Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Baxedes och Paradisos beach på Santorini

Baxedes är en i mitt tycke väldigt fin strand som ligger några kilometer nordost om Oia. Stranden sträcker sig många kilometer längs kusten.

 

Baxedes beach. Santorini.

Baxedes beach åt ena hållet.

 

Stränderna Baxedes och Paradisos på Santorini.

Baxedes beach åt andra hållet.

 

Någonstans på mitten byter stranden namn till Paradisos, men det är i realiteten samma strand. Baxedes är en strand som passar dig som vill vara lite för dig själv, och som vill slippa allt som hör en exploaterad strand till, som långa rader med solstolar och parasoll, uthyrning av vattenleksaker och hög musik från barer och tavernor. Baxedes och Paradisos är något av två oaser på Santorini.

 

Paradisos beach. Santorini.

Paradisos beach åt ena hållet.
Paradisos beach på Santorini.

Paradisos beach åt andra hållet.

 

Cirka 8 kilometer nordost om stränderna, på denna sida av Santorini, finns en undervattensvulkan. Vulkanen heter Kolumbo (eller Kolumbos) och är aktiv och väldigt stor. Vulkanen ligger på drygt 500 meters djup och har en 1,5 km bred krater. Kolumbo anses vara den potentiellt farligaste aktiva vulkanen i hela Grekland. Detta beror på att ett utbrott skulle utlösa kraftiga tsunamis, och att vulkanen har potential att producera stora explosiva utbrott.

Kolumbo är under uppsikt, och det av goda grunder. Om den skulle få ett utbrott är det hög tid att resa hem, och det oavsett var i Grekland man är.

Den 20 april 2021 inträffade ett flertal jordskalv i Grekland, bland annat utanför den vulkaniska ön Nisyros, och här vid vulkanen Kolumbo utanför Baxedes beach på Santorini. Den sistnämnda hade en magnitud på 4.0.

 

Koloumpos beach och vulkanen  Kolumbo på Santorini.

Koloumpos beach. Någonstans därute ligger den slumrande vulkanen Kolumbo.

 

Om man fortsätter att köra längs kusten öster om Baxedes kommer man till flera stränder och små fiskehamnar. Koloumpos (kallas även Koloumbos, Coloumbo eller Culumbus) och Pori är de kändaste av dessa stränder. Längs vägen finns tavernor och snackbars.

 

Pori beach och hamn som ligger efter stränderna Baxedes, Paradisos och Koloumpos på Santorini i Grekland.

Pori beach och hamn som ligger efter stränderna Baxedes, Paradisos och Koloumpos.


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera