Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Världens äldsta olivträd växer på Kreta

Trakten söder om Kolymbari är full av olivträd. Kör upp till grottkyrkan Ioannis Ermitis som ligger ovanför byn Marathokefala, som i sin tur ligger ovanför byn Spilia några kilometer söder om Kolimbari. Kyrkan är väl värd en titt, men det är utsikten över dalen som är den stora attraktionen. Man får nästan svindel när man tittar ut över dalen med alla olivträd.

 

Olivträd, olivträd och ännu fler olivträd.

 

Några kilometer sydost om Spilia finns två byar med nästan samma namn: Vouves och Ano Vouves. Vi följer skyltarna till Ano Vouves där världens kanske äldsta olivträd bor.

 

Världens äldsta olivträd växer på Kreta.

Världens (kanske) äldsta olivträd.

 

Ingen vet förstås hur gammalt trädet är. Det finns uppgifter som säger att det är omkring 4000 år gammalt, andra säger att det "bara" är cirka 3000 år gammalt. Vem som har rätt spelar ingen roll, att det är gammalt står helt klart.

 

Trädet på Kreta sägs vara 4000 år

Stammen är ihålig och har plats för flera personer.
Tänk att trädet kanske planterades 2000 år före vår tideräkning. Visst är det fascinerande med ett träd som sett världen komma och gå under så många herrans år. Om det ändå kunde berätta om sitt liv! Stammen är ihålig och cirka tre meter bred. Det får plats flera personer inne i stammen.

Vad som är ännu mer fantastiskt är att det fortfarande bär frukt. I anslutning till det gamla olivträdet finns ett fint museum där man kan lära sig allt som har med oliver att göra.

Under OS i Aten 2004 fick den första och sista guldmedaljören en olivkrans från just detta träd.

 

Museum om oliver i Vouves på Kreta.

Missa inte det intressanta museet som ligger intill det gamla olivträdet.

 

Trädet växer i byn Ano Vouves, som ligger söder om Kolymbari, som ligger 16 kilometer öster om Kissamos, som i sin tur ligger 40 kilometer väster om Chania.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera