Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Hemma från Zakynthos

Vi kom hem från Zakynthos för några dagar sedan och vill skriva ner våra intryck.

I.o.m att ön är ett tämligen nytt resmål för charterbolag, var det inte så lätt att i förväg hitta information. Vi tänkte dock att "Grekland är alltid Grekland", så det spelar inte så stor roll till vilken ö man åker.

Tyvärr visste vi inte förrän efter resan var beställd, att det inträffade en jordbävning 1953 som ödelade all bebyggelse. Vitkalkade hus lyser med sin frånvaro.

Det som byggs nu är oerhört turistanpassat. Laganas är ett radband av krimskramsaffärer, kinesrestauranger och hotell. Där finns inga bofasta greker. Grannorten Kalamaki är även den byggd för turister, men lugna gatan om man jämför med Laganas.

Stranden som förbinder dessa platser är en mycket fin sandstrand. Efter klockan 20.30 är det dock inte tillåtet att vara där, p.g.a att jättesköldpaddor använder stranden till äggläggning.

Kvällen innan vi åkte fanns det bara ett inlägg om Zakynthos på Kalimeras hemsida. Där stod bl.a att läsa om den goda maten på Michaelos Taverna i Kalamaki. Det kan vi skriva under på, för vi gick dit tack vare tipset.
Ät gärna deras grekiska tallrik för två personer. Då får ni smaka på de flesta smårätter som det grekiska köket bjuder och det till det facila priset av 5,5 euros för två. Nackdelen med Michaelos var att stället var så populärt att så fort man hade ätit färdigt, stod nya gäster och väntade på ens bord.

Vi rekommenderar därför Rainbow Taverna. Den ligger cirka 100 meter innan Michaelos om man kommer från stranden. Rainbow drivs av en mycket trevlig grekisk familj och de gör allt för att man skall trivas.. Maten är underbart god och musiken som spelas är grekisk. Där kan man sitta i lugn och ro och dricka familjens eget vin. Är det inte så många gäster är det inte svårt att få någon familjemedlem att sätta sig ner och prata. Då kan man passa på att fråga om allt det som ens svenska reseledare inte kan svara på.

Stället rekommenderas varmt!

 

 

Att äta ute är inte dyrt, men att handla frukostmat är dyrare än i Sverige. Att ta med snabbkaffe hemifrån är inte fel.

Rundturer/utflykter som anordnas av svenska resebolag, är precis lika de som grekiska arrangörer ordnar. Det är billigare biljetter hos grekerna, men då blir guidningen på engelska.

På Zakynthos är engelska turister i klar majoritet så det är nog ingen nackdel att åka med erfarna guider som har visat runt britter i åratal.

Att åka lokalbuss är inte dyrt, men tyvärr är det svårt att passa iihop bussturer så man hamnar där man önskar. Vi ville ta oss till grannön Kefalonia, men att ta buss till färjeläget var omöjligt. Vi frågade därför en grekisk rundtursarrangör om det var möjligt att åka med dem tilll Kefalonia, stanna ett dygn, och sedan hoppa på nästa dags utflykt. Det gick att göra så.

Kefalonia blev också drabbad av jordbävningen 1953, så där finns heller ingen genuin begyggelse. Vi stannade över natten i en liten mysig fiskeby på östsidan. Där fanns det underbara sträder med vita stenar.

Har man råd är det bäst att hyra bil, för då har man frihet. Vägarna är smala och branta och saknar vägräcken. Turistbussarna kör som bara den, så kör försiktig!

Vi kommer inte att åka tillbaka tilll Zakynthos, det var alldeles för turistanpassat för oss. Vi tror att ön kan passa bra för dem som gillar sol, bad och billig utemat, men som inte bryr sig så mycket om var vid Medelhavet man är. Är man sugen på Grekland finns det många andra mysiga öar att åka till, Skopelos t.ex..

Vänliga hälsningar från Ia och Ninni

 

Zakynthos på Kalimera »




HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera