Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fågelskådning på Lesbos. Del 1.

Fågelskådare vid Kalloni Salt Pans. Lesbos.

Fågelskådare vid Kalloni Salt Pans.

 

 

När City Airlines under hösten släppte billiga flygbiljetter direkt Landvetter-Aten födde Torbjörn idén att resa till Grekland under tidig försäsong utan fruar. Idén utvecklades snart till att bli en resa som skulle kombinera två stora intressen: Grekland och fågelskådning. Grekland kan nämligen bidra med en av Europas riktigt tunga fågellokaler, ön Lesbos. Så småningom tillkom ytterligare två medresenärer. Resesällskapet bestod därmed av:

Lars: allmänt naturintresserad med nymornat ornitologiskt intresse
Torbjörn: duktig amatörornitolog
Claes: kanske ännu duktigare dito
Åke: expert och tillika ordförande i regional ornitologisk förening

Vi kommer i resebrevet att beskriva vår resa, platser vi besökte och intryck av ön. Avslutningsvis kommer vi att mer ingående beskriva fågellokaler och dela med oss av en artlista över de fåglar vi lyckades se. Slutet på resebrevet är därmed mest av intresse för den mer fågelintresserade läsaren som avser att verkligen "skåda fågel" på Lesbos, övriga Kalemerianer varnas för viss fågelnördighet i avslutningen. Samtidigt vill vi säga att nästan alla platser vi beskriver är lättillgängliga och även normalturisten utrustad med en enkel handkikare har stora möjligheter att se fåglar som aldrig ses hemma i Sverige.

 

Styltlöpare. Lesbos.

Styltlöpare.


Bronsibis. Lesbos.

Bronsibis.

 

I mars strulade City Airlines till det för oss genom att lägga ner linjen Gbg-Aten innan den startat. Inrikesflyg till Mytilini var redan bokat så nu inleddes sökande efter nya biljetter till Aten. Det här medförde att Torbjörn, Claes och Åke anlände Aten fredag 30/4 för övernattning på Peris hotel och avfärd till Lesbos lördag lunch medan Lars flög från Landvetter först lördag morgon och kunde ansluta till sällskapet i Skala Kalloni sent lördag kväll.

Bil hyrdes (ca 300euro för 1 vecka) på flygplatsen av förtruppen och Lars tog sig till Skala Kalloni med taxi (55 euro med dricks). Vid 22:30-tiden på lördagskvällen var alltså "expeditionen" samlad och 3 av deltagarna hade hunnit testa lokal ouzo (lite väl ingående (-; ) på strandtaverna i väntan på Lars.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera