Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Amorgos och Folegandros. Del 5.

Lite kortfattat och kanske bra att veta-grejor:

Resa som ensam tjej: Att resa ensam i Grekland på detta sätt gör att man möter många likasinnade. Många gånger fann jag nya vänner tack vare en enkel inledningsfras typ genom att fråga om han/hon kunde ta ett foto av mig med min mobil för att skicka hem till mamma =) etc.

Att smörja in ryggen med solskydd då man ska till stranden är lite problematiskt då man reser ensam. Här har jag ett litet men hett tips. Jag tog i år med mig en badborste med långt skaft för att komma åt att smörja även på mittpartiet av ryggen. I annat fal funkar faktiskt en sån där liten roller med halvlångt skaft alldeles utmärkt. Då kan man snurra in själva rollern med skumgummitvättlappar och sätta gummisnodd runt. Dessa är sedan bara att ta av och byta då de blir kladdiga.

Grekland är säkert att resa runt i som ensam kvinna (har gjort det flera gånger). Och särskilt på de små och inte så exploaterade öarna.

Prutning: Mycket möjligt att det gått att pruta på rummen. Men jag försökte aldrig det. Helt enkelt för att jag tänker att 5 euro natten hit och dit inte är särskilt mycket för oss turister emedan det är det för många av grekerna och att ägarna till de mindre pensionaten förmodligen behöver pengarna.
Dessutom, så värst dyrt var det inte i mellansäsong.

Kortbetalning: På Santorini och Naxos kunde jag betala med kort nästan överallt (dock faktiskt inte hotellen). Men i affärer (små som stora) och på restauranger gick det överallt. På Folegandros tog turistbyrån vid busstorget (den stora) och hotellet kort. Överallt annars betalade jag med kontanter.

Mat: Jag tyckte maten var god överallt. Både på Santorini, Amorgos och Folegandros. Jag rekommenderar att man, istället för en huvudrätt, beställer in två mezedes (om man är ensam). Trots att det är förrätter så är portionerna väl tilltagna och en person blir garanterat mätt. Tycker personligen att dessa är godast dessutom.

Färjor: Det var lite pyssel att få resrutten att gå ihop med enbart stora fridfulla båtar. Jag använde Naxos och Ios lite som transitöar för byta av färjelinje för att nå mina resmål. Katamaranerna tycktes gå regelbundet och hade förvisso kortat ned restiden något. Men de är dyra och guppiga.

Krisen: Märks inte så mycket ute på öarna vid en första anblick. Däremot framgick den vid samtal med öborna själva. De berättade om mindre turistströmmar från den grekiska befolkningen samt igenslagna affärsverksamheter. När jag pratade med folk från Aten som var ute på öarna för att arbeta så blev den betydligt mer påtaglig. De berättade om de svåra förhållanden som nu råder i Aten och hur tungt det vardagliga livet ter sig för en medelklassfamilj.

Det var också främst bland Atenarna som jag märkte den stora uppgivenheten, oron inför framtiden och den bitterhet som rådde gentemot politikerna i EU. Jag rekommenderar alla att åka till dessa drabbade EU-länder som turist och gynna lokalbefolkningens olika näringsverksamheter, att i Grekland t.ex köpa grekiskt silver, grekisk öl etc. Nu, mer än någonsin, behöver de oss. Ett bra sätt att kunna ge lite tillbaks i utbyte mot den stora gästfrihet och det vänliga bemötandet vi själva fått av dem under alla år.

 

 

Öarna

Amorgos: Var den av öarna som gjorde starkast intryck. Rekommenderas å det varmaste. Särskilt till er som känner er lite slitna och tyngda av vardag och stress här hemma. Otroligt uppfriskande och vilsam ö. Man bör hyra fordon här för att få åtkomst till hela ön och alla smultronställen. Dock blev det lite långtråkigt på slutet eftersom jag inte är en bergsvandrare till min natur och eftersom jag bodde på samma ställe hela tiden. Jag tror det ultimata är att hyra fordon och sedan bo ett par dagar i Egiali och ett par i Katapola. Jag har fortfarande Amorgos luft i mina lungor och i varje andetag ska jag minnas det jag lärde mig där. Hur bra vi människor mår i vårt rätta element som ju är att leva nära naturen och hur långt många av oss kommit från vårt ursprung. En viktig påminnelse som kanske kan göra att vi tänker oss för i framtiden angående hur vi väljer att leva våra liv, miljön osv.

Folegandros: Tror detta blev min nya favoritö (om jag nu ens kan välja vill säga, det är hur som ett mycket svårt val mellan Folegandros och Amorgos). Ön är livlig trots sin stillsamhet och oerhört charmig. Den ö som lärde mig mest och som efterämnade starkast intryck var dock Amorgos, som sagt.

Naxos: verkade vara en trevlig ö och mitt intryck, sedan tidigare besök och detta, är att den lämpar sig särskilt ypperligt för barnfamiljer men även som kombinationsö med Amorgos.

Santorini: Har du inte sett vyn över calderan ännu så är den absolut värd ett besök. I övrigt, bege dig ut på upptäcksfärd runt ön. Låt inte Firas sus och dus förstöra hela ditt intryck. Ön har mkt mer att erbjuda.

Hälsningar Thira

Amorgos på Kalimera » | Folegandros på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera