Anafi i Grekland

Anafi in English. Anafi suomeksi.
Anafi i Grekland.Anafi är den sydligaste ön i Kykladerna och ligger strax öster om Santorini. Det är en av Kykladernas minst befolkade öar. Här bor har cirka 370 invånare och öns yta är 32 km2. I princip alla bor i Chora som är den enda byn på Anafi. Högsta berget heter Vigla och mäter 582 meter över havet.

Anafi är inte bara en av de minst befolkade öarna, det är även en av de minst besökta öarna i Kykladerna. Men det har ingenting med själva ön att göra, utan på grund av dåliga båtförbindelser. Trots det har Anafi en hel del fans, några återvänder år efter år och det sista de vill se är fler turister.

De som gillar Anafi gör det bland annat för att ön ligger så avigt till. Många gillar att befinna sig vid världens ände. Självklart finns det andra saker som lockar folk till Anafi: dels den rofyllda atmosfären, dels den oerhört fina byn Chora, dels de fina stränderna. Det bor som sagt cirka 270 personer på ön, en del försörjer sig på jordbruk och fiske. Under senare år har många sadlat om och satsat på turism i stället. Det märks inte minst på alla nya pensionat i Chora.

Chora. Anafi.

Gränder i Chora.


För många år sedan träffade jag ett danskt par som var frälsta i den för mig då helt okända ön Anafi. De berättade lyriskt om en ö som stannat i tiden. Det fanns inga vägar, det fanns bara en taverna, ett kafé, ett pensionat och en telefon. Turister var ett okänt begrepp. Eftersom jag var en ung man då tyckte jag att det där lät stentrist. Nu ångrar jag att jag inte besökte Anafi redan då, det hade varit spännande.

Jag har varit på Anafi två gånger. Första gången låg jag på rummet med hög feber under hela vistelsen. Camilla gjorde en kort tur till stränderna, tyvärr utan kamera. Vi åkte tyvärr därifrån utan att ha sett eller upplevt ön.

Andra gången åkte vi dit i mitten av augusti, och det visade då sig att vartenda rum på ön var uppbokade. Så inte heller den gången fick vi uppleva Anafi på riktigt. Därför har jag få bilder från Anafi. Vi hade tänkt sova i utomhus hamnen på Anafi den där natten, men som tur var kom en undsättande ängel och räddade oss.

Läs om den galna resan här »

Moni Kalamiotissa. Anafi.

Klostret Moni Kalamiotissa ligger under pilen.


Chora och hamnen på Anafi.

Chora och hamnen på Anafi.


RESA HIT
Smidigast är att flyga till Santorini, och resa vidare med båt till Anafi. Anafi har båtförbindelse med ett flertal öar i Kykladerna. Räkna med långa båtresor om du åker från andra öar än Santorini. Anafi har även båtförbindelse med Karpathos, Rhodos och Kreta. Länk till båttidtabell finns längst ned på sidan.

Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT
Buss går mellan Chora och hamnen, samt till klostret Moni Kalamiotissa. På vägen till klostret passerar bussen ett flertal stränder, bland annat Klisidi beach. Från hamnen går det badbåtar till alla stränder på sydkusten. Moped, motorcykel och bil finns att hyra.

BYAR
Anafis enda by heter Chora och ligger cirka 10 minuters bussresa från Agios Nikolaos, som är Anafis hamn. I hamnen finns några tavernor, en bar, en resebyrå, en affär, några pensionat och bankomat. Bakom hamnen ligger ett el-producerande dieselaggregat och brummar. Om vinden ligger på från fel håll kan ljudet från elverket vara störande.

Taverna i Chora. Anafi.

Taverna i Chora.
Nästan alla invånare bor i bilfria Chora cirka 260 meter över havet. Det är en supergullig by med smala gränder och vitkalkade hus. Chora är så overkligt vacker och charmig att man kan tro att det är en filmkuliss. Här finns affärer, pensionat, kaféer och ett flertal tavernor, de flesta erbjuder gudomlig utsikt över havet.

BAD & STRÄNDER
Ett flertal fina stränder ligger längs den södra kustremsan. Den populäraste stranden är Klisidi beach (se bild nederst på sidan) cirka tio minuters promenad från hamnen. Här finns flera pensionat och tavernor.

Efter Klisidi kan man fortsätta till Katsouni, Roukounas, Katalimatsa och Mega Potamos. Nudism och vildcamping är vanligt. Det finns även en ganska fin strand i hamnen.

SEVÄRDHETER
Anafi har inga speciella sevärdheter bortsett från den mycket vackra Choran. Gillar du att vandra kan du ta dig till klostret Moni Kalamiotissa som är ett kloster högt upp på en klippa (470 m) på östra Anafi. Ta badbåten till Kalamos beach och följ sedan stigarna längs med berget upp mot klostret. Lön för mödan får du när du blickar ut över havet. Utsikten är fantastisk. Om du inte vill, eller kan, gå till klostret så kan du åka buss.

Stranden i hamnen på Anafi.

Stranden i hamnen.


HOTELL & PENSIONAT
Det finns förhållandevis gott om rum för att vara en så liten ö. Många pensionat är nya och håller hög standard. Rum finns att hyra i hamnen, i Chora och vid stranden i Klisidi. Om du ska åka till Anafi i augusti måste du boka rum i förväg, det är ingen idé att chansa, tro mig, jag har försökt. Faktum är att jag kommer boka hotell i förväg oavsett årstid nästa gång jag åker till Anafi.

Boka hotell, studios, lägenheter och rum på Anafi här »

Hotell på Anafi.

Klisidi beach. Anafi.

Klisidi beach sett från Chora.

I sommar hoppas jag kunna återvända till Anafi. Denna gång har jag lovat mig själv att boka rum i förväg, så att det inte blir som på förra resan. :-)


MER OM ANAFI

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Bilder »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Anafi »
Santorini - närmsta ö »

E-guide om Santorini »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Anafi »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera