Kalimera Grekland Alonissos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Alonissos i Grekland

Alonissos in English. Alonissos suomeksi.

Alonissos, öster om Skiathos och Skopelos, tillhör ögruppen Sporaderna. Det är en förhållandevis liten ö både till yta och till antal invånare, här bor ungefär 2 830 personer. Huvudstaden heter Patitiri (1 630 inv). Andra byar är Votsi, Roussoum och Stena Vala. Under sommaren ökar antalet boende, inte bara för att det kommer turister, många utlänningar har sommarhus här. Ytan är 64 km2 och högsta berget - Kouvouli - mäter 475 meter över havet och ligger på norra delen av ön.

 

Agios Dimitrios beach på Alonissos i Sporaderna är en mycket vacker strand.

Agios Dimitrios är en av mina favoriter på Alonissos.

 

Denna charmerande och natursköna ö är en av Skiathos två lillasystrar (Skopelos är den andra). Där upphör alla släktband. Medan Skiathos är exploaterat upp över öronen går livet fortfarande sin gilla gång på Alonissos. Att semestra på Alonissos är som att ligga i en hängmatta där dagarna vaggar fram i ett rofyllt tempo långt från vardagens stress.

 

Patitiri är Alonissos hamn och största turistort och bästa by att bo i.

Patitiri är Alonissos hamn och största by.

 

Ön är lagom stor för att greppa redan efter några dagar, men erbjuder trots sin litenhet ändå på flera överraskningar. Det är en väldigt gemytlig ö som är lätt att ta till sitt hjärta. Om man tillhör rätt målgrupp förstås, jag tänker främst på alla som uppskattar lugn och ro, som gillar att vandra och som tycker om grekisk mat.

 

Den fina lilla turistorten Roussoum ligger på gångavstånd från Patitiri på Alonissos i Grekland.

Den lilla turistorten Roussoum ligger på gångavstånd från Patitiri.

 

Vill du läsa om Alonissos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Alonissos innehåller 14 A4-sidor, inklusive 45 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Den mysiga lilla byn Votsi på Alonissos i ögruppen Sporaderna i Grekland.

En annan av mina favoriter på Alonissos är Votsi.

 

Är du däremot ute efter kilometerlånga sandstränder med solstolar och strandnära musikbarer passar Alonissos mindre bra. Stränderna hör nämligen inte till de bästa, men vattnet är fantastiskt, faktiskt bland det klaraste jag sett i Grekland. Jag gillar Alonissos väldigt mycket, och jag blir mer och mer förälskad för varje gång jag åker hit. För mig är det obegripligt att inte fler väljer att semestra här.

 

Den fina stranden Leftos Gialos får du inte missa när du är på Alonissos. Här finns fantastiska restauranger.

Mysiga Leftos Gialos får du inte missa när du är på Alonissos.

 

Här kan du se Alonissos 16 bästa stränder »

 

Alonissos ligger i Greklands enda marina nationalpark som består av ett flertal mindre öar som tillsammans bildar en egen liten skärgård. Nationalparken grundades 1992 i syfte att skydda den starkt utrotningshotade munksälen (Monachus monachus). Det finns så få munksälar kvar att den räknas som Europas mest utrotningshotade art. Vissa tror att det endast finns ett åttiotal munksälar kvar i Europa, merparten av dem finns i Grekland och då främst runt Alonissos och öarna däromkring. Några mindre sälkolonier har revir kring Kimolos och Karpathos.

 

Steni Vala får man inte missa på när man är på Alonissos.

Steni Vala är en annan favorit på Alonissos.

 

Munksälarna är cirka 200-260 cm långa, enfärgat grå eller bruna på ovansidan och ljusare undertill. De är de enda öronlösa sälar som lever i varma hav. Alla munksälar är starkt hotade; västindisk munksäl är troligen utdöd eftersom inga säkra observationer gjorts sedan mitten av 1970-talet. Tilläggas kan att de är otroligt söta, sötare än andra sälar. På ön finns ett munksälscenter och ett litet sjukhus som drivs av föreningen MOM.


Du kan läsa mer om Alonissos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Till Alonissos kan du åka charter med Apollo. Om du reser på egen hand flyger du till Skiathos, tar en taxi till hamnen på Skiathos, och fortsätter med första bästa båt till Alonissos. Lätt som en plätt.

Patitiri och Chora är de två största byarna, därutöver finns det några mindre samhällen som Rousoum, Votsi, Kalamaki och Steni Vala.

 

E-guide om Alonissos.

 

Är du på jakt efter kilometerlånga sandstränder med solstolar och strandnära musikbarer är Alonissos fel ö att satsa på. Stränderna består av klappersten och småsten, det finns endast ett fåtal sandstränder. De populäraste stränderna är Chrisi Milia, Roussoum och Agios Dimitrios (se bild överst på sidan). Andra stränder är Megali Amos, Kokonikastro, Marpounta, Vythisma, Glyfa, Megalos Mourtias, Ghialia, Tsoukalia och Leftos Gialos.

 

Missa inte att göra en båtutflykt till Marina Nationalparken när du reser till ön Alonissos i Grekland.

På utflykt i den Marina Nationalparken. Missa inte!

 

Det finns inga historiska sevärdheter som man måste se, så du kan lugnt ligga kvar på stranden och slöa med en god bok under ett parasoll. De viktigaste sevärdheterna är den vackra naturen, den marina nationalparken samt den fantastastiska kyrkan Agioi Anargiri.

 

Kyrkan Agioi Anargiri är Alonissos viktigaste sevärdhet.

 

Nästan alla turister bor i Patitiri eller i grannbyn Roussoum. Personligen tycker jag att det är bäst att bo ovanför hamnen i Patitiri. Där finns många hotell och pensionat med fantastisk utsikt.


LÄS MER OM ALONISSOS

Om Alonissos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera