Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa en månad i Grekland. Del 3. Patmos.

Dolfinen komma prick 09.05 och tager oss på spegelblankt hav till Patmos på dryga timmen och 15 Euro pp.

Efter ett glas vitt på hamntavernan tog vi en taxi till Patmos Garden Hotel. Rekommenderat av Kalimeravän vars syster och svåger bott därstädes förra året.
Vi träffade genast frun i huset. Svenska, och gift med den grekiske ägaren. En studio ställdes till vårt förfogande för 35 Euro. Separat sovrum samt jättelik köksavdelning med alla tillbehör. De hade även fristående villor med tre rum o kök i etage för 55€, men de voro för stora för oss. Priset sett i förhållande till kvalitet och standard måste anses som mycket prisvärt. Svensk standard minst sagt. Och städningen!! Perfekt och lite därtill.

Suveränt boende. Stor pool på anläggningen samt överallt gröna gräsmattor, palmer och prunkande blomster. En pärla sannerligen.

Vägg i vägg med Hotellanläggningen ligga Patmos öldepå. Arne genast in att fråga om öl fanns till avsalu även för privatpersoner/turister. Jodå, men minsta volym är en pall!! Alltså 52 plattor x 24 burkar…..
Ej ens svensk öluffare mäkta denna volym på åtta dagar, så A lät ämnet falla.

 

 

Att taga promenaden ner till centrum tar endast tio minuter därest man ej vilse gå, vilket vi (Arne) dock gjorde... Återfärden till Hotellet fick ske med taxi enär vi voro något desorienterade. Färden tog tre minuter!!!!

I aftonens svalka lyckades det oss att på egen hand via promenad finna centrum samt därtill en utsökt Taverna vid namn Lukas, där dito mat severades till generande låga priser. Tavernan hade en stor elektrifierad grill med roterande spett. Där fann man kvällens "Dagens rätt" till verkligt bra priser. Kyckling fanns alltid och i övrigt var det olika utbud var kväll. Hemfärden helt utan problem vi vandrade, enär kartan vi fick gåvo oss full vägledning.

3 Juni.
Torsdag. Poolen lockade oss och den lätta sjöbrisen gjorde tillvaron på solstolarna behaglig. Arne skulle denna dag tvångssolas på baksidan, detta pg av att det idoga Tavernasittandet gjort honom kopparbrun på framsidan av kroppen, men mera blekvit å baksidan.
Konceptet sprack dock redan efter en dryg halvtimmes pressning enär A avskyr att ligga i solstol, med eller utan sololja.

Vid tvåtiden fick det bli en taxi för 4 Euro upp till Citadellet vid Chora för att njuta den magnifika utsikten. Vi fann en Taverna med stor utealtan där vi satt och njöt av såväl utsikt som kall Mythos. Hemfärden längs serpentinen till fots tog cirka timmen och bjöd hisnande vyer och rikligt fotograferande. Just komna halvvägs längs serpentinen gick Arnes högersandal sönder. Icke på grund av hög belastning utan mera grundat på låg kvalitet. Sandalerna hade A inhandlat i "Billiga lådan" på OBS för strax under 200 Sek just före avresan. Goda råd dyra, men Hotellets ägare tog den trasiga sandelen med till staden där skomakare väntade. Som ny återkom sandalen. Giannis, Hotellägaren, tog kostnaden "On the company" Så generöst.

Vi spikade för middag uppe i Chora med trolig formidabel solnedgång. Icke bara trolig visade det sig, solnedgången var formidabel. Arne tog 21 bilder med autoprogrammet för solnedgångar på Minoltan….

Taxi upp igen strax efter 19.00. Hela Tavernaaltanen till vårt förfogande vid vår ankomst. Bra priser på mat och dryck den enastående utsikten till trots.
Efterhand anlända alltfler gäster. Borden fyllas av hungriga matgäster vilka alla låta sig väl smaka av husets alla läckerheter.
Mörkret ha nu sänkt sig över Patmos och nere i Scala glindra alla lyktorna.

En taxi får vid tiotiden föra oss åter ner till Scala. Fyra Euro är priset. Vi stanna vi till i gränden på Xiliomodis lilla fisktaverna. Icke för att äta fisk utan mera för att intaga en kvällsouzo.

Stället är på ön vida känt för sina utsökta fiskrätter i prisläget 4-6 Euro. Måste vara väldigt billigt.
I hamnområdet kosta samma rätter näranog det dubbla. Stället kunna varmt rekommenderas.
Längs promenaden hem stannade vi vid Market att inhandla förnödenheter. Eftersom vårt tändsticksförråd hemifrån var på upphällning inhandlades en kardus grekiska dito. Swedish Match tillhandahåller utmärkta stickor i Grekland. Nu blev det emellertid en miss och vi fick med oss grektillverkade stickor av fabrikatet
´ Falcon Brand´ Rent livsfarliga tingestar. Borde klassificeras som pyrotekniska varor med hög explosionsrisk.
Det normala med tändning är att stickan går i två delar. Den övre med svavelsatsen far likt målsökande robot gnistrande iväg mot närmsta brännbara material, och undre halvan blir kvar i handen.


Fredag nu.
Samma suveräna väder. Vi blev ombedda att flytta till annan studio. Trodde att vi skulle få byta ned oss från eminent boende till påvert, men icke så. Vi erhålla en ännu mer suverän studio just fem meter från poolen. Två våningar och med sovrummet beläget å övre planet. Ett sovloft med tvenne utsökt sköna sängar.
På bottenvåningen finns riklig köksavdelning samt matbord för fyra personer. Därtill en långsoffa, mera troligt att brukas för extrabäddar.
Utanför en stor altan med morgonsol. Vad mera kunna man begära? Ja,, myggnät kanske. Till och med Svenska myggnät sutto för vart fönster!! Suveränt. Vi kunde alltså med öppna fönster och svalka sova.

Giannis, Hotellägaren, hade noterat att vi medförde en större digitalkamera. Arne ombads taga ett antal bilder över Hotellet för inläggning i Hotellägarens dator. Öns yrkesfotograf hade begärt ohemult högt pris för en serie digitala bilder. Gjordes sålunda. Arne tog i allt 80 bilder i kvalitet "super fine" vilka brändes ned på en CD i närmsta fotoaffär på ön. Uppskattades verkligen av värdparet på Hotellet.
Vi tar i anledning därav en tidig tur ut att äta och handla.

Vilse igen ? Jodå, men ej mer än att vi utan taxi kunde finna oss vägen hem.

Temperaturen nu i sena kvällen över 23 grader och ingen vind alls!! Tröjorna kunna lämnas i studion vid kvällens utflykter.

Idag lördag 5 Juni lyssna vi ånyo på Ring så spelar vi på kortvågsradion.
Enligt god sed och vänja har Hustru Birgitta gömt mobiltelefonerna i god tid innan programmet startar.
Vind och moln tilltaga alltmer under eftermiddagen. Kalimeravännen Brige vistandes på Kreta har nu efter vår enträgna vädjan skickat Kretavinden vidare till oss.
Då vi vakna efter siestasömnen blåsa det rejält. Lägg växlande molnighet därtill. Varmt dock, med 24 grader. En tanke för denna afton var att fara upp till Chora att avnjuta god mat samt levande musik på Taverna Aloni, men detta fick skrinläggas då vi av Hotellets Eva erfor att den levande musiken komma igång först runt elvasnåret. Den tid då vi vanligen sova så skönt.

Då riktas våra tankar i stället mot Taverna Lukas i byn. Deras grillrätter äro mer än delikata.
Först en sväng ner till centrum för att avnjuta folkliv samt ett krus vitt i gränden.
En flock ankor kommo helt ogenerat promenerande längs strandserveringarna. Månne det skola bli fågel på kvällens meny??

Så vidare upp genom gränderna till Lukas Taverna. Alltid lika spännande att skåda vad som på spetten rotera i den stora grillen. Helt lamm finnes samt leverrulle med bacon. På nedersta spettet vankas ett antal kycklingar.

Vi erhöllo genast ett krus Liokri att smutta på i väntan på vår mat. Efter en mycket god grillmiddag vandrade vi via centrum upp till vårt kvällsbord i gränden för en avslutande kaffe med Metaxa.
Varm kväll, och nu avtagande vind. Det sätta vi extra värde på efter en blåsig dag som denna.

Vaknar till ett helt vindstilla Patmos.
Ett medelålders par från London anländer till Hotellet vid halvåttatiden. Troligen med nattfärjan från Pireus.
Vindarnas Gud är ånyo på vår sida. Gårdagens hårda vind nu utbytt mot en svag havsbris och klarblå himmel.

Profiler på Hotellet. Vi ha sedan många år tillbaka en mani på att samla profiler!! Vi ha med åren blivit ganska så skickliga iakttagare och avsätta mången timme av vår semester till iakttagande av våra semestergrannar.

Profil 1: Vite Wahlberg. Herre runt de femtio med viss rondör och absolut kritvit hud. Huru mycket han solar kunna ej ens ett uns av färg förmärkas. Endera är karl´n insvept i solskyddsfaktor 20 eller saknar han helt pigmentering. Nationalitet okänd, men vi tippa på Flamländare. Till och med vår digitala kamera protestera när vi Karl´n skulle fotografera. Kameraprogrammet föreslog förändrad vitbalans med 1,5 steg.

Profil 2: Affärsmannen. Vår närmsta granne. Solade oupphörligt, men hade alltid sin mobil till hands. Gjorde via mäklare ständiga affärer på "London Panel Board" (Den internationella råvarubörsen i London) Affärer med Rågummi, olja, ädla metaller samt övriga mineraler. Hade därtill en onlineuppkopplad Laptop vilken ofta konsulterades. Minst 8 samtal per timme via mobilen….

Profil 3: Prydliga Svenska barnfamiljen 1. Far, Mor samt trenne tonårsflickor av det prydliga slaget. Familjen njöto av semestern samt shoppade ivrigt inne i Patmos butiker. Hade ett bryderi om de skulle ta storfärjan åter till Samos på fredagen inför hemresan Söndag eller vänta till Dolfinen på lördagen. Klokt nog valde de storfärjan på fredagen. Under natten till lördagen blåste det upp, och Dolfinen på lördagen blev inställd. Klokt val.

Profil 4: Prydliga Svenska barnfamiljen 2. Far, Mor samt tvenne söner och så Amanda, en tös på runt fyra år. Arne och Amanda kommo genast att bliva goda vänner. De surrade från morgon till kväll. Mor i huset var mera troligt förskollärare till professionen. Hade alltid en pedagogisk framtoning i kontakterna med barnen.

Profil 5: Österrikarna. Efter trenne dagars idogt festande lyckades de missa sin ordinarie hemfärd den fjärde dagen och blevo inblåsta på Patmos. De hade alla som kutym att halsa Retsina Liokri direkt ur flaskan likt en Dansk halsa sin Carlsberg…

Prifil 6: Knaep en Bajer up!! Ett Danskt par i övre medelåldern. Trevliga polare. De tillbringade hela 14 dagar på Hotellet och hade så gjort i flera år. De ansåg sig ha funnit det perfekta Hotellet för en Grekisk ferie. Vi säga icke emot. E-postadresser utbyttes. Synd bara att vi bo så långt från varandra, eljest vore det skojigt att ånyo kunna mötas.

Profil 7: Värdparet. Eva och Giannis med tonårsbarn. Hur trevliga som helst. Månar verkligen om att alla Hotellets gäster ska trivas. Anordnar då och då en grillafton där värdparet bjuda på såväl Mezes som grillat kött. Det enda gästerna förväntas medtaga är dryckjom för småglas samt gott humör. Barnen är fullt behjälpliga med Hotellets skötsel samt talar Svenska såväl som Grekiska och Engelska flytande.
Giannis har som hobby att pyssla med modelljärnväg.
Hotellfamiljen har även börjat satsa på åretrunt-öppet. De har installerat centralvärme i ett antal studios och tar alltså i viss omfattning emot gäster året runt. Ett alternativ vi redan nu börjat fundera på, eftersom vi så gärna skulle vilja fira Jul-Nyår på öarna någon gång.

En lunchtur ner till byn att sitta Taverna giva lagom motion inför siestans vila vid halvtretiden.

Vi tar vid sextiden promenaden ned till hamnen för att boka biljetter inför morgondagens båtutflykt till Marathi.

Där ska förutom en gudomlig strand endast finnas ett par tre Tavernor samt en handfull bofasta. Birgitta har sedan i vintras sett fram emot att få besöka just denna ö.

Kvällsturen ned mot hamnen inleds som alltid med ett stopp på Häxans lilla cafenia. Alltid lika trivsamt att sitta och vila i den fina trädgården tillsammans och ett krus Retsina att dela. Cafenian ägs och drivs av ett Grekiskt-Italienskt yngre par med en två månader gammal son. De är konstnärer till vardags.

Så lokalbussen upp till Chora att äta middag, se solnedgången samt att från den stora utealtanen på Jimmys Balcony kunna blicka ut över havet och samtidigt kunna se Ikaria, Fourni, Samos och vid horisonten Marathi.

Måndag morgon. Vi tar dagsturen till den lilla ön Marathi. Färden går via strandhugg på Arki och tar dryga timmen. Biljetter bokas gärna kvällen innan på det lilla kontoret invid utflyktsbåtarna. Marathybåten är dock ingen turistbåt i egentlig mening. Den är livlinan som förser öarna med alla förnödenheter som behövs inklusive färskvatten. I trafik året runt.

Marathi är det personifierade lugnet.
Två Tavernor, lika många enklare pensionat, ett par bryggor samt en härlig sandstrand i bukten. Så mycket mer är det icke. Ön frekventeras livligen av segelbåtar, vilka ankra på redden för en dag eller två.
Lite dyrare är allt på ön, men det får turisten ta, allt måste ju fraktas hit med båt.
Men, denna säregna ö är måhända alltför liten, tyst och stilla, för vårt vidkommande. Som en ö för dagsutflykt, visst, men ej för flerdagsvistelse. Detta utifrån vår utgångspunkt.
Andra kan säkert se ön som det förlorade paradiset.

Åter till Patmos vid halvsextiden. Ett kryssningsfartyg, Cypernflaggat, ha nu bogserats in till kaj. Månne priserna stiga i afton??

Lite senare än vanligt tog vi så kvällspromenaden ned på byn. Först till agenturen för Blue Star Ferries att inhandla biljetter för tidig avresa till Syros nu på fredag morgon. Biljettpriset för oss två hamnade på 43 Euro sammantaget. Dolphin.

Middagen på Lukas Taverna igen. I jättegrillen snurrade på spett kyckling, lever med bacon, samt helt lamm. Bara att välja.
Tisdagen. Samma utsökta väder och den öluffarvänliga havsbrisen. Hotellägarparet meddelade oss att de denna afton avser bjuda på grillmiddag vid pass halvnio. Men så gott. Vi tackade och bockade.

Så ett telefonsamtal till Syros-Kini och Argo studios för meddelande att vi till Syros beräknas anlända fredag morgon vid sex-snåret på morgonen och önska oss härbärge i trivsam studio för en dryg vecka.
Inga problem. Ägaren lovade genast hämtning den tidiga timmen till trots.
Till detta lovades vi studio nr 1, den högst upp och med altanen ut mot havsbukten.

Nästan alla Hotellgästerna mötte upp till kvällens grillafton i värdparets regi. Långbord hade dukats samt grillades det kött i riklig mängd. Tzatziki , greksallad och andra läckerheter fanns utställt på borden. Till detta en utsökt potatissallad med bas av grekisk nypotatis. En delikatess sannerligen.
Kvällen avlöpte i gemytets tecken som alltid i goda vänners lag.

Onsdagen bjöd samma vackra väder som vanligt. Arne ned på byn att proviantera samt lämna in CF-kortet för överföring till CD-skiva åt Hotellägaren. Lite mer bilder från Hotellet, samt bilder från gårdagskvällens Hotellfest.

Torsdag. Varmt. 26 grader redan 08.00. Vi betalar Eva för vår niodagars vistelse. 315 Euro svarande mot 35 Euro per natt. Mycket prisvärt boende. Icke sista gången vi tager oss härbärge på detta Hotell.

Färjan till Syros avgår 01.45 natten till fredag och av den anledningen blir det tidig middag på Lukas. Hem vid halvniotiden att sova några timmar innan det blir dags gå ned till hamnen att äntra Blue Star 1. Vi fann oss varsin bänk att vila på de tre timmarna resan till Syros tog. Icke särskilt bekvämt dock...


Patmos.

Patmos.



Pool på Patmos Garden.

Patmos.

 

 


Marathi beach. Grekland.

Marathi.



Patmos.

Patmos.



Patmos.

Patmos.



Solnedgång på Patmos.

Patmos.

 

Patmos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera