Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Första resan till Lesbos

Lesbos är än så länge en ganska genuin ö, där man ännu kan se en och annan grek komma inridande i Plomári på åsna. Många bräkande getter, galande tuppar och skällande hundar. Dessutom alla olivträd, plataner, fikon- och valnötsträd. De sistnämnda var mogna när vi var där. Färska kalla fikon är verkligen en delikatess. Allt detta och mycket mer kändes väldigt, härligt grekiskt.

Vi hade, för första gången, bara köpt flygstol och transfer från Gbg. Boende ordnade vi själva hemifrån per telefon på Hotel Mirsini i Ag. Isidoros (tel.+30-2252033730) 2,5 km utanför Plomári. Detta val visade sig vara utmärkt. Ett mkt fräscht lägenhetshotell, alldeles nytt för säsongen, rent och snyggt. Lägenheterna är bra utrustade. Värdfamiljen är mkt vänlig och tillmötesgående. Vi trivdes fantastiskt bra. Rekommenderar verkligen detta hotell. Alldeles vägg i vägg med hotellet finns en bra taverna. Där fanns alltid greker bland gästerna, det är ett gott betyg. Bara 200 m rätt ner från Mirsini finns en fin strand och går man lite längre bort från solsängar och parasoller är det ännu bättre, härligt vatten.

En dag var vi på båttur med pappa Mikis (hotellvärden) utefter kusten till Vaterá, men innan dess den gömda kyrkan i Ag Krifti. När Mikis ankrat kunde den som ville hoppa i och simma till den varma källan som finns där invid berget, + 50 gr sa Mikis. Vid lunchdags var vi framme i Vaterá med väldigt lång strand men ganska ödslig. Tavernor och pensioner fanns naturligtvis och lunchen var god. Vi tyckte nog att "vår strand" är bättre. På hemvägen kom ändå den stora upplevelsen för dagen. Många, många delfiner hoppade och lekte runt och efter båten, både vuxna och små. Dom var med oss länge. Mikis gjorde också ett par lovar tillbaka i delfinområdet. Det var roligt att se på så nära håll, helt oanmält.

Bilade gjorde vi 2 dagar, Mikis hade biluthyrning också. Ena dagen körde vi östsidan upp mot Mólivos, inte alls så dåliga vägar, som vi hade hört från andra. En trevlig liten kuststad med vackra hus i svart vulkansten, målade dörrar och fönster i lysande färger. Branta smala gränder leder upp till Castrot uppe på toppen, varifrån man har vidsträckt utsikt mot Turkiet, som ligger mkt nära. Där i Mólivos skulle jag vilja semestra ngn gång.

En annan dag bilade vi till bergsbyn Agiássos. I denna by är det full kommers av handarbeten och träsniderier. För oss var den stora Mariakyrkan mest sevärd. Det pågick en mässa när vi var där. De flesta besökarna var en grupp grekiska damer, troligen på utflykt. Vi fick se och höra när prästen läste förböner från lappar, som damerna hade lämnat. Den populäraste helgonbilden var den som lär vara den äldsta i världen? Den kysstes mest och fanns överallt att köpa i byn som souvenir.

Ag. Isídoros, där vi bodde, var ganska avfolkad så här sent på säsongen, men tiden bara flög iväg ändå för oss. Det är många minnen som dyker upp här hemma i höstrusket. Skönt att låta tankarna återvända till soliga Mytilini.

Karin i Varberg

 

Lesbos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera