Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Båtluffa i Kykladerna. Del 1. Naxos.

Äntligen på väg, vår resa som vi längtat så länge efter, resan som gjort tunga, kalla vinterdagar lite lättare att uthärda - nu var det dags.

Kalimera.nu har varit vår skola, där har vi har läst om alla öarna och det är första gången vi öluffar så viss nervositet finns. Men i Kalimeras Öluffarskola, finns förslag på en första resa - Naxos, Amorgos och Koufonissi. Så istället för att välja och fundera så gör vi det enkelt och bestämmer oss för dessa öar. Guiderna har vi tryckt upp i lämpligt format, Kalimeras Öluffarskola, Naxos, Amorgos och Småkykladerna.

Flyget går vid 9-tiden från Arlanda, landar vid halv 3 på Santorini. Vi vet att det går en färja vid 4-tiden mot Naxos, hoppas att vi hinner med den. När vi stiger av planet på Santorinis flygplats, kan Carina inte hålla tillbaka tårarna. Värmen och känslan av att äntligen vara här är känslosam. Äntligen!!

Frågande står vi utanför den kaotiska flygplatsbyggnaden, hur ska vi ta oss till hamnen? Taxi står det i guiden, vi tar rygg på två "turkosa" damer och tillsammans med dom delar vi en dyr taxi. Väl nere i hamnen tar vi sällskap till biljettkontoret där vi köper biljetter till Blue Star Ferrie som ska ta oss till Naxos. Äventyret har startat och vi med en efterlängtad iskall Mythos på färjans soldäck.

 

I väntan på färjan till Naxos i hamnen på Santorini.

I väntan på färjan till Naxos.

 

 

Naxos 6 - 12 september, 2008
Vi hade förbokat boendet på Naxos, på Pension Sofi som Kalimera rekommenderat. Värden Panos möter oss i hamnen. Spända av förväntan kom vi till Pensionatet. Inte riktigt vad vi väntat oss, rummet var väldigt litet och läget inte det bästa, men efter sex nätter hos gästvänliga Panos så var det med stor sorg vi lämnade Pension Sofi, om vi kommer tillbaka skall vi alltid bo på Pension Sofi.

 

Pension Sofi. Naxos.

Pension Sofi på Naxos.

 

Första dagarna utforskade vi Naxos stad och Naxos underbara stränder. Naxos stad med sitt myller av människor. Mycket turister, javisst, men staden har ändå så mycket av det genuint grekiska så vi kände oss som gäster på besök, inte som turister som tagit över. Gamla sta´n i Naxos med sina gränder och butiker är helt fantastisk. Tack vare Kalimeras guide om Naxos så åt vi en underbar middag på Taverna Metaxi Mas. Vilken service, det fanns inget ledigt bord när vi kom men ägaren bjöd oss att sitta ner inne på tavernan och bjöd på både en och två ouzo medan vi väntade.

 

Taverna Metaxi Mas i Naxos Gamla stad..

Middag på Metaxi Mas i Naxos Gamla stad.

 

Med guiden som vägvisare promenerade vi flera dagar till stranden Agios Prokopios, en dag tog vi badbussen till Plaka Beach och promenerade därifrån till Maragas och Agia Anna och bussen tillbaka till Naxos.


Laguna Beach på väg mot Agios Prokopios.

Laguna Beach på väg mot Agios Prokopios.

 

 

Vi hyrde fyrhjuling en dag och med guiden som vägvisare så tog vi oss runt till Chalki, Filoti, Apirantes och Appolonas. Fantastiska vyer med höga berg och djupa dalar. Små slingrande vägar efter bergstopparna och Carina som är väldigt åskrädd var väldigt modig som vågade!!

En kväll fick vi ta del av det Grekiska temperamentet, efter en god middag bestämde vi oss för att avsluta med en god drink på en av barerna på hamnpromenaden. Där hamnade vi mitt i ett bråk mellan två barägare, både drinkar, bord och gäster flög omkring. Kvällen efteråt gick vi tillbaka till samma bar, kyparen hälsade oss välkommen med orden
"- Yesterday, bad day, Today, good day".

Med vemod lämnade vi Naxos, nu med Amorgos som mål. Hur skulle det bli där? Kan det bli bättre än Naxos? Vi klev på Speed Jet-färjan som på en och en halv timme skulle angöra Amorgos hamn.

 

Naxos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera