Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Båtluff till Samos, Fourni, Chios & Lesbos. Del 1.

För denna resa valde vi att utnyttja Apollos möjlighet att boka enkelresor, ned till Samos och hem från Lesvos.

Samos 2-6 juli
Vi anlände till Samos och Pythagorion på fredag, 2 juli och installerade oss som vanligt hos Hotel/Studios Sandalis (fax: 0030,2273061251). Vi hade redan bott där en vecka i maj samma år så paret Sandalis, som sannolikt passerat pensionsåldern, välkomnade oss som sina barn. Priset 27€ per natt för studio med luftkonditionering och TV under högsäsong är som vanligt "Special price for you".

Vi hade planerat att på lördag åka till Agatonissi över dagen med Flying Dolphin men turlistan hade ändrats så det gick ingen båt dit. På söndag valde vi att åka en organiserad rundtur med buss (fråga i turistinformationen). Den då medföljande guidens information lämnade mycket i övrigt att önska och resan var knappt värd pengarna, 16€ pp, men ett säkert sätt att se ön.

 

 

På onsdag morgon stod vi på kajen, beväpnade med bagage och biljetter, och skulle embarkera en Flying Dolphing på väg till Fourni men enligt personalen var det för hård vind för att gå dit, däremot skulle den gå till Patmos/Leros o s v. Det är svårt att frigöra sig från misstanken att de inte kör till Fourni med för få passagerare. Nästa Flying Dolphing skulle gå först på söndag. Vi återvände till Sandalis där vi fick tillbaka vårt rum och begrundade läget. När biljettkontoret öppnat byttes båtbiljetterna mot pengar och nya biljetter (6.90€ pp) inhandlades för transport med bilfärja från Samos stad kl 22 till Fourni samma dag. Vi fick behålla rummet hos Sandalis hela dagen utan extra kostnad. Toula på Fourni meddelades att våra planer ändrats. Vi checkade på nytt ut från Sandalis kl 19 och tog taxi (12€) till Samos stad för måltid inför båtresan.

Fourni 7-14 juli
Anlände till Fourni med Milena kl 02.30 efter ett långt uppehåll i Karlovassi och svårigheter att angöra hamnen i Fourni p g a hård vind. Toula väntade på oss i hamnen och eskorterade oss till rummet (nr 11) med perfekt läge mot havet och hamnen. Det blev ingen krogrunda den natten.

En av dagarna planerade vi att åka båt till Chrysomilia, en liten by på norra delen, men det gick ingen. Vi frågade då öns enda taxichaufför vad de skulle kosta att köra oss dit och svaret blev 50€ p g a den dåliga vägen. Vi avstod.

Öns matspecialité, hummer med spagetti, avnjöts en av dagarna på Miltos taverna i hamnen. Tycker man om fisk skall man passa på när man är på ön. Friterad barbouni är en läckerhet, om än dyr. Grillad mat kan med fördel avnjutas på Dionysos i gränden mot torget. Servitören där påstod bestämt att hans grillade lamm var bäst i Grekland och hans kyckling bäst i världen.

Övrig tid på ön tillbringades på tavernor, kaféet på torget vid bageriet, stranden Kambi, stranden nedanför Toula Rooms och givetvis balkongen. Allt lika rogivande som vanligt. En lustig incident inträffade när vi åt lunch på den mellersta tavernan på Kambi då några svenskar vid ett bord intill fällde följande högljudda och indignerade kommentar när våra två varmrätter med grönsaker anlände: "Gud som mycket dom skall äta". Man skall alltså alltid förutsätta att alla runt omkring kan svenska.

Båtbiljetter till Chios (11€ pp) inhandlades i kaféet i hamnen. Båten skulle avgå 03.00 via Samos till Chios, denna resas längsta tripp. Avgången blev 03.30 och vi installerade oss i en nästan tom, luftkonditionerad salong och sov en stor del av resan.


Chios 15-17 juli
Angjorde hamnen i Chios stad kl 11.15 och intog två dyra (3,3€ st) öl på ett hamnkafé. Christina gick på rumsjakt och fick av turistbyrån tipset Chios Rooms i andra änden av hamnen. Bra rum (30€ per natt) men tyvärr med egen toalett ute i korridor. Vi letade därför rätt på Hotel Rodon, ett säreget ställe vi bott på vid ett tidigare besök 1997. Ett åldrat par driver ett lika åldrat hotell. Värdinnan, som även är städerska, har sannolikt nedsatt både lukt och syn så man får påtala att städning av rummet och toaletten är nödvändig.

Luftkonditionering finns men utsikten från fönstret mot en port gör att längtan efter Toula Rooms blev påtaglig. Tre nätter för 35€ per natt är överpris men vi slog till. Detta rum, nr 8, är det enda som har egen toalett. Hotellets läge är lugnt och ändå centralt beläget rakt upp från färjeläget och förbi en motocykel/scooterverkstad. Värdparet kan knappt någon engelska.

Vi intog lunch på en taverna i mitten av hamnen och tillbringade siestan på rummet. Efter en stunds strosande intog vi ouzo vid ett torg ett stycke från hamnen med omgivande brusande trafik.

Om man gillar en tråkig stad, många långtradare, stora färjor och stark biltrafik är det i Chios stad man skall bo. Eftersom vi vid besöket 1997 varit i den södra turistbadorten Karfas beslöt vi oss för att nästa dag åka taxi (5€) till Vrondatos, en ort strax norr om Chios stad, för bad och lunch.

Här finns Homeros klippa där han undervisade sina elever. Här finns även Cybeles heliga plats. Cybele är Guds moder även inom den grekiska mytologin.

Vinden var väl stark så vi avstod från bad och eftersom den olympiska elden skulle anlända till staden kl 15 så åt vi lunch vid Lo-stranden på en resturang med vita dukar, vinglas, flera uppsättningar bestick. Vår lunch bestående av grekisk sallad och omelett motsvarade knappast personalens förhoppningar, men en flaska dyrt och gott Limnosvin höjde stämningen, både hos oss och hos personalen. Vi återvände sedan med taxi, som vi stoppade på vägen (3€), i god tid för att betrakta spektaklet med elden.

Den kom med flyg och transporterades medelst en kvinnlig löpare genom staden, påhejad av stor folkmassa. Stort säkerhetspådrag rådde i hamnen med en majoritet av kvinnliga poliser i bländvita uniformer, kustbevakning och helikopter. En lustyatch transporterade sedan elden från Chios med riktning mot Lesvos.

Middagen avnjöts på en pizzeria i hamnen, till vänster om färjelaget om man är vänd mot havet. En normalstor pizza kostar 10€ och räcker väl till två personer. Det finns även mindre varianter för 7€ som passar för en person. Intill pizzerian finns flera ouzerier som serverar utsökta måltider till humana priser. Om man har otur anländer en färja med stark trafik som följd. Efter ett besök på torget skulle vi ta genvägen genom de turkiska kvarteren men vi lyckades gå vilse i de slingrande gränderna.

 

 

För fredagen planerade vi att deltaga i en organiserad rundtur till södra delarna med buss. Biljetter beställdes i turistbyrån på torsdag. Vi förvarnades om att 16 pers. var minimum för separat guide och vid färre anmälda skulle chauffören stå för informationen. Endast 8 pers. var anmälda varför resan inställdes och pengarna betalades tillbaka. Vi fick istället tipset att ta reguljärbussen till Pyrgis, en sevärd stad på södra delen av ön. Efter en timmes resa med luftkonditionerad buss längs slingrande vägar anlände vi till Pyrgis, en stad vars hus var försedda med märkliga fasadutsmyckningar bestående av mosaikmönstrad betong i olika nyanser. Dåtidens grafitti. Efter halvannan timmes promenad i staden och i kyrkan intog vi en utsökt lunch (pastitsio och rödbetssallad) på det parasollförsedda torget. Buss av äldre modell tillbaka till Chios följd av en kort siesta.

Inhandlade sedan båtbiljetter (12€ pp) av en dam, som inte gått charmkurs, hos NEL-lines för transport till Lesvos lördag morgon kl 07.30, den enda färjan med vettig avgångstid. Övriga går okristligt tidigt och vi hade tröttnat på försenade nattfärjor.

Middag intogs på en ouzeria intill pizzerian. Kalamares och en fisk som påminde om strömmingsflundra smakade utmärkt nedsköljda av en karaff husets vin.

Chios är fortfarande en av turism oförstörd, grön och vacker ö och bör med fördel utforskas med hyrbil. I Chios stad såg vi dock inga typiska gubbkaféer. Tillbaka till rummet och packa inför nästa dags äventyr.

Samos på Kalimera » | Fourni på Kalimera » | Chios på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera