Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

All inclusive och murverk på Ikaria

All Inclusive

För de som besökt Ikaria ter det sig nog lite konstigt att tala om All inclusive i samband med denna avlägsna ö. Och så vitt jag vet finns inga resor hit med All Inclusive, en sådan motsägelse skulle uppmärksammas långväga. Snarare handlar det om All exclusive. Men All inclusive finns om man bara har tålamod och definierar begreppet på ett klokt sätt. Turistindustrins All Inclusive är naturligtvis en förfalskning, det är synonymt med reservat. Mitt, och kanske ert, All Inclusive är knutet till en plats och enskilda människor - inga anställda.

Min plats finns högst upp i byn Armenistis, i marknivå och samtidigt med en ypperlig horisont, ca 130 grader, en strålande soluppgång, en strålande solnedgång, det stora ljuset tillika mörkret. Detta är platsens periferi.

Nu, närmre platsens centrum. Frukostverandan med samma utsikt som ovan på flak av mangan från södra sidan av ön. Frukosten tillsammans i alla fall på något slags vis - några andra återvändare som nästan vaknat. Jag slickar i mig yoghurten med honung, tar en bit av det, oftast, färska brödet till kaffet. Som nu finns i tre utföranden. WiFi fattas bara, du kan hyra fordon för att undersöka ön. Allt på samma våning, lättillgängligt.

Vår värd är tillsammans med återvändarna utmärka guider och informatörer för nykomlingar. En gästs fotobok finns att tillgå som visar platser på ön. En väsentlig del i detta All Inclusive är vår värds sociala kompetens, typiskt grekiskt, som visat så många så mycket generositet. Denna plats är en mötesplats också och där finns hunden Lisa. Här diskrimineras återvändarna också med en middag någon kväll.

Det absoluta centrum är vårt rum med det allt nödvändigaste - epicentrum.

På sätt och vis handlar det om det enkla före det annonserade, det som uppstått efter många års aningslösa närvaro före det löftesrika. Det är så jag definierar begreppet Al Inclusive.

Denna plats är inte helt unik här på Ikaria, människorna är lite mer unika. Ikaria bär i sin historia All Inclusive. Både platsen och människorna finns framför våra ögon på flera ställen på den ofrånkomliga ön. Det tog några år, om man säger så, för mina ögon att öppnas.

 

Galini. Armenistis. Ikaria.

 

 

Ikarias murverk - de senaste tio åren
Det har hänt något med de murverk som rests på Ikaria. Ett murverk kan vara olika former av byggnadsverk, en mur, en nedre del/grund till ett hus, en terrassering, en utsmyckning. Nyligen publicerade Janne en bild för en bildgåta: var var bilden tagen? Svaret var Ikaria. Och bland oss som ständigt förflytta sig utefter Nas Coastal Road, var svaret inte svårt. Vi kallar inte detta apartments vid sitt rätta namn utan kort Cycladerna. Byggnadsstilen är Cycladisk och inte Ikariansk.

Bilden av en grekisk ö är ofta vita hus mot en solbränd undervegetation. Och så var man i sin iver att "sälja" Ikaria, i färd med att måla allehanda murverk vita. Men nu har detta förändrats.
I vad jag kallar det "Nya kvarteret" i Armenistis, där Hill Street övergår i Nas Coastal Road, finns ett hus vid vägens vänt mot havet. Det får stå som representant för en ökad självkänsla på Ikaria då det visar grundtonen i berget på Ikaria. Ikaria har börjat återvända till sitt ursprung - och därför blivit vackrare som jag ser det.

 

Ikaria.

Det finns en förklaring till. Under de farofyllda piratåren byggdes hus, pirathusen, för att smälta in i berget och därför omöjliga att se från havet.


Det var under den senaste resan jag upptäckte detta nya "gråa" lite varstans. Huset ovan är ett exempel på vad jag här talar om. Jag vill visa några få bilder på ett och annat murverk där Ikarias bergrund är allt annat än grå. Nästa resa kommer jag att hitta fler "murverk" att dokumentera. Alla nya gråa murverk ger växtligheten en annan nyans än det Cycladiska vita. En annan bild av Ikaria formas.

 

Mesachti Beach. Ikaria.

Det här murverket är från en tidig period av murverkens renässans. Finns innanför Mesachti Beach.

 

Atsachas. Ikaria.

Men redan när Atsachas byggdes, eller i den vevan, ser man de gråa med inslag av andra färger.

 

Cavos Bay. Ikaria.

Cavos Bay fick sin utsmyckning mot Hill Street många år efter hotellet byggdes, jag vill minnas att det är ett 7-8 år sedan.

 

 

Stenmurar på Ikaria.

Ett murverk i nya kvarteret - endast två tre år gammalt.

 

Hill Street och Nas Coastal Road

Detta murverk är från 2007 och finns alldeles innan Hill Street upphör och Nas Coastal Road börjar. Om någon undrar så är det i nästa kurva, har jag beslutat.

 

Denna utsmyckning inhägnar poolen på Cavos Bay i Armenistis på Ikaria.

Denna utsmyckning inhägnar poolen på Cavos Bay. Murverket är tre gånger så långt som syns på bilden. Personen som har skapat detta ligger också bakom mitt All Inclusive. Nå, är det bara jag som tror mig se en renässans i byggnadsstilen, att man börjat överge det vitmålade? Jag talar med ett par ortsbor. Nej, de bekräftar vad jag sett. Och de gillar vad som sker.

 

Prospera. Ikaria.

Till sist ett litet äldre hus vid Prospera.

 

Hälsningar Erik Stenholm

 

Ikaria på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera