Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Min resa till Lefkos på Karpathos. Del 1.

Jag hade egentligen inte tänkt skriva ett resebrev eftersom jag har en tendens att bli rätt rörig av mig i skrift. Mina texter tenderar även att bli oändligt långa, så ett inlägg i forumet är uteslutet för min del. Så detta är egentligen inte en reseskildring utan spontana minnen som jag försökt arrangera på bästa vis. Trevlig läsning!

Flygplatsen på Karpathos

Karpathos flygplats är liten och charmig , och med troligtvis världens kortaste bagageband. Den ligger helt oskyddad mot vinden ute på öns sydspets och med en karg utsikt som i sin fulhet är helt bedårande!

Missa inte vyn över ostkustens paradisstränder och den ödsliga vägen upp till Olymbos och Avlona, som syns tydligt från flygplanet när ni närmar er ön västerifrån. Det sista ni ser innan ni landar (om ni sitter på vänster sida, platserna a,b,c) är vackra Diakoftistranden. För resenärer på höger sida, är det nog inte omöjligt att få en glimt av Lefkos när planet flyger över ön.

 

Vägen mellan Spoa och Olymbos på Karpathos.

Vägen mellan Spoa och Olymbos.

 

 

Rökförbud råder i ankomsthall och avgångshall (bägge utomhus), men ignoreras av både personal och resenärer. Likaså ignoreras eventuell övervikt av bagage vid hemresan. Två kiosker med diverse krimskrams, keramik, kattkalendrar, cd-skivor, snask och förfriskningar finns: en innan säkerhetskontrollen och i avgångshallen, där det även finns en taxfree-butik av storlek container. Jag var aldrig där inne men gissar att utbudet är begränsat.

Ett hett tips är att inte bära huvudbonad eftersom det blåser kraftigt i området kring flygplatsen. När vi skulle hem blåste det närmare 20 m/s där, och kepsar flög åt alla håll. Av samma anledning avråder jag från vita klädesplagg, då man efter en kort stund är fullkomligt täckt av ett fint lager gulbrunt damm. Dusch innan hemresan är alltså helt överflödigt. Solglasögon är nästan ett måste för att skydda ögonen, om man inte är road av att få sand i dem.

Kartan Road Editions 1:60 000 finns att köpa på flygplatsen, och jag rekommenderar att man införskaffar den direkt, då biluthyrarens karta är mindre detaljerad och exempelvis inte visar var det finns stigar någonstans. Kartan kostar 5,50 euro och är värd vartenda cent.


Lefkos

Byn är som sagt liten men har inte alltid varit det, lärde jag mig. Bergen strax ovanför fiskelägret och stranden, var förr bebodda och totala folkmängden var som mest 22 000, enligt en man som arbetat som guide i Lefkos. Nu står nästan alla gamla stenhus och grottor tomma (fungerar mest som logi för grisar och getter) tack vare plundringar och pirater.

Stränder i Lefkos

Lefkos har 4 stränder och jag räknar upp dem i den ordningen som bussen passerar dem på ditresan: Potali, Lefkos, Fragkolimiwnas samt en liten vik (namnet okänt för mig) mellan de två sistnämnda.

 

Stränderna i Lefkos på Karpathos.

Vikarna i Lefkos.

 

Potali är en stenstrand, medan de tre andra (som ligger tätt efter varandra i "centrum") består av sand, där Lefkos är mest finkornig och långgrund och dessutom mest befriad från tång och skyddad från höga vågor. Den är också mest befolkad. Stolar och parasoller finns på alla 4 stränder och kostar 5 euro för två stolar + ett parasoll, vilket verkar vara standardpris på ön. Dusch finns på Lefkos-stranden.

Affärer i Lefkos

I Lefkos centrum finns två "mini markets", strategiskt utplacerade i var ände. Priserna i butikerna är likvärdiga och utbudet mycket begränsat. Färskt bröd kommer kl 8:30 Greek Maybe Time, vilket ibland även kan innebära 11:30. Hårt bröd och skorpor finns. Frukost går att ordna själv utan problem om man nöjer sig med marmelad och ost som pålägg. Juicer, yoghurt och honung finns naturligtvis också.

Utbudet av färsk frukt och grönsaker är begränsat. För övrigt kunde jag mest se att de hade kakor, snask, chips, toalettpapper och liknande, några konserver, olivolja (även i tvålform), strandmadrasser, solkrämer och alkohol. Dvs sådant som brukar finnas i turistanpassade affärer. Kartan jag nämnt tidigare finns även här. Mitt i byn finns en kiosk och en mini market/souvenirshop som rymmer 2 personer och som borde kallas mikro market, då den är mindre än mitt badrum. Här inne har vi bara handlat cigaretter och croissanter (sådana med fyllning) och två flygbilder över Lefkos stränder tagna för 20 år sedan, då området mest bestod av åkrar. Mycket har hänt sedan dess!

I området kring Potali Bay såg vi en mini market, förmodligen finns det åtminstone en till. Min rekommendation är att man hyr bil och åker till Pigadia och handlar det man behöver på Super Market Dias (det blir dessutom billigare).

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera