Peloponnesos – det riktiga Grekland

© Text & bild: Gunnar Dath & Kalimera
Peloponnesos - Pelop's ö - bara namnet andas historia, myt och poesi. Denna jättestora, bergiga landmassa där den europeiska civilisationen en gång föddes, var i själva verket inte en ö i historiska tider, utan en halvö. Ö blev den först med byggandet av Korintkanalen.

Det är svårt att föreställa sig ett land med mer historia. Om man står vid Lejonporten i Mykene, till exempel, och spanar ut mot havet några kilometer bort, så är det lätt hänt att man ryser till, så verkligt kan det förflutna kännas. En eftermiddag i april i Olympia, med judasträden mjukt övertäckta med lila blommor, är det inte svårt att låta sig förflyttas i fantasin tillbaka i tiden, till det antika Olympia, där allt började, de Olympiska Spelen som så triumfartat återvände till Grekland 2004.

Eller en kväll i Epidavros, som kanske är den mest imponerande av alla de antika platserna. Den antika teatern är fortfarande ett under av akustik, och ingen som varit där förblir opåverkad. Under sommarens festival spelar man fortfarande de gamla antika pjäserna, och besökare kan se och höra Pelops barnbarn möta sina öden i pjäser som verkar både antika och tidlösa på samma gång.

Kalimera bloggar från Peloponnesos här »

Bilder från Peloponnesos »

Koroni. Peloponnesos. .

Peloponnesos igår
Andra hälften av 1900-talet, speciellt efter andra världskriget och inbördeskriget, blev en svår tid för människorna som bodde på Peloponnesos. De få turister som kom till Grekland åkte alla till Aten och öarna, bönderna kämpade förtvivlat för sin existens, många fabriker slogs igen för gott.

Och så kom det sig att många bestämde sig för att emigrera, liksom i Sverige för hundra år sedan. De for till Kanada, till Australien och USA: Det sägs att Greklands näst största stad är - Melbourne, inte Thessaloniki. Jag vet inte om det fortfarande är sant.

Peloponnesos blev Greklands fattiga hörn. Inget verkade locka turisterna, inte det magnifika landskapet, inte de snöklädda bergen, det gröna landskapet, de helt fantastiska stränderna, eller det finaste klimatet i Grekland.

Vågen har vänt
Idag ser Messinia
(sydvästra Peloponnesos) och Peloponnesos som helhet äntligen en helt annan utveckling. Peloponnesos håller återigen på att bli en plats i Greklands hjärta, och börjar även återupptäckas av turisterna.

Vattenfallet i Shinolaka. Peloponnesos.

Vattenfallet i Shinolaka nära Gialova.


Med två charterflyg i veckan till Kalamata från Sverige, England, Ryssland, Holland, Frankrike, Italien och Tyskland, och Thessaloniki, och även med en ny motorväg direkt från Atens flygplats till Kalamata, så är det inte konstigt att turisterna upptäcker den grekiska solkusten: sträckan Kalamata-Koroni-Finikounda-Pylos, där den berömda stranden Voidokilia ligger.

Missa inte heller den fina lilla byn Kardamili och Stoupa, som ligger i Mani, som ligger på andra sidan Koroni.

Kalamata är Greklands golfresmål nummer ett
Eftersom sydvästra Peloponnesos har Greklands finaste vinterklimat är det ju inte konstigt att man storsatsar även på golf, så att turismen kan utvidgas även till vinterhalvåret. 2010 öppnades den första golfbanan i området Costa Navarino, 45 minuters bilresa från Kalamata, och lika länge från Koroni. I samband med detta invigdes två stora hotell ovanför stranden i Romanoú. Anläggningen är förmodligen Greklands största, och man planerar att bli världens mest eko-vänliga turistort.

Läs om den fina golfbanan Costa Navarino här »

Golf i Costa Navarino.

Spela golf i Costa Navarino.


Charter och direktflyg från Sverige
Charter med Apollo och Airtours. Man kan även boka biljetter direkt av flygbolaget Aegean Airlines.

Läs om hur du reser till och från Kalimata här »

Om man vill åka via Aten så kan man till exempel ta snabbtåget direkt från flygplatsen till Korint, och där byta till buss till Kalamata. För den som vill åka bil hela vägen från Sverige är det lämpligast att åka ner till Italien och sedan ta färjan. Du kommer till Patras i nordvästra Peloponnesos. Färjor går från bland annat Venedig och Ancona. De som försökt ta sig ner genom forna Jugoslavien avråder vi däremot å det bestämdaste.

Att ta sig härifrån
Slutligen, för den som är sugen på att ta sig vidare i den grekiska övärlden så finns färjeförbindelse med Kreta från Kalamata, via Kythera. Från Kreta har man sedan många möjligheter att ta sig till öarna i Egeiska havet.

För den som vill ta sig till de Joniska öarna, Zakynthos, Kefalonia och Ithaka, så rekommenderas färjor från den lilla hamnstaden Killini, på västra Peloponnesos.

Flyga till Kalamata. Peloponnesos.

Snart dags att landa i Kalamata.


Sydvästra Peloponnesos – Grekiska Solkusten
Detta hörn av Peloponnesos har blivit allt mer populärt på senare år. Anledningen är inte svår att hitta: det är här som man hittar Greklands finaste klimat, speciellt på vintern. Under sommaren fläktar havet runt halvön, och på vintern är det mildare här än någon annanstans i Grekland, tillsammans med västra Kreta, vilket framgår av denna temperaturkarta. Många är de utlänningar som bittert fått erfara hur hårt klimatet kan vara på vintern i andra delar av Grekland.

Tack vare klimatet blir Messinien allt populärare för utlänningar som beslutat skaffa ett andra hem vid Medelhavet. Som tur är så är området stort och har lyckats bevara sin typiskt grekiska atmosfär.

Bad och stränder
Urvalet av fina sandstränder är nästan helt obegränsat på Peloponnesos
. Här några exempel: Kusten mellan Kalamata och Koroni är en enda kedja av sandstränder, avbrutna av klippor och berg. Sagastranden i Koroni är berömd för sin fina sand och för att havssköldpaddan Caretta Caretta lägger sina ägg på stranden.

Men området har många andra utsökta sandstränder, och en del måste du åka båt till. Från hamnen i Koroni går fiskebåtar på utflykt till bland annat Marathi, med sin bländande sand och djupblåa vatten.

Zaga beach i Koroni.

Zaga beach i Koroni.
Koroni
Längst ner i söder i Messinien ligger Koroni, en liten hamnstad som påminner mycket om städerna på öarna. Här firar grekerna själva sin semester, företrädelsevis i augusti, då hamnen fylls av flanerande sommargäster! Bästa stranden i Koroni är Zaga beach. Missa inte heller Methoni och Finikounda, och inte heller Lampes beach.

Ancient Messini – Mästarnas Mästares arena
Ancient Messini är en av Greklands absolut finaste antika platser. Utgrävningarna pågår för fullt men redan nu är det oerhört imponerande. SVT ska ha all heder av att ha valt denna fantastiska plats för programmet. Läs om Mästarnas Mästare 2018 här.

Kalamata , Sparta och Mystra
Vägen mellan Sparta och Kalamata är en av de vackraste i Grekland
. Denna väg är inget för dem som är mycket höjdrädda. Annars kan man njuta av platanskogar och pinjer, blommor och forsar.

Bergsmassivet Taigetos med spetsen Profitis Elias reser sig majestätiskt 2 500 meter över havet, och är snöklädd in i juni många år. Sparta i sig är ingen sevärdhet, men den historiska klosterstaden Mystras med delvis raserade kyrkor (med väggmålningar) fascinerar de flesta besökare. Mystras ligger strax utanför Sparta och kan verkligen rekommenderas.

Stranden och fästningen i Methoni. Peloponnesos.

Stranden och fästningen i Methoni, som ligger nära Koroni.


Grottorna i Diros
Diros caves söder om Aeropolis i Mani på sydvästra delen av Peloponessos är ett måste att besöka om du är i närheten.

Läs om Diros Caves här »

Nordöstra Peloponnesos
Sevärdheterna runt greklands första huvudstad Nafplion är ett måste för alla som är bara det minsta historieintresserade. Nafplion är en charmig, och för grekiska förhållanden vacker, stad som ligger rätt till för de historiska sevärdheterna.

Främst av dessa är enligt mångas uppfattning den antika teatern i Epidaurus. Den antika teatern är en av de mest välbevarade antika monumenten i Grekland och definitivt ett av de mest lättillgängliga, även för den som inte kan den antika historien på sina fem fingrar.

Akustiken är kanske det som förbluffar de flesta, och ingen lämnar denna teater oberörd. Under sommaren spelas de gamla klassikerna av Sofokles, Euripides och Aristofanes. Busslaster av turister, mest greker, kommer för att under en sommarkväll se och höra skådespelarna deklamera sina repliker ur de mer än tvåtusen år gamla dramerna, och för att se sina förfäder i dessa pjäser gå sina tragiska öden till mötes i dramer som verkar både antika och tidlösa på samma gång.

Kardamili. Peloponnesos.

Kardamili är min favoritby på Peloponnesos.


Mykene
Här utspelades enligt legenden den blodiga trilogin om Kung Agamemnon, hans fru och barn. Den som läst dramat kan nog inte undgå att känna sig påverkad av det strategiska läget uppe i bergen och den mörka stämningen. Här finns mycket att se, men i motsats till Epidauros så rekommenderas guidning och påläsning för den som inte är jätteinsatt i den antika litteraturen.

Nordvästra Peloponnesos
Olympia kan man ju inte missa
. En underbar bergsväg leder från Tripolis ned via bl.a. Langadia till Olympia (om man kommer norrifrån). Denna väg är en av de vackraste grekiska bergsvägarna, och svindelfaktorn avsevärd. Vackrast på våren, när alpängarna blommar och allt är grönt. Man kan ta bussen i båda riktningarna, antingen från Tripolis, eller från Pirgos på västkusten. Turen tar flera timmar, så avsätt tillräckligt med tid. Om du kommer direkt från Athen kan du boka buss direkt till Pirgos.

Om du utgår från Kalamata så rekommenderas hyrbil. Man kan kombinera besöket i Olympia med en underbar tur i det Arkadiska landskapet. Vanligtvis är grekiska småstäder och byar inte särskilt vackra, så därför blir man extra förtjust i små pärlor som Karitaina och Stemnitsa. En speciell stämning vilar över den högt belägna bergsstaden Dimitsana. Här härskar en stämning från förra seklet, blandat med några nya byggnader och ett eller två moderna pensionat. Det var i denna by som Mikis Theodorakis tillbringade sina år som fånge.

Pylos. Peloponnesos.

Pylos tillhör också mina favoriter på Peloponnesos.
Kalavrita
Den charmiga lilla staden Kalavrita på 700 meters höjd nås antingen med bil, buss, eller med det lilla pittoreska tåget som startar i orten Diakofto på norra Peloponnesos (nära Egio) och slutar vid det lilla fina stationshuset i Kalavrita. Staden ligger i underbara omgivningar och är annars känd för ett minnesmärke över en massaker under andra världskriget. Bergsvägen söderut, mot Klitoría är en av höjdpunkterna för den naturintresserade. Missa inte grottsjöarna, Cave Lakes.

Helmos
En dryg mil från Kalavrita ligger skidcentret Helmos, på 1800 - 2400 meters höjd. Detta är en av de bästa skidanläggningarna i Grekland och eftersom liftarna går så högt så ligger snön ofta kvar tills in i mitten på april. Om du åker från söndag till torsdag är priserna förbluffande låga och liftköerna obefintliga. Vintern 2005/2006 kostade ett dubbelrum med frukost och liftkort för två personer 80 euros (40 per man!).

Ön Elafonissos precis sydost om Peloponnesos är av många ansedd som Greklands kanske finaste sandstrand. Lite svårt att ta sig dit, men väl värt mödan.

Och om du ändå är här nere får du inte missa den lilla historiska staden Monemvassia, som ligger ute på en klippa i havet. En definitiv sevärdhet!

Åka skidor på Peloponessos.

Skidcentret Helmos nära Kalavrita.


HOTELL & PENSIONAT
Det finns som du förstår massor med hotell och pensionat på Peloponnesos
. Här är några tips som jag gärna rekommenderar.

Kalamata
Hotel Haikos »
Boka andra hotell i Kalamata här »

Kardamili
Stella Rooms »
Trisilio »
Boka andra hotell i Kardamili här »

Nafplio
Boka hotell i Nafplio här »

Pylos
Hotel Anezina »
Boka andra hotell i Pylos här »

Boka hotell, studios och rum på hela Peloponnesos här »

Finikounda. Peloponnesos.

Finikounda som ligger mellan Methoni och Koroni.


Voidokilia beach. Pylos.  Peloponessos.

Voidokilia beach.

Voidokilia är den vackraste strand jag har sett i Grekland. Stranden ligger norr om Pylos och är ett måste om du är i närheten.


MER OM PELOPONNESOS

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Zaga beach »
Costa Navarino »
Shinolaka waterfall »
Diros Caves »
Kalamatas flygplats »
Nafplio »
Bilder »

Resebrev »
Karta »
Geografisk läge »
Blogg »
Forum Peloponnesos »
Elafonissos - närmsta ö »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera