Kalimera Grekland Skopelos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Skopelos i Grekland

Skopelos in English. Skopelos suomeksi.

Den underbara ön Skopelos hör till ögruppen Sporaderna som ligger i nordöstra Grekland. De andra öarna i Sporaderna är Alonissos, Skiathos och Skyros. Ungefär 4 960 personer är åretruntboende, merparten bor i Skopelos stad som har cirka 3 100 invånare. Andra större byar är Glossa där det bor 990 personer, och Elios (Neo Klima) med 460 invånare. Många arbetar inom turism, jordbruk och fiske.

 

Skopelos stad är en av de finaste byarna i hela Grekland.

Skopelos stad är en av de finaste byarna i hela Grekland.Till ytan är Skopelos 96 km2, bara Skyros är större i Sporaderna. Det är en tämligen bergig ö, de två högsta bergen är Delfi (681 m) och Palouki (567 m). En av öns få platta delar är en smal landyta som sträcker sig från Skopelos stad till Stafilos beach.

 

Stafilos beach är den strand som ligger närmast Skopelos stad.

Stafilos beach är den strand som ligger närmast Skopelos stad.

 

Skopelos är en sagolik ö som begåvats med fantastiska stränder och ett vatten grönare och klarare än någon annanstans i Grekland. Lägg därtill en av övärldens finaste och trivsammaste byar (Skopelos stad), en kolossalt vacker natur, fina vandringsleder, mysiga tavernor, ett rikt grekiskt vardagsliv, trevliga öbor och intressanta sevärdheter och du har det perfekta resmålet. Själv räknar jag Skopelos som en av Greklands fem bästa öar tillsammans med Amorgos, Kreta, Sifnos och Tilos.

 

Byn och stranden Agnontas på ön Skopelos i Sporaderna får man inte missa.

Agnontas är en av mina favoriter på Skopelos.

 

Vill du läsa om Skopelos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Skopelos innehåller 18 A4-sidor, inklusive 60 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Klippan med kyrkan Agios Ioannis på Skopelos där slutscenerna i till filmen Mamma Mia filmades.

Klippan med kyrkan Agios Ioannis där slutscenerna i Mamma Mia filmades. (Se pil.)

 

Sommaren 2007 befann sig ett stort filmteam på Skopelos för att filmatisera musikalen Mamma Mia. Huvudrollerna innehas av Pierce Brosnan, Meryl Streep och Stellan Skarsgård. Filmen hade världspremiär i augusti 2008 och blev en stor succé över hela världen, inte minst i Sverige.

Filmen har sannerligen satt Skopelos på kartan och alltfler reser dit med nyfiket sinne. Det märks inte så mycket på ön att filmen spelades in där. Det finns ett kafé som heter Mamma Mia, det sitter informationsskyltar vid inspelningsplatserna, och det finns bilder från filmen utanför kommunhuset. Mer än så är det inte. Tur är väl det.

 

Panormos är Skopelos näst störst turistort efter Skopelos stad.

Panormos är Skopelos näst störst turistort efter Skopelos stad.

 

Innan jag kom till Skopelos första gången visste jag inte mycket om ön. Jag hade inte läst på särskilt mycket, det jag kände till var att ön var vacker och att Skopelos stad var fin. Det lät ju bra. Och det visade sig stämma. Vi anlände till Skopelos stad en tidig morgon i juni, färjan gled sakta in i en spegelblank hamn, solen var på uppgående och luften ljuvligt ljum. Det morgontidiga solljuset fick staden att skimra, ett skimmer som speglade sig i vattnet (se bild överst på sidan). Det var fantastiskt vackert och mycket välkomnande.

I hamnen möttes vi av en rumsuthyrare som erbjöd rum på olika ställen i stan, men vi sa nej (vilket vi inte skulle ha gjort) och gick trötta och hungriga för att hitta någonstans där vi kunde äta frukost. Förutom ett gubbafik fanns det bara ett ställe öppet på hamnpromenaden. Där beställde vi in kaffe och yoghurt med frukt och honung.

 

Hovolo beach på Skopelos är en av öns bästa stränder om man gillar att snorkla.

En av mina favoritstränder på Skopelos är Hovolo.

 

Medan vi väntade på vår beställning gick jag en liten runda längs hamnpromenaden, och efter bara några minuter kände jag att Skopelos skulle bli en ny favoritö. Och det skulle bara bli bättre ju längre vi stannade. Precis som det ska vara när man är nyförälskad. Nästa gång vi kom till Skopelos visade det sig att förälskelsen inte bara satt kvar, den hade dessutom ökat i styrka.

 

Här kan du se Skopelos 20 bästa stränder »

 

Det jag kanske gillar mest med Skopelos är de fantastiska stränderna, här finns allt från sandstränder till klapperstenstränder, och många av dem ligger spektakulärt i vackra omgivningar. Och vattnet! Detta helt fantastiska Skopelotiska vatten! Så mycket som jag har badat på Skopelos har jag inte gjort sedan jag var barn. Man vill aldrig gå upp. Mina favoritstränder är för övrigt Limnonari och Hovolo.


Du kan läsa mer om Skopelos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Till Skopelos går det charter med Airtours, Apollo och Ving. Väljer du att resa på egen hand köper du en flygstol till Skiathos med något av charterbolagen. Båtförbindelserna mellan Skiathos och Skopelos är mycket bra. Från Skopelos är det även enkelt att ta sig till den fina grannön Alonissos.

Skopelos stad och Glossa är de två finaste byarna. En annan intressant by är Paleo Klima som förstördes vid en jordbävning 1965, byn är delvis återuppbyggd och väl värd ett besök. Andra byar är Elios, Loutraki, Panormos och fantastiska Agnontas.

 

Glossa är en Skopelos näst största by. Bra tavernor och restauranger.

En av många trappor i den mysiga byn Glossa.

 

Vattnet som omger Skopelos är på gränsen till overkligt kristallklart, skiftningarna går från grönt till blått och kroppen kittlar av badsug så snart man närmar sig havet. Det populäraste stränderna är Stafilos och Velanio (de ligger närmast Skopelos stad) och Limnonari och Milia. Andra bra stränder är Kastani (där delar av Mamma Mia spelades in), samt Hovolo, Glisteri, Adrina och Perivolo.

 

E-guide om Skopelos.

 

Skopelos stad och naturen är för mig öns stora sevärdheter. Men det finns andra sevärdheter också, dels flera intressanta kloster, dels gamla gravar (Sendoukia) från romartiden. Den mest besökta sevärdheten är kyrkan Agios Ioannis sto Kastri som ligger på en klippa i vattnet 6 km öster om Glossa. Det var här som bröllopet i Mamma Mia utspelade sig. Nedanför klippan finns en liten strand.

 

Milia beach ligger cirka 3 kilometer norr om Panormos på mamma-mia-ön Skopelos i Grekland.

Fina Milia beach ligger cirka 3 kilometer norr om Panormos.

 

De flesta som reser till Skopelos väljer att bo i Skopelos stad där det är störst utbud och nära till alla faciliteter. Rumsuthyrare möter i regel upp i hamnen när båtarna lägger till. Att leta boende på egen hand är inte helt enkelt, pensionaten är dåligt skyltade och några verkar ha öppet bara under högsäsong. Det bästa är att boka hotell i förväg.


LÄS MER OM SKOPELOS

Om Skopelos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera