Kalimera Grekland Karpathos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Olympos på Karpathos

Olympos (eller Olymbos) var under hundratals år nästan helt isolerad från omvärlden. Så är det inte längre, men känslan av avskildhet finns fortfarande kvar. Från hamnen i Diafani är det cirka 8 kilometer till Olympos. Olympos ligger cirka 40 kilometer från Pigadia och cirka 20 kilometer från Spoa. Du tar dig hit med eget fordon, med utflyktsbåt eller buss från Pigadia.

 

Den mytomspunna byn Olympos på Karpathos.

Den mytomspunna byn Olympos på Karpathos.

 

Det dröjer innan byn dyker upp, och när den väl gör det är det inte utan att man tappar andan. Jag har sett många vackra grekiska byar från håll, men ingenting slår vyn över Olympos. Sådan är i alla fall känslan när bussen rundar sista kurvan, och byn helt plötsligt dyker upp i fjärran. Fantastiskt utbrister man, där ligger den så mytomspunna byn. På riktigt!

 

Olympos på Karpathos i Grekland.

Färgglada hus i Olympos.

 

Men är det ett luftslott? Kan Olympos leva upp till sitt rykte eller är det som Kejsarens nya kläder? När jag stod där i kurvan och första gången blickade ut över dalen och den spektakulära byn kände jag en viss skepticism.

 

Genuina gränder i Olympos på Karpathos.

Om du avviker från huvudgatan möter du ett annat Olympos.

 

Jag hade länge drömt om att komma till Olympos, precis som jag tidigare hade drömt om att få se Meteora på grekiska fastlandet. Meteora levde mer än väl upp till mina drömmar, men Olympos gjorde det bara delvis. Jag hade till exempel inte trott att jag skulle mötas med glada Kalimera-hälsningar från papegojor i bur, inte heller att några tavernor hade inkastare eller att gummor i folkdräkt skulle sälja gosedjur i form av giraffer och grodor.
Byn byggdes mellan år 600 och år 800 e.Kr. som skydd mot pirater i ett minst sagt otillgängligt område. Husen byggdes i natursten och smälte väl in i omgivningarna, vilket försvårade upptäckt.

 

Väderkvarnar i Olympos på Karpathos i Dodekaneserna.

Övre delen av Olympos.

 

Idag är många av husen målade i glada pastellfärger, isoleringen är sedan länge bruten och turisterna har tagit över piraternas roll som inkräktare. Trots stora turistströmmar tillhör Olympos fortfarande en av Greklands mest sevärda byar och kallas ofta för ett levande folkmuseum. Till viss mån stämmer det, många kvinnor går exempelvis fortfarande i traditionella kläder, men Olympos är också en turistfälla.

 

Gillar du grekiska hantverk kan du köpa fina dukar i Olympos på Karpathos.

Den smala shoppinggatan i Olympos.

 

Det finns de som blir rejält besvikna, den smala huvudgatan kantas av nasare som kränger samma skräp som souvenirbutikerna i Pigadia. Men om man avviker lite från huvudgatan och planlöst strosar runt i de labyrintiska gränderna öppnas en ny värld, en värld som befinner sig i en helt annan tidsepok.

 

Många äldre i Olympos klär sig fortfarande i traditionella kläder.

Många äldre klär sig fortfarande i traditionella kläder.


En mängd tavernor finns att välja mellan, vilken som är bäst är svårt att säga, de flesta har samma meny. I stället får läget avgöra, flera ligger vansinnigt vackert med sensationell utsikt över dalen, eller ut över havet. Intill två väderkvarnar på den sida av byn som vetter mot havet ligger en bra taverna. Här tillagas maten i stenugn, precis som förr då alla hus i Olympos hade ugn utomhus.

 

Taverna i Olympos på Karpathos som serverar Makarounes.

Taverna i Olympos som serverar Makarounes.

 

Olympos specialitet är Makarounes som är handrullad färsk pasta blandad med lök och ost. Serveras på alla tavernor, bland annat på Restaurant Olympos som jag tycker är en av byns bättre tavernorna. Restaurant Olympos ligger längs huvudgatan alldeles i början av byn.

 

God hemlagad grekisk mat från ugnarna i Olympos på Karpathos.

Det lagas fortfarande mat i sådana här ugnar.

 

Även om man kanske till en början blir lite besviken på Olympos så växer byns skönhet och mysticism allteftersom. Men det krävs att man avviker från turiststråken, som att gå upp till väderkvarnarna och blicka ut över omgivningarna, ta in vyerna, blunda och låta fantasin spela. Tänk att folk under hundratals år har bott så isolerat. Bankomat finns sedan 2017.

 

Från Olympos på Karpathos börjar många vandringar, bland annat till Avlona.

Det är ganska vanligt med dimma i Olympos.

 

HOTELL I OLYMPOS

Jag har aldrig bott i Olympos men jag kan tänka mig hur fantastiskt det måste vara i byn på morgnarna och kvällarna. Nedan finns två hotell som jag vet att andra har tyckt mycket om.

Boka Aphrodite Hotel här »

Boka Olympos Archipelagos här »

Boka andra hotel här i Olympos här »


LÄS MER OM KARPATHOS

Om Karpathos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera