Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa en månad i Grekland. Del 1. Naxos.

Eller; Jakten på den ultimata solnedgångsbilden!!!
Öar som besökts: Naxos, Fourni, Patmos, Arki, Marathi samt Syros.
Arne och Birgitta

20 Maj.
Efter en vederkvickande sömn på Arlanda Hotellby tog hotellets transferbuss oss till Arlanda Utrikes vid sextiden på morgonen. SAS Snowflake Arlanda Athen avgick prick på tidtabell 06.45. Hotellbyn var suverän till såväl pris som bekvämlighet. Fina trähus i två våningar med utmärkt komfort. Frukost ingå i priset 690 Sek/natt.

Väl ombord erfor vi att planet endast var fyllt till hälften. Besynnerligt. Till detta ska läggas att cirka 25 procent av passagerarna var Greker på väg hem att fira pingsten.

Vi ankom Athen på tidtabell och tog omgående buss 96 till Pireus Tid 1 tim 20 min. Normalt går färden på cirka 45 minuter. Alla Os-byggen försena resan nu.
Vi sutto oss vid ankomst till Pireus genast ned på Hamntavernan att klyva ett krus Retsina Liokri.
Nu känna vi semester och Grekland...

 

 

Färjebiljetter inhandlades till snabbfärjan High Speed 2 som på tre timmar förde oss till Naxos. Trist och dyrt farytyg, men snabbt gick det. Färdbiljetterna betingade ett pris på 31 Euro pp. Dyrt?? Visst,, den ordinarie färjan kostade halva priset men skulle anlöpa Naxos först vid tiotiden på kvällen.
Vid hamnen på Naxos väntade vännen Vaggelis och bjöd oss transport till Hotell Ag Prokopios.

Vi hivade in packningen, förpassade det torkade Renköttet till kylen samt tog vi därefter kustpromenaden till vår favorittaverna Gorgona just vid Ag Anna. Familjen Kapris hälsade oss varmt välkomna.
De se vår återkomst i Maj som starten på årets turistsäsong.

Efter en sällsamt god middag vandrade vi i nattens mörker hem till vårt Hotell. En skön natts sömn väntade efter dagens vedermödor. Resdag är ändå alltid just resdag.

Tillbyggnaden på Hotellet gå nu mot sin fullbordan och kommer att tillföra fem nya tvårums studios. Bygget beräknas stå klart i början av Juni. Nu har Hotellet dryga trettio rum varav en hel del är tvårums studios. Anläggningen är fejad och klar för att ta emot turisterna. Poolen fylld. I Maj kosta vår fina studio 30€. Ett bra pris i förhållande till standard och läge. Nytt för i år är att Hotellet även kan erbjuda frukost för den som önskar till priset av 3€ per vuxen. God beläggning den tidiga säsongen till trots. Merparten av gästerna komma från Skandinavien.

Profiler: Svensk mor med vuxen dotter. Pressade oupphörligt vid poolen från tio på förmiddagen och fram till klockan sex. En prestation att mäkta med åtta timmar på raken i solstol.


Under lördagen tog vi promenaden längs kustvägen från Ag.Prokopios till Ag.Anna och stannade till på Fotis lilla taverna för ett vederkvickande krus vitt. Husets son har fortfarande sviter i benet av fjolårets mopedolycka.

På hemvägen gästade vi Cafenian med de två systrarna i Ag Prokopios centrum. (Systrarna Lindberg kalla vi dem) Vi förundras en smula över att nästan alla näringsidkarna genast känner igen oss när vi återkommer till öarna.

Söndagen en smula blåsig men eljest var det vackert väder. Badklipporna vid Ag.Anna var dock ej att tänka på. Där var vinden hård och vågorna gingo höga.

Morgonekot på måndagens morgon förtäljde att vädret hemma i Sverige var rent miserabelt med regn och kyla.
Vädret på Naxos alltfort strålande.
Vi tager eftermiddagsbussen in till staden att inhandla färjebiljetter inför tisdagens avresa till Fourni. Endast nattfärja gälla. Avresa strax före midnatt och med ankomst Fourni 04.30.
Madame Toula på Toula rooms å Fourni kontaktas . En nyckel i dörren på room 10 ska vänta vid ankomsten till ön. Precis perfekt. Då slipper Toula kliva upp i gryningen för att låsa upp rummet vid vår anomst till ön. Pris för studion sättes till 25€ per natt.

Tisdagen börja med blåst och halvmulet. Dock varmt med cirkus 25 grader. Flertalet hotellgäster begav sig endera in till Naxos Stad att shoppa eller hyrde man bil för rundtur på ön.

Vid strax runt tolvslaget tog vi ånyo en tur längs kustvägen till Fotis lilla Taverna. Icke en enda badande eller solande längs den långa strandremsan. Uppenbart en dyster dag för uthyrarna av solstolar.

Emellertid sker som nästan alltid ett snabbt väderomslag. Solen vände åter och vinden avtog alltmer. Lunchomeletten hos Systrarna Lindberg intogs utomhus i strålande sol.

Framåt sextiden på kvällen tilltog vinden återigen i styrka, och molnen tätnade.
Detta leder tanken till en gropig tur med nattfärjan som vi ska gå ombord på strax före midnatt.
Vid förfrågan visade det sig att vår färja skulle ankomma Naxos minst en timme försenad.

Middagen som traditionen bjuda hos Familjen Kapris på Taverna Gorgona vid Ag Anna. Även denna gång förärades vi en helflaska av Husets vin med tillhörande Gorgona-etikett. Solnedgången avfotograferades med riklig bildtagning å programmet "Solnedgång"
Vännen Vaggelis från Hotel Ag Prokopios ordnade med färden från Hotellet och ned till Hamnen i Naxos vid tid strax vid midnatt.

Vi togo oss bord inne på den trivsamma Italienska Tavernan just vid uppfarten till Portaran att invänta vår nattfärja. Icke kyligt i luften men blåsigt. Nu bommade man emellertid igen serveringen just vid midnatt, och då tog vi turen ut till det lilla nattöppna cafeét längst ute på hamnpiren att invänta vår försenade färja. Endast Greker på detta fik, och så vi två öluffare. Denna servering är såvitt vi vet öppen dygnet runt. Lokala priser på drycker och tilltugg.

Färjan dröjer. Icke en skymt av Milena och klockan visa nu 00.50. Prognosen peka nu på att vi till Fourni anländer runt sjutiden Onsdag morgon.
Så blev det också.


Gorgona. Naxos.

Naxos.Fotis retsina. Naxos.

Naxos.

 

 


Agios Prokopios. Naxos.

Naxos.Naxos.

Naxos.


Solnedgång på Naxos.

 

Naxos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera