Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa i Kykladerna. Del 2. Ios.

Ios

En härlig ö, med mycket genuint och vilken Chora, så många smala gränder har jag aldrig sett tidigare. Härligt att bara vandra runt i Chora. Turisterna på ön var yngre än på de andra öarna, men vi såg endast en (1) person som hade svårt att hålla kursen. Visserligen var inte vi ute kl två på natten, men ändå. Många fina och härliga stränder en vänlighet och service på hög nivå. Häftiga vyer uppifrån ryggen ner över ön och ut över havet.

Christos på Pelagos är en pärla, mycket trevlig och serviceminded, de har WIFI. Restauranger/tavernor, The Mills, The Nest och Ouzeri Katogi se vägbeskrivning längre ner, Unique ring efter transfer upp till restaurangen. Moppe, Jacobs rent a car and bike. ATM finns vid färjeläget och torget vid Katedralen bl.a.

 

 

Ankomstdag torsdag 4 september
Väl i land hittade vi Pelagos och Christos direkt
, hälsade från Eleftherios på Villa Annetta. Vi lastade in grejorna tillsammans med en italiensk kille som hade bokat Pelagos hemifrån. Läget perfekt för Pelagos mellan Chora och stranden, med en härlig utsikt, Hotell Katerina ligger strax bakom. Christos hade ett för mig nytt koncept, rummen kunde förvandlas till studios med köksdel om man köpte nyckel till köksskåpet. Vi beslöt att vara lata och käka frukost ute. Priset för rummet 25 € per natt mycket billigt, speciellt med det läget tyckte vi, A/C, TV och dusch-draperi! En härlig terrass att sitta på med vidunderlig utsikt!

Christos snackade hela tiden om en svensk familj som bodde på Pelagos, Tony heter mannen. Christos talade om honom som om han var lika känd som Obama, Påven eller motsvarande. Efter en första snabb uppackning iväg till stranden och brunch, full engelsk frukost satt fint för den uthungrade och mörbultade PA. Det finns hur många tavernor, butiker och barer som helst nere längs stranden.

Efter äte och bad uppför mördarbacken, åsnestigen upp till vägen, något svettigt. Väl uppkomna på rummet var det premiär för insmortning den här gången, men de gamla takterna satt i så det löste sig utan större missöden. Vätskejusteringen var dock enklare att genomföra. Nu infann sig tiden för rast vila, en skön slummer, vilket behövdes efter denna händelserika dag. Vi snackade med Christos om moppe, han skulle fixa det imorgon, han hade givetvis känningar.

 

Ios. Mylopotas.

Utsikten från terrassen mot Mylopotasstranden.

 

Vi var fortfarande lite fel på med klockan i kroppen efter vår tidiga uppstigning igår, vi drog iväg till Chora för äte redan före kl 20. Vilken Chora, hur mycket smala gränder som helst, lätt att gå vilse. Vi letade runt lite hittade turistfällan Arhondiko vilket vi insåg att det var, men de hade servering på taket. Vi kunde kanske få en uppfattning om byn där uppifrån. Vilket vi fick men maten var lite fancy och kunde varit bättre men vi blev mätta 35 € inklusive vin och t/l sallad. Väl hemma träffade vi på den berömde Tony med sällskap, de var på väg ut. Vi snackade en del och vi fick diverse tips. Vi avslutade på terrassen innan natten.

Andra dagen fredag 5 september
Efter en god natts sömn, vaknade vi upp till den härliga utsikten och getters pling. En enkel första frukost yoghurt och kaffe. Ner till Christos för diskussion om moppe, vi ville ha en kraftfull för två personer, c:a 150 cc. Christos han snackade mest om att få lågt pris med uthyraren, och då för en "vanlig" moppe. Efter ett tag fattande han att vi ville ha något större än en moppe på 50 cc. Vi fick en ny 125 cc (95 mil) för 18 €/dag, när vi hyrde i tre dagar. Christos skjutsade oss ner till Jacobs nere vid Mylopotasstranden.


Vi iväg till Theodotistranden, man tar av precis utanför byn åt Mylopotasstranden hållet, vid kyrkan där går vägen in på ön. moppen funka bra, tillräckligt stark. Häftiga vyer uppe från ryggen. Vägen ner till stranden ganska brant, tar rätt bra på bromsen. Vi kom ner till stranden som såg yndig ut, men först frukost. Upp till tavernan som ligger ett par hundra meter upp från stranden. Alldeles utmärkt frukost till de uthungrade ö-luffarna.

 

Theodoti. Ios.

Theodotistranden sedd från tavernan.

 

 

Resten av dagen förflöt i slapphetens tecken, sol och bad samt lite promenerande på stranden. Härligt nu började vi känna att nu e de ö-luff! Stranden alldeles utmärkt att ta sig i och ur, lite platta stenar i början men sedan sand. Längst bort till höger på stranden finns en kantin. Skön strand att promenera på, lagom fin sand. Vid hemgång stannade vi till och tog en grekisk sallad och Mythos, det satt fint med lite energi efter en dag i solen.

Väl hemma blev det insmortning, vätskejustering samt den helt nödvändiga slummern. På terrassen träffade vi på ett par från Kreta som skulle fira weekenden på Ios. Christos kom och sa att vi skulle parkera moppen på den övre parkeringen, sagt och gjort sedan iväg till Chora för äte. Mycket fascinerande ställe inte en enda bred gränd, bara en massa smala vindlande gränder åt alla håll.

Vi hittade tavernan Lord Byron, det var mycket nära att den blev den första grekiska tavernan i världshistorien som inte kunde servera tomat och löksallad. En något bufflig servitris, PA något irriterad två sekunder från att lämna placet. Vi fick en annan servitris och vips kunde man fixa tomat och löksallad. De flesta grekiska rätterna var tyvärr slut. Men va grejor de har på väggarna, allt mellan himmel och jord. Allt smakade bra, jag glömde vad vi åt, men något återbesök på Lord By-rån blir det inte. Hemma på terrassen njöt vi utsikten och en god matsmältande dryck. Sängarna tog emot oss med ett välkomnande.


Resebrevet fortsätter här »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera