Grekiska språket

Rena rama grekiskan!Jag fattar ingenting, det är rena rama grekiskan! Frasen används i dagligt tal när man inte begriper någonting. Lite orättvist är det, för grekiska är inte konstigare än exempelvis svenska. Om man inte kan grekiska så kan man inte, men det är ju samma fenomen med spanska om man inte kan spanska. Så en grek skulle lika väl kunna säga: Jag fattar ingenting, det är rena rama svenskan! Frasen har naturligtvis tillkommit på grund av det något kluriga grekiska alfabetet. Vi tycker att bokstäverna ser så knasiga ut att det inte ens är lönt att försöka sig på att tyda dem. Men det är faktiskt lättare än man tror. Med lite fantasi går det ibland att läsa några ord. Att man sen inte förstår vad orden betyder är ju en helt annan sak. :-)

Faktum är att en del bokstäver både ser ut och låter som våra. Många av de STORA bokstäverna ser precis likadana som i det svenska alfabetet. När texten skrivs med små bokstäver blir det genast lite knepigare. Följande sju STORA bokstäver ser ut, och låter ungefär som, våra bokstäver: A - E - K- M- N - O - T. Det finns elva olika bokstavskombinationer och bokstaven "i" går att skriva på fem olika sätt. Vem sa att grekerna saknar fantasi! Kort sagt så är det ett mångfacetterat alfabete.


Meny på grekiska.

Meny på grekiska i FinikoundaPeloponessos.


Att lära sig grekiska är svårt, men det går. Som nybörjare är det vanligast att man går någon form av kvällskurs i nygrekiska. De flesta större studieförbund anordnar kurser höst och vår. Problemet är att kurserna inte alltid fullföljs, de är inte ovanligt att eleverna tycker att det är för svårt, eller att läraren inte håller måttet. Det gäller alltså att ha tur med läraren. Hör efter med studieförbunden på din hemort.

Ett annat sätt att lära sig grekiska är att köpa kurslitteratur och sitta hemma på kammaren och lära sig. Inte helt enkelt eftersom man går miste om uttalet. Vissa föredrar "lyssna-och-lär-metoden", vilket innebär att man köper en CD-kurs och lyssnar sig fram. Nackdelen är att man inte lär sig att skriva. Men det kanske inte alltid är så nödvändigt, man kommer väldigt långt med att "bara" tala grekiska. Det finns även många kurser i Grekiska språket på internet, flera av dem är kostnadsfria.

Det roligaste sättet att lära sig grekiska är självklart på plats, försök lära dig några nya ord varje dag, efter några resor kanske du kan föra korta konversationer. Man kommer långt med att bara kunna några få fraser, även om många greker talar bra engelska. Kan du säga god morgon - Kalimera - så kommer du att mötas av många leende greker. Tips på vanlig ord hittar du via länken nedan.

Kalimera betyder godmorgon.

Kalimera är ett av de vanligaste orden i Grekland.


MER OM SPRÅKET

E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

MER INFO

Grekiska glosor »
Forum Grekiska språket »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Greklands populäraste ö »
Vädret i Grekland »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera