Öluff i Egeiska övärlden. Del 2. Lesbos & Fourni.

Lesvos

Efter en halvtimmes flygresa till Lesvos och en timmes taxifärd till Ag. Isidoros och installation i vår förbokade lägenhet PANO STO KYMA vid stranden kunde vi konstatera att vädret inte alltid är vackert. Det var helmulet, svalt och stark vind som gjorde havet ogästvänligt. Vi åt lunch inomhus på strandtavernan Dionysos tillsammans med greker och en annan svensk familj.

Plomari är fortfarande oförändrad frånsett att restaurangen vid Oceanis nu förvandlats till kafé. Den tidigare servitören med hästsvans återfanns som gäst på ett kafé vid platantorget. Där kan man, förutom att äta, avnjuta levande grekisk musik till fram på småtimmarna.

 

 

Vi promenerade även till byn Plagia för att åter uppleva det ultimata lugnet i en grekisk by. Här fick vi bli åskådare och deltagare i en grekisk tradition, en äldre kvinna med dotterdotter gick runt och delade ut bröd som skulle doppas i ett medfört fat med rött, sött vin. En dansk bordsgranne förklarade att det var ett sätt att sörja en nyligen avliden.

En kväll var det uppvisning med grekisk musik och ungdomar som dansade på en scen på parkeringsplatsen nedanför kyrkan i Ag. Isidoros. Långbord hade också dukats upp med mat och dryck. Man firade att stranden åter hade fått den blå flaggan som delades ut, ett kvalitetsbevis för vattnet och skötseln av stranden. Plomari och Ag Isidoros är fortfarande en svårslagen kombination av genuin stad och perfekt bad.

Morgonflyget till Samos gick via en kortare mellanlandning på Chios.

 

Flyga till Limnos, Chios och Lesbos i Grekland.

 

På väg mot Fourni
På flygplatsen i Pythagorion upptäckte taxichauffören att Cs väska hade spruckit. En dyr väska av titan som skulle klara allt. Olympics kontor på flygplatsen besöktes och här meddelade personalen att vi måste tömma väskan och lämna den för att den skulle repareras i Aten. Tömma i vadå frågade C. Har ni inga plastpåsar blev motfrågan.

Till saken hör att vi skulle vidare samma dag med båt till Fourni och plastpåsar var inget alternativ, men det var vårt problem menade Olympics representant. Vi åkte in till Pythagorio och inhandlade en billig väska av motsvarande volym. C åkte ut till flygplatsen och lastade om till den nya väskan och allt verkade frid och fröjd tills vidare.

Buss till Samos stad för lunch vid hamnen och väntan på transport med Samos Spirit till Fourni. Under promenaden till hamnen gick den nya väskans handtag sönder redan efter 100 meter!


Fourni

Koula, Toulas dotter, tog emot oss i hamnen och vinkade glatt igenkännande redan innan vi stigit av båten. Det kan bero på att vi varit där 5 ggr tidigare, senast 2006. Vi kunde då konstatera att det påbörjats flera hotellbyggen och våra farhågor nu var att ön kunde vara "förstörd" av turism. Till vår glädje infriades inte våra farhågor, byn och ön var sig lik. På tavernorna var andelen turister inte större än vid tidigare år, vilket kan bero på den allmänna turistnedgången. Mythos intogs som vanligt på torget i gågatans övre ände. Strax ovanför, vid kyrkan, finns en restaurang som serverade oss en god middag.

Vi badade och åt lunch i Kambi ett par dagar. En mindre förändring ha skett i Kambi, Georgos taverna (FISH TAVERN skrivet på fasaden) har flyttat ner några bord till stranden. Några solsängar fanns också i närheten. Enligt C tillagas Barbouni bäst i hela Grekland här. Det är även fullt möjligt att bada nedanför Toula Rooms och då kanske i sällskap med grekiska barn och svartklädda äldre damer.

 

Färsk fisk på Fourni i Grekland.

 

 

Kambi beach på Fourni.


Efter fyra dagar lämnade vi Fourni med den ett par timmar försenade färjan Marina till Karlovassi på Samos.

Lesbos på Kalimera » | Fourni på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera