Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tre veckor med bil runt Lesbos

Här kommer en reserapport från fem vuxna och två tonåringars bravader i tre veckors besök på Mytelini/Lesbos. Vår resa började med tåg till Kastrup då det inte går något direktflyg från Sverige längre. Men med en övernattning på Zleep Hotell som ligger i Tårnby ett stop ifrån Kastrup med lokal tåget, glöm inte små mynt till tågbiljetterna 17 kr vuxen, så blev det taxi till flyget på morgonen.

Väl framme så hade vi fixat taxi till en plats vid kusten som hette Vatera. Taxi bilarna stod och väntade med stor namnskylt, man kunde tro man var i Asien! Resan tog ca 1 timma och gick i "Grektempo för denna ö". Vi gled fram i ca 70 km/tim så vi kunde se landskapet som var helt annorlunda mot vad man brukar få se i Grekland. Nämligen skogsbetäckt av pinjeträd som täcker ca 1/3 del av ön. Lite var stans så såg vi brandförsvaret utposterat och flyg som patrullerade i luften. Resan kostade 40 € och var ett uppgjort pris mellan oss och hotell ägaren som kände taxiägaren som kände osv. som ni vana grekresenärer vet så känner alla, alla.

Vi tog in på pension och Café Oasis som hade enkla men rena rum för oss alla, kylskåp fanns också lite glas och bestick fixades till så vi kunde ta en enklare frukost på våra terrasser varav två vette mot havet. Vi betalade 95€ per person för en vecka (7 nätter) med luftkonditionering. Tillsammans med ca 30 andra "turister" delade vi på 7 km sand/stenstrand med ett kristallklart vatten. Solstolar och parasoller m.m. ingick i priset om man handlade på tavernan eller caféet som hade hand om det hela. Som ni förstår så var det här totalt relaxning för uppstressade själar.

 

 

Vi promenerade, solade, badade och åt hela dagarna och varvade ner. Det bästa till sist! De flesta (nästan alla) luncher och kvällsmål intog på en taverna där Maria härskade ("vi har inte ätit så vällagat på 15 år!!!") trots flitigt resande. Vilken standard! Här hade vi äran att få pröva Zucchiniblommor för första gången, oj va läckert gott för att inte tala om rödbetor, pajer, iman m.m. På strandremsan låg ca 15 övriga caféer och tavernor samt ett antal pensioner och små hotell.

Efter denna totala nerladdning gav vi oss av till en lite livligare omgivning i Skala Kalloni. Taxi hit 33 € ca 45 minuter. Där "vår" grekiske kompis syster hade bokat rum på Villa Vassos till en kostnad av 45 € för en appartment med luftkonditionering samt tillgång till pool! Samt att här fläktade det hela tiden, hurra!

Här ifrån så hade vi ca 7 minuter till stranden som egentligen var två då den delades av hamnen som inhyste fiske flottan och en pelikan. Pelikanen är hamnens maskot och turist objekt som gärna låter sig fotas samt matas av fiskarna i de inkommande båtarna. Hans mer lyckliga kompisar finns lite längre ut i bukten Kolpos Kalloni. Vattnet i bukten är saltare än havet utanför då det bara finns ett mindre sund för färskvattnet att strömma in på. Men viken är rik på fisk och sardeller är specialiteten.

Stränderna är långgrunda och i med detta barnvänliga, man får gå ett bra stycke för att doppa sig. Nu till något mindre trevligt nämligen alla lösa vilda och halsbands försedda hundar som springer löst i byn. De vill gärna bli ompysslade av turister och följer gärna med till rums dörren för att få lite käk. Katter finns det också gått om och de är också "vilda". Detta tyckte inte vi var så trevligt, man borde göra något åt detta för vad händer vintertid? Själva blev vi förföljda av en hund vid flera tillfällen, två katter och en get! Med glada tillrop, vatten och en hjälpsam by innevånare löste sig problemen.

I byns mitt finns ett trevligt och välbesökt torg där man kan sitta och studera folkvimlet. Här ligger också de flesta turistfällorna så kolla vad greken sitter! Vi kan rekommendera O Mimis samt Caféet AKTI. På AKTI får man bra kaffe espresso 2 € samt Metaxa 7 4,50 € (bumling) samt tilltugg i form av nötter samt vattenmelon och honungsmelon, vilket uppskattades. På den vänstra stranden kan man med förkärlek besöka Maklidis (Manolios) Café samt Sampo Taverna som har solstolar och parasoller som tilltugg till dina beställningar vid stranden. Äta och dricka måste man ju göra i alla fall! Dessa ställen ligger bredvid varandra. Testa gärna draft Alfa för 2 € 60 cl på cafét samt ouzo mesen på bägge.

Var äta på kvällen? Jo! På souvlaki och gyros stället Fyren den enkla men bra lösningen i värmen 1,50 giro samt retsina 2 € billigt och bra. Grekiska "släkten" rekommenderade fiske Tavernan O Meros som ligger på stranden högra sida precis innan landet tar vid. Här äter man och firar 50 årsdag för oss alla för 150 € och då kunde vi inte röra oss. Annars låg maträtterna på ca 4- 5 € per rätt och öl/retsina 2 €.

Orkade vi inte bada hela dagarna så var ett besök i byn Kalloni ett välkommet avbrott för café Neo besök samt shopping och bankärenden. Det tog ca 30 minuter att gå och 3 € med taxi som vi rekommenderar om barn är med. Man kör ganska häftigt på vägen som är smal på vissa ställen.

Utflykt till Agia Paraskevi på kvällskröken. Så var det dags för taxi 9 € enkel för att ta oss till denna bergsby som samlar sina utflugna "greker" varje sommar, då byn är full av hemvändare och semesterfirare. Den 1-3 juli är det "festival" med bl.a. hästtävlingar där distans och uppvisningspriser står på spel. Då kantas de små gatorna och gränderna av massor av folk som skriker på sina favoriter till priserna. Nu är denna trängsel inget för oss så vi kom dagen innan spektaklet började och kollade in läget då. Huvudorsaken till vårt var "mat" vi kom för att äta på ett ouzori där man fick in mat efter den dryck som beställdes, intressant och kul. Gud va gott det va! Men tänk på att inte komma före 22.00 för köket öppnar inte förrän vid denna sena tid (för oss svenskar alltså).

När ni har anlänt med er taxi så glöm inte att boka in er för en hemresa också och ta ett Taxikort från taxiägaren så ni kan påminna om att ni skall bli hämtade. För här är man på landsbygden med de "förmåner" som finns här. Köra själv på dessa krokiga och mörka vägar med grekiska rallyförare som medtrafikanter är inget som vi rekommenderar, taxin är en billig försäkring.


Det där med taxi kan vara ett problem, man kommer om 10 minuter och dessa minuter kan lätt bli upp till 40 minuter. Har ni tagit ett taxikort och fått rätt ägare (svenskmodell) så håll er till den taxin. Taxi Kalloni kör över hela ön utom i staden Mytelini. Till staden och flygplatsen kommer ni med Kalloni´n men sedan härskar Mytelini Taxi för hela slanten i staden och där finns inga uppgjorda priser om ni inte själva kan göra upp ett. "Gör det!" De gånger vi avtalat tid till avgångar med flyg osv. så kom alltid taxin punktligt, det var också på dagtid.

Söndag middag hos syster "grek" med man. De har ett eget företag som kan liknas vid en COMFORT butik. De bor i butiken och företagsområdet som ligger mitt på ön vid saltvattens sjöarna vid Alyki. Här dämmer man upp vatten från bukten för att göra salt och medan vattnet avdunstar så flyttar Flamingoflockarna runt mellan bassängerna. Det är värt ett besök, det är ju inte varje dag som man kan studera dessa fåglar live i Europa. Enligt folket här så finns de bara här i hela Europa.

Vi satt på första parkett och med kikarens hjälp så kunde vi studera hela härligheten samtidigt som vi avnjut en hemlagad söndagsmiddag och som vanligt var vi väldigt mätta och belåtna. Kort kan sägas att grekerna har en viss stil och stort utbud på sina badrums och köksartiklar. Man kunde tro att man var i Tusen och en Natt miljöer. Som ni redan begripit så var det taxi hit också 10 € tur och retur.

Så var det dags att avrunda med fyra nätter i staden Mytelini. Tillsammans med vår taxichaffis Christos så bar det iväg till staden och Pension Aklidi Studios för 30 € så fick vi en rolig färd. Som vanligt så visste han ju förstås vägen dit, men när vi började närma oss flygplatsen så började han tro på oss att vi var nog lite fel ute! Som tur var så fanns ju det en mobiltelefon till hands och efter två samtal och lite mer guidning så kom vi äntligen fram. Men alla skrattade och höll masken så ingen behövde tappa ansiktet.

 

 

Vi hade förbeställt en studio och kommit överens om priset av 43 € per natt och vi fick ett lyxslott till vårt förfogande! Så skall ni hit så ta till vara på tipsen senare i brevet. Att promenera till staden ca 30 min och till bra bad 50 min till ett enklare vid vägen till flygplatsen 7 min (stenstrand utan bekvämligheter samt gluttning från biltrafiken som passerar er på ca 10 meter avstånd).

Vad gör man då i staden förutom att shoppa och kolla in folk? Våra tips är att besöka Arkeologiska Museerna Gamla och Nya byggnaderna. Mycket intressant och där mosaiken var något helt extra (Nya Museet). Man kan ta en kaffe eller Frapé på Prevelige Café vid östra hamnen, här får man en stor frapé och toast/chips för endast 4 €, prisvärt för att vara i staden. Man kan gå till vårt och grekernas ouzo och mezecafé som ligger mitt på E. Venizelou vid stadion/sportfältet. Detta

paradis för oss mezé älskare ligger vid stans enda Kina krog och Pizza Roma. Förutom grekisktsällskap så får ni en ouzo med tillbehör (fisk, potatis, sallad och vad huset förmår) för 7 € för två! Så det bästa till sist! För oss som bodde på Aklidi så hade vi 5-7 minuters promenad till två tavernor med stans bästa och värsta utsikt över staden, havet, fiskebåtarna, fartygen och den turkiska sidan. Dessa ligger vid kyrkan Chrysomalloussa i stadsdelen Aklidou. På den enklare tavernan längst ner så talas det med händer, fötter och titta i köket eller grekiska om ni nu kan det! OBS! Strunta i menyerna de har ändå inte allt som man lyckats plita ner på dom. Maten på båda ställen är mycket, mycket bra, dock inte i samma helhetsklass som Vatera!

Till sist två varningar. Mygg och flugmedel är ett måste annars blir ni uppätna köp Propoline för vårt svenska mygga bet inte på de jäklarna. Vid landsortsbusstorget finns ett Bierstübe/Uteservering pass upp för bitande flugor samt deras priser! Framför allt på ölen!

Till sist vill vi ge följande tips på ställen och boende som vi har tyckt passat oss.

Vatera; Bo och äta på Kalamakia Taverna och Rooms-Studios. Stället är ny renoverat och tar marginellt lite mer än Café Oasis och ni får dubbel kvalité. Priser som följer; April - Juni 25 €, Juli - Augusti 40 € och September - Oktober 20 € dubbelrum med frukost. Det finns en studio med kök för 5 personer där gör ni upp priset.. Telefon ++30 2252061270 Uppge att ni tipsats från Kent (Svenskarna). Gå och fika på Oasis öppet juli - till början av september

Skala Kalloni; Bo "lite lyxigt" Villa Vassos Aircondition och pool ingår. Vårt pris var 45 €, juli priser utan frukost. Gör upp pris! Skala Kalloni 811 07 Lesbos ++30 22530-22708, E-post villavasso@mail.gr Mobil: 693-6718700 Ioannis Kefaladellis ägare.

AKTI Snackbar - Pizza - Café Kan ha rum på övervåningen?!
Tel: ++30 22530-23801
Fisketaverna O Meros Gott i Gott, Gott!
Mytelini stad; Aklidi Rooms to let A`Class Tel: ++30 0251-46573
info@aklidistudios.gr Gör upp pris för ert besök!

Behöver ni mer information och mer funderingar finns OliveGroove Travel och Turism att tillgå e-post panosha75@yahoo.gr Tel; ++30 2251-037533 Stället finns i Mytelini stad.

Så till sist en fundering efter att ha samtalat med "knegare" och egenföretagare på ön. Man undrar varför det inte kommer några turister längre till deras ö. Förra året skylldes detta på OS och i år har det inte kommit någon förklaring! Gemene man är minst sagt förbenad på € och Bryssel alla pratar om den prischock som drabbat alla som vi talat med. Här kommer några ex. Förr kostade ett kg bröd ca 340 Dr i dag 60 cent! Någon logik? En färjebiljett från Athen till Mytelini 600 € enkel för alla i bilen att flyga tur och retur 400 € per person! Det kanske inte är att undra på att man inte har råd att semestra i det egna landet. Men som sagt var det var mycket tomt och även igenbommade restauranger och hotell på de ställen som vi var på. Vad skall man leva på undrade vi alla! Skämtsamt så en hotellägare att man får väl ordna resor till Turkiet istället!

Hälsningar från Amsterdammer med vänner

 

Lesbos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera