Xerokambos på östra Kreta
Xerokambos (50 inv) , är tillsammans med Kato Zakros, en av de trevligaste turistorterna på östra Kreta. Palmstranden Vai ligger också här, men där kan man inte bo, och så finns ju Paleokastro, där det också finns några stränder. Men jag gillar Kato Zakros och Xerokambos bäst. :-D

Xerokambos är en liten kustnära ort med försynt turism. Gillar du lugn och ro passar Xerokambos helt perfekt. Byn ligger utspridd i ett låglandskap med många olivträd. Här finns några tavernor och pensionat, samt ett flertal stränder av mycket god kvalitet.

Från Xerokambos går vägen brant uppåt via en mycket scenisk väg. Efter cirka 17 kilometer kommer man fram till en platå med en by som heter Ziros. Platån är inte på långa vägar lika stor som Lasithiplatån och den är inte heller lika fin.

Från Ziros fortsätter vägen västerut tills man kommer fram till den övergivna medeltida byn Etia. Byn grundades under den bysantinska eran, men blomstrade under den venetianska ockupationen. Bortsett från en vacker kyrka, och delar av ett hus, återstår inte mycket mer än ruiner. Från Etia går huvudvägen till höger mot Sitia, och till vänster mot Ierapetra. Svänger man vänster ner till kusten kommer man till Makrygialos bay, här ligger byarna Analipsi och Makrygialos så tätt att de bildar en och samma by, som de flesta kallar Makrygialos.

Boka hotell och pensionat i Xerokambos här »

En av stränderna i Xerokambos. Kreta.

En av stränderna i Xerokambos.


Xerokambos. Ziros. Kreta.

Xerokambos i motljus. Bilden är tagen från vägen till Ziros.


Xerokambos beach. Kreta.

Xerokambos en tidig morgon i oktober.


Kreta på Kalimera »

Bilder från Kreta »

E-guider om Kreta »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera