Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa till genuina öar i Kykladerna. Iraklia.

Iraklia andra dagen tisdag
Återigen en helt underbar morgon och till det hade vi denna helt fantastiska utsikt. Vi åt en lätt frukost på altanen. Ner mot Livadistranden som förmodligen var resans bästa strand, helt underbar sand, träd som skuggar för den som vill ha det, annars en härlig bred sandstrand. Vi tog en lite tidig lunch hos Gavallas, stekta kycklingbröst med paprika/tomat och ost de var helt utsökta, Keftdes modell större med sås och god kryddning gott, med två Mythos till, även denna gång 19 €? Åter till stranden för en härligt slapp eftermiddag, med sol och bad, det blev en del badande för det var varmt, mycket varmt.

Efter vår behövliga insmortning och en skön siesta, tog vi en promenad ner till hamnbyn Agios Georgios, för shopping och sightseeing. Nu fick PA fullt upp med att kartlägga byn och dess Rooms to let, det tog en stund, men sedan var det hela klart som korvspad. Lite uppdatering för guideboken sedan blir den alldeles utmärkt. Vi köpte biljetter (hos Minimarket Melissa) till Pireus med Blue Star Paros med avfärd kl. 08:05 på torsdag, för 23 €.

 

 

Middag intog vi på Perigiali, vi åt gris i ugn. Pastitio och lite vin 19€! (Kan de bara räkna till 19 här på ön?) Maten var god och vi blev mätta och belåtna men maten hos Gavallas är bättre. Vi handlade i Perigiali marketen som ligger på "andra våningen" av tavernan, där var det mycket bra sortiment. Hemfärd med Yannis och sedan tog vi lite vin på altanen i månskenet, helt underbart.

Iraklia tredje dagen, onsdag
Återigen en härlig morgon, med en lite lättare frukost, inget bröd, men vi vaknade till liv och fick lite energi. Vi gick ner till stranden med dess härliga vatten och sköna sand. Det var ljuvligt att kasta sig i böljan.

Lunch hos Gavallas, korvgryta den här gången den var god men mycket mäktig, tillsammans med Mythos 19 €, standardpris här på ön!? Vi klarade mördarbacken upp till Zografos, 700 m från stranden och 72 m.ö.h. enligt Yannis. Den sista biten upp från stora vägen är 200 m lång och stiger en 40-50 m, i sol och hetta, mycket vatten går det åt. Men efter att vi hade duschat, smortat in oss och haft en välgörande vätskekontroll så vakande våra livsandar till liv igen.

Sedan njöt vi av den bedårande utsikten över Ö-luffarparadiset, Småkykladerna. Ner till hamnbyn med Yannis, vi drack lite Ouzo med tillbehör på Mistrali, gott. Vi gjorde lite kompletterande shopping inför frukost och vår resa imorgon. Yannis kom och hämtade oss och vi njöt en sista kväll på balkongen, fullmåne, ljusen på Schinoussa, Koufinissi och Amorgos blänkte i fjärran.

Iraklia fjärde dagen avresedag
Vilken morgon soluppgång precis när vi stiger upp, en alldeles eldröd sol kommer upp bakom småkykladerna! Efter en snabb och lätt frukost körde Yannis oss ner till färjan kl 07:30. Mycket vemodigt att lämna det fina rummet med den vidunderliga utsikten. Färjan en ½ -timme försenad, men de är otroliga på att manövrera dessa stora båtar, de vänder på en femöring inne i hamnbassängen som är bara dubbelt så lång som båten. Sedan backar man några meter och så vips ligger båten vid kaj. Inget fegande här inte, att backa in utifrån farleden är helt uteslutet.

Stille bleke (helt lugnt på bohuslänska) på havet inte ett "gupp", mycket behaglig resa, bara ett fel, riktningen, den skulle ha gått ut till öarna istället. Vi försökte orientera oss vilka öar som vi passerade på vägen in men det var inte lätt att se. Men när väl fastlandet kom så var det mycket lättare att orientera sig.


Athen
Athen har idag ett lite oförtjänt dåligt rykte, den värsta trafikinfarkten är bortbyggd. Övrig infrastruktur som tunnelbana, spårvagnar och busstrafik är utbyggd. Vilket gör att man kan förflytta sig i Athen som vilken storstad som helst. Dessutom är luften inne stan ren, (grekerna har modernare bilpark än vi svenskar), katalysatorerna har gjort verkan. Vattnet är också betydligt renare nu och längst ner på udden vid klipporna i Voulagomeni är det nästan som ute på öarna.

Athen ankomstdag, torsdag
Den försening på en timma som PA meddelade Anders stämde på sekunden, vi anlöpte Pireus kl 16:00! Anders hade på grekiskt manér parkerat på stoppförbud i höjd med stäven på Blue Star Paros.

Hemtransport till 28:an, lite vatten, kaffe och dusch. Därefter tog vi oss till Chocolate ett av inneställena i Athen. Amerikaniserat ställe med sandwiches, men vilka mackor, nästan så det räcker till en middag för två! Clubsandwich och kycklingpita, öl och chokladefterrätt (den var ljuvlig…) till PA, 45 €. Sedan fick vi riktigt kaffe igen och lite snack, men mätta var vi så sängen mötte oss på halva vägen.

Athen andra dagen, fredag
Vi åt en härlig frukost på balkongen, och njöt av utsikten ut över havet. Sedan bar det av till Voulagomeni med dess klippor. Härligt vatten därute och inte mycket turister som hittar dit, inte ens Athenare.

 

 

Efter att vi fått en välbehövlig siesta, så skjutsade Anders oss till en stormarknad/varuhus, där hade de "alla sorter". När vi hade provianterat så blev det äte på Taverna Storfilo en bit ner från 28:an för hela gänget. Vi åt en hel del olika smårätter med Ouzo och vin till, 67 € för fem personer. Därefter balkongen och en del whisky med Anders till kl 03:00 för PA, något "trötta" kom vi i säng. Det blev nog kanske lite mycket drick, men det var gott och trevligt.

Athen avresedag, lördag
Vi hade en härlig morgon med frukost på balkongen, bl.a. häftig grekisk salami till pålägg, den var stark! Efter denna goda frukost behövde vi en riktigt skön frukostslummer, speciellt för Anders, I och mig. Anders skjutsade oss ut till flygplatsen, en öl i vänthallen som återställde en del av gårdagskvällen. Vi åkte med Lufthansa till Frankfurt, givetvis äte och dricke ombord. Vi flög från Frankfurt till Köpenhamn med SAS, förmodligen en "traineeflight" mycket ung personal, givetvis inget gratis äte eller dricke.

Konstigt nog inget regn på Kastrup när vi landade.

Hälsningar PA Gustavsson

Iraklia på Kalimera » | Aten på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera