Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Semester i Chania och Nea Chora på Kreta

Även i år så blev det Nea Chora på Hotell/ Apartments Kristina gamla delen av hotellet. Vilket i år blev en nitlott då hettan blev oss övermäktiga på "SOLSIDAN", det blev till att hyra "Air kondition" för 40 €/vecka perfekt för hotellets plånbok. Så nästa år byter vi till appartments och bokar flygstol. Vi chansar inte på semesterlottot! Stranden låg 50 meter från oss så det svalkade av balkongen något under kvällen och natten, så man kunde njuta av lite drickbart och vindruvor eller andra frukter.

De små öarna och grunden gjorde så att det kunde badas även under rödflaggen, toppen för alla vuxna och barn förstås, 2 solstolar och parasoll 5 €.

Besök i Hania stad; Det tar ca 15 minuter om man genar lite in till den samma från Nea Chora. Här kan vi konstatera att Fast Food TASTY på Halidon 78 (runt hörnet här ligger "vår skivshop") har chanserat glöm vårt föregående års tips. Vi kan dock tipsa om ett trevligt och lite svalkande ställe till höger om fontänen, Café o Ouzeri Muses, där vi trivs. Samt om man tar till vänster in på hamnpromenaden så finns det på vänster sida (vart annars? Vatten på andra sidan :) tredje stället ett trevligt ställe som har Craft. Så hade lördagsmarknaden flyttat tillbaka till Stadion och nu var inget krimskrams utan bara Grönt, Ost, Frukt och "Hemodlat" så som det ska vara på Kreta enligt deras egna "renhetslagar".

Man får ju inte missa att luncha på Saluhallen, det gjorde vi 5 gånger hos vår favorit Ezstiatorio Marmaritzakis som ligger i den vänstra gången på högersida. Vi gör då entré från torget utanför hallen. Här är det trångt och kolgrillen går för fullt särskilt på lördagarna. Då det finns kokoretsi (lammlever och njure inlindat i lammbringa), lammskalle, brisola och lokaniko (lammkorv här) samt lite andra rätter och soppa att välja på. Men pröva lammkotletter/t-bonestek från slaktarbänken. Här styckar man köttet på plats och sedan direkt på kolgrillen. Man kan bli religiös för mindre! Priset varierade beroende på hur mycket vi åt och drack men 13 -18 € för två till lunch är väl helt OK? Allt hemgjort och 90 % inhemska gäster säger väl det mesta, tyvärr så törs inte turisterna komma in, de går till något "finare" ställe! Det är vi tacksamma för så vi får plats att luncha.

En tur till Eleftherias Square;
Liten repris från föregående år. Vi startade från hotell Kristina vid sjutiden och kom fram till "vårt" souflakiställe efter ca 45 minuter. Från vår lägenhet går man ut till vänster på Selinou sedan direkt till höger in på Monis Gonias när man får I.N.C.A på sin vänstersida vid trafikljusen korsar man huvudgatan Kissamou går 50 meter tills man kommer till Markou Botsaki, där tar man vänster. Sedan är det bara att följa denna rakt fram, men OBS! Gatan byter namn två gånger Solomo samt sista biten Sfakianaki. Då har man precis passerat Park Irinis o Filias Ton Laon, en mycket trevlig park där man har mycket uppträdanden på gång. Så framme vid torget och mat på Pomeli Pistaria, vin, gyroplato (starta med en för en person (den är stor) med korvar, souflakistick, giroskött, tsatsiki med dill!, lök, tomat, pomme och keftedes räckte åt oss två), stekt bröd och Tomatsallad (ett berg) för 23 € : inte illa alls! Har det blivit dyrt i Grekland? Nä, det tycker inte vi, utan det handlar väl om vart man går eller kommer till för ställen för priserna är nästan de samma som förra året. Dock har sprit och cigaretter gått upp i pris men inte på restaurangerna vi besökte. Samma priser på dryckerna som föregående år, plus att kronan är värd mer.

Runt torget finns det mycket trevliga caféer och restauranger. Tips To Spitiko vid bushållplatsen vd torget/rondellen där vi drack den bästa Frapén och där det finns Craft på pumparna, hurra!

Där Hania borna sitter! Efter våra utsvävningar här så tog vi A. Papandreo mot saluhallen, väl framme där så till vänster in på Skaldi och sedan in på Selinou där Skaldi delar sig och till vänster blir Kissamou. Har tagit denna tur så får ni se hur Hania borna bor och lever m.a.o. "äkta stadsliv" och knappt inte en enda turist förrän hamnen närmar sig!.

Övriga stadsturer så kolla in Jannes Kalimera Guide över Hania.

Marknadsbesök
Det finns två marknader i staden en på torsdagar i Nea Chora vid Simhallen på gatan Akti Kanari samt en på lördagar i Hania vid Stadion. På dessa marknader finns allt i krydd, olje, honungs, grönsaks och fruktväg du kan önska dig och "ALLT" är eko-odlat av de lokala odlarna som finns här. Samt i Nea Chora lite krimskrams men också bra fynd i klädväg. Själva så laddade vi upp för våra frukostar samt bar med oss för att njuta av i hemma i Svedala. Fåryoghurt från Mastorakis bara 6.6% fett, den och lite honung på morronkvisten :, ost, lagerblad, oregano, basilika, timjan, mynta, honung samt bergstéerna Diktamo och Bergte (namnet på detta fattade vi inte). Pröva gärna vin och hemgjord RAKI som sälj i pet-flaskor, vårt vin kostade 2,40 för 1½ L, hopps!


Tips på mat och dryck i Nea Chora
Achilleas på hörnet av Akti Papanikoli och Gonia Moni. Bästa fisken i Nea Chora fullt varje kväll av greker! Det säger väl det mesta och vi nordbor som äter innan grekerna, hinner då att få ett bord. Man erbjuder färska råvaror och mycket fräscht tillagat med traditionell Kretisk kryddning. Om vill snåla så kan man välja frysta varor men icke sa Nicke! Vi vill gärna nämna deras Taramosalada. Luncherna hamnade på ca 18 € och middagarna 22 - 34 €. För ölvänner så drack vi här Yarma, topp öl.

På Papanikoli låg också restaurang To Katofili nu har de bara Ouzerian kvar där man får fråga vad som bjuds (mest fisk). Här siter bara "grekerna" och en och annan bortkommen turist!

STELISIA Akti Papanikoli 2; Då var vi tillbaka på vår" Taverna". Här härskade fortfarande ANNA som ägde stället och lägenheterna som fanns i huset. Härlig underhållning och skämt samt gott grek kaffe, vin samt övriga drycker ingick i trevligheterna. För att inte tala om Ouzo Mesen med små varmt och kalla tillbehör, den blev man lagom mätt på, allt för 8 € för två personer! LOGARI rosé på flaska kan rekommenderas kostar också 8 pengar. Bli en liten stammis här så bjuds man på trevligheter då och då ex. syltade apelsiner med yoghurt från "bergen", frukt och RAKI från samma område, m.m. Då kan man också beställa mat!?!? Vi bokade in hemlagad Kleftiko samt Stifado på kanin, "Jösses" vad det smakade bra

Här hade vi bokat bord till "Sardella Festivalen" som ägde rum sista måndagen i augusti, det var kul att vara med på. Då hade man gått man ur huse för att se på uppträdanden, äte sardiner, umgås, festa, se på fyrverkerier m.m. Anna erbjuder också uthyrning av rum, de var trevliga och hade ett överkomligt pris 40 - 45 € beroende på längd och säsong.

Ölvänner
Då vi är medlemmar i Svenska Ölfrämjandet så har vi ju lite koll på vad som erbjuds fast man helst dricker vin och vatten här. Så här lite tips på öl och de ställen som serverar "riktig öl" FIX, Amstel m.fl. tar vi inte med här.

I staden finns öl från mikrobryggeriet Craft Microbrewery Peania Greece Pilsner som var en öl med mjuk beska och en doft/smak av humle samt lite färskölskaraktär. Kolla in på "ditt café" om de har en sådan skylt.

Craft KVALITETS handgjorda ÖL
Craft är den första grekiska mikrobryggeri grundades i Aten 1997 . Vår produktion filosofi och våra drivande värden är fokuserade på vår kärlek till öl, vår passion för kompetens och kvalitet fördelarna med små parti bryggning. Vårt mål är att främja kärlek till en riktig öl och bidra till utvecklingen av en verklig öl kulturen i Grekland.

Achilleas i Nea Chora hade en Pilsner/Lager 5,2 % från Cretan Brewery Zounaki Chanion,Chania ????? ett färsk och ofiltrerat öl framställt Zounaki Kidonias från Chania Kreta Brewery Produktionen är enligt de tyska renhetslagarna från 1516 utan någon kemisk och termisk behandling, utan tillsatser. Man brygger 3 gånger i veckan, och producerar 500 liter varje gång. Enbart på ett fat och speciellt konstruerade kylskåp av Smashing och det testade vi förstås! Den har en rik och fylliga smak med en torr efterbeska, ölen var lite spritsig som den ska vara om den är bra gjord, doft av mikrobryggeri. Passade otroligt bra i värmen! Den fanns på några fler ställen i Hania, PROVA! Den var mycket bra och god.

På flaska fanns här också öl från;
Rethymnian Brewery Bernd Brink i Rethymnon Detta bryggeri startades av Dr Bernd Brink, en universitetsprofessor från Skottland, som gifte sig med en grekiska och bosatte sig för gott på Kreta

Blond European-Style Pilsener 4.80% Opastöriserad och ofiltrerad och gjord med de tyska renhetslagarna , humle och vatten, kornmalt, och jäst, allt ekologiskt odlat. Liten mild söt doft, liten besk smak som snabbt försvinner och ersätts av en liten sötma, Njaa! Men klart bättre än en Mythos på flaska!

Mörk European-Style Dark/Münchner Dunkel 4.80% Har en bra balans mellan sött och bitter smak, doftar lite karamell och söt jäst. Klart bättre än Blond

KEO lager öl från Cypern testades "muller i magen öl" glöm den!

Hälsningar Amsterdammer och E-KA

 

Läs om Chania på Kalimera »

Läs om Nea Chora på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera