6977440676
E-post: info@gavdostudios.gr
Hemsida: www.gavdostudios.gr

Consolas har ett eget elverk, med el dygnet runt. Det finns datorer uppe i tavernan, där man kan surfa fritt. Consolas har cyklar som man får låna.

Stort tack till PA Gustafsson som skrivit texten och bidragit med bilder!


MER OM GAVDOS

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Kreta »
Chania »
Rethymnon »
Elafonissi »
Fallasarna »
Bilder »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Kreta »

E-guide om Chania län »
E-guide om Heraklion län »
E-guide om Lasithi län »
E-guide om Rethymnon län »
Kalimeras Öluffarskola »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Gavdos »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2019 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera