Kalimera Grekland Skopelos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖKGlossa på Skopelos

Glossa ligger cirka 20 kilometer från Skopelos stad och tros ha varit befolkad sedan antiken. Byn är byggd amfiteatraliskt längs en bergskam som leder ner till Loutraki. Delar av byn är bilfri, transporterna sker många gånger med åsna. Som besökare får man snällt parkera utanför byn där vägen svänger ner till Loutraki, som är Glossas hamn, och där det finns en liten strand.

 

Glossa.Taverna. Skopelos.

Taverna innan man kommer in i själva Glossa.

 

Stadsplanen är grekiskt irrationell och arkitekturen hämtad från ritning 7B som gäller för alla grekiska bergsbyar. Avviker man från huvudgatan möts man av ett virrvarr av slitna gränder och gräsbeklädda trappor som bångstyrigt leder lite vart som helst. Husen är väldigt vackra, många har färgglada träbalkonger, precis som i Skopelos stad.

 

En av många trappor i Glossa på Skopelos.

En av många trappor i Glossa.

 

En gata heter Nirvana. Man undrar lite över namnvalet, kommer det från buddhismen där Nirvana står för det högsta målet för religiös strävan, eller från den amerikanska popgruppen med samma namn? Knappast det sistnämnda. :-)

 

Blommor, gränder och trappor i Glossa på Skopelos i Grekland.

Troligen den mest fotograferade trappan i Glossa.


Glossa är en mycket trevlig bekantskap där det grekiska vardagslivet kommer i första hand och turismen i tionde. Taverna Agnanti är dock ett undantag, här går stil och klass före det typiskt grekiska. Trots den något lyxigare inredningen (inget man förväntar sig i Glossa) är ett besök på Taverna Agnanti ett måste.

 

Taverna Agnanti i Glossa på Skopelos.

Taverna Agnanti i Glossa.

 

Maten är fantastiskt god, servicen exemplarisk och utsikten över havet bedårande vacker. Tavernan ligger på huvudgatan, du kan inte missa den, skyltar sitter lite varstans. Skulle det vara fullt där hittar du en annan taverna i byns början varifrån utsikten är nästan lika fin.

 

Glossa. Skopelos.

Vy över Glossa.

 

Det finns tyvärr få boendealternativ i Glossa så man hänvisas till att bo i Loutraki där det finns ett större utbud.


LÄS MER OM SKOPELOS

Om Skopelos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera