Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vår charterresa till Naxos. Del 4.

Stränder på Naxos

Naxos är rätt ö för den som tycker om sandstränder. Den ena avlöser den andra: Agios Prokopios med halvgrov strand - Agia Anna med fin sand (tätt mellan solstolarna) - Maragas - Plaka…

 

Dottern vid Plaka. Naxos.

Dottern vid Plaka.


Far och son vid Plaka Naxos.

 

 

Far och son vid Plaka

Far och son vid Plaka. Man förströr sig på olika sätt.

 

Den vackraste stranden vi besöker är Alyki söderut på västsidan. Bil eller fordon krävs för att komma dit och man får gå en liten bit genom dyner och nerför porösa sandstens(?)klippor, men där råder lugnet. Inga solstolar, inga solglasögonförsäljare. Bara en gammal grek som säljer glass invirad i tidningspapper…

Längst ut på udden ligger en hotellruin som också används som parkeringshus. Jag har inte lyckats hitta någon information om hotellruinen, men buskar och natur har börjat ta över liksom klotter, nedskräpning och vandalisering. Planerna måste ha varit ett jättekomplex med lägenheter, restauranger, barer och nattklubb? Nu står det och förfaller och förmodligen hålls en och annan fest i ruinerna.

 

Alyki beach. Naxos.

 

Alyki beach. Naxos.

Alyki beach - liten strand där man får vara i fred.


Alyki hoetll. Naxos.

Hotellruinen som får en att undra - hur tänkte de egentligen?

 

Söder om Moutsonas på östra sidan ligger Psilli Amos, en ganska långgrund sandstrand. Ett kafé i närheten, annars oexploaterat.

Ännu längre söderut, så långt man kommer längs den vägen, ligger Panermos, en liten strand kantad av palmer men öde förutom två hus. Ser idylliskt ut på håll, men botten av stranden är ganska stenig och det dräller av sjöborrar. Som tur är upptäcker vi detta genom cyklopögat och inte via fotkontakt.

 

Panermos. Naxos.

Panermos.

 

Hemresa från Naxos

Klockan sex lördag morgon står vi och väntar på bussen. Solen håller på att gå upp. Ett ungt par går förbi på gatan. "Bye!" ropar killen. Lite vemodigt känns det i det mjuka morgonljuset. Efter båt- och busstur har vi i fyra timmars väntetid utanför flygplatsen på Santorini. Utanför flygplatsen finns enligt Apollos reseledare "en trevlig taverna med rimliga priser" där man kan sitta och vänta. Det är två barer/tavernor och inget direkt köptvång. Jag rekommenderar den vänstra, om man nu kan tala om rekommendation. Antingen trängs man här eller på flygplatsen!

 

På väg hem från Naxos.

På väg hem.

 

Anneli "Aina" Wildén, Huddinge

 

Naxos på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera