Kalimera Grekland Alonissos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Chora på på Alonissos

Chora (eller Palia Alonissos) är en oerhört mysig by med hög charmfaktor som ligger cirka 3 kilometer väster om Patitiri. År 1965 drabbades ögruppen Sporaderna av en jordbävning, Alonissos kom inte undan, och stora delar av Chora förstördes. Än idag syns tydliga spår av jordbävningen, flera hus ligger fortfarande i ruiner. (För den som undrar dog endast en person, en gammal dam som drabbades av hjärtattack.)

 

Chora. Alonissos.

Vy över Chora.

 

För ett femtontal år sedan började utlänningar (främst tyskar och britter) köpa upp hus i Chora. Eftersom det många gånger handlade om ruiner var priserna låga. Idag har många hus renoverats och så sakteliga har Chora börjat leva upp igen.

Vintertid är det ganska tyst och öde i Chora, utlänningarna tillbringar i regel bara sommaren på Alonissos. Under sommarmånaderna är det dock en hel del liv och rörelse i bsyn. Fler och fler tavernor, kaféer och barer har öppnat, och några hotell och pensionat finns också.

 

Tavernor i Chora på Alonissos.

Ett av flera mysiga torg i Chora.

 

Trevligaste sättet att närma sig Chora är till fots, dels får man en trevlig vandring, dels har man gott om tid att njuta av den vackra tavla som Chora är en del av: kritvita hus med tegelröda tak som klättrar uppför en gröntäckt bergskam som går ända ner till det blågröna havet, i fjärran skymtar man de pinjeklädda bergen på Skopelos.
Scenerierna är naturligtvis samma om du åker buss eller kör bil eller moped, men att sakta, sakta närma sig byn i tystnad är ett strå vassare. Vandringen är enkel och går längs den gamla åsnestigen, räkna med 30-40 minuter. Stigen börjar en bit upp på den vänstra vägen som leder ut från Patitiri. Skylt finns.

 

Chora. Alonissos.

Chora.

 

Kör du bil eller moped får du parkera utanför byn, Chora är till stora delar bilfri. Precis som en riktig Chora ska vara. Följ huvudvägen in i byn, du ser snart en gammal kyrka, till höger om kyrkan finns ett mysigt torg med ett par inbjudande kaféer. För att komma in i själva "centrum" svänger du vänster efter kyrkan.

 

Kastro. Chora. Alonissos.

Kastro i Chora.

 

Snart når du ett virrvarr av smala gränder med tavernor och kaféer - både chicka och typiskt grekiska - och en ganska stor ansamling av souveniraffärer. Delar av Chora är rätt så turistisk, men inte så att det stör. Högst upp i byn ligger ett gammalt slitet kastro, härifrån var det lätt att upptäcka eventuella inkräktare på den tid när pirater var vanliga.

Närmsta stränder är Vithisma samt Ghialia Megalos och Mourtias som du kan läsa om här »

HOTELL I CHORA

När jag kom till Alonissos första gången, det är många år sedan, fanns det endast några få pensionat i Chora. Idag finns det många fler, några av de nya hotellen är riktigt lyxiga, som Althea Armonia Suites är ett bra exempel på.

Althea Armonia Suites »

Boka andra hotell i Chora här »


LÄS MER OM ALONISSOS

Om Alonissos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera