Kalimera Grekland Kythera.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kythera i Grekland

Kythera tillhör den Joniska ögruppen även om ön geografiskt mer ser ut att tillhöra den Saroniska ögruppen. Kythera har cirka 4 040 invånare som samsas på en yta av 278 km2. Högsta berget heter Mermingaris och ligger 506 meter över havet. De närmsta grannörna är Elafonissos och Antikythera.

Kythera, denna sägenomspunna ö, som Ulf Peder Olrog en gång besjöng, är belägen lite vid sidan om allfartsvägarna söder om Peloponnesos sydligaste udde. Augusti är den månad som är mest välbesökt, ty då har grekerna semester. Om man vill ha en strand för sig själv eller i alla fall slippa att trängas, så är juni och första halvan av juli att rekommendera. September är oftast lugn och trivsam med lagom temperaturer såväl i luften som i vattnet.

 

Plocka oliver i Grekland. Naxos och Kythera.

Att plocka oliver är både roligt och slitsamt. Bilden är från Naxos.

 

Olivoljan som produceras på Kythera anses speciellt god. Det omgivande salta Medelhavet i kombination med en för olivodling extremt god jordmån, ger en olivolja i världsklass. Olivodling är en stor sysselsättning på Kythera vilket märks i november då skörden påbörjas.

På ön finns fyra stycken presserier varav tre är kooperativa föreningar. Även i Sverige kan man finna denna olja som ståtar med namnet "Kythera". Oljan produceras av ett svenskt par - Göran och Lalla Svahnborg - som sedan några år är bosatta på ön och livnär sig på att framställa och exportera olivolja. Kontakta Göran på Kalamitsiproducts om du vill veta mer om olivoljan.

Även vinodling har en framskjuten plats på Kythera. Många av de lokala vinerna kan till smak jämföras med vilka fina årgångsviner som helst. En annan lokal produkt som bör nämnas är den Kythirianska honungen som inte lämnar någon oberörd. En honung som har ett rykte om sig i hela världen att vara oöverträffad. Honungen tillverkas i början av augusti och det kan ibland vara svårt att i juni - juli hitta någon honung, beroende på dess popularitet.
När vi kommer till restauranger så saknas ej utbud. Jag vill gärna slå ett slag för den lilla fiskebyn Platia Ammos som ligger längst norrut. Där finns en fiskrestaurang som heter "O Minas". Ägaren är förutom att han är trevlig, en utmärkt bouzokispelare. Bli inte förvånad om han rätt var det är slår sig ned vid ditt bord med sitt instrument och tar upp en gammal Rebetika (namnet på en musikstil som var vanlig under seklets första del). Inte långt därifrån, i den vackra byn Karavas, ligger Amir Ali. En restaurang som är belägen intill en flodbädd och med jättestora valnötsträd bland borden. Snarlik en Bauerskt trolsk miljö. Om du besöker Amir Ali, begär att få titta på deras vinkällare som är mycket speciell.

I de flesta byar finner du tavernor som med sitt enkla kök kommer att ge dig en resa i den kulinariska världen som du sent kommer att glömma. Öns bästa kök påstås finnas i byn Kalamos där restaurangen heter Filio´s Taverna. Den ligger naturskönt och är enkelt men smakligt inredd, allt för gästens trevnad. Prisbilden är även den fullt acceptabel.

 

Kythera är kärlekens och Afrodites ö.

Tinos ligger byn Agapi, som betyder kärlekens by.

 

Kythera har, liksom de flesta grekiska öar, en lång och brokig historia bakom sig. Den som är historieintresserad kan hitta lämningar från såväl minoisk, fenicisk som spartansk tid. Men framför allt från det långa venetianska styret. Enligt den grekiska mytologin var det just på Kythera som kärlekens gudinna, Afrodite, steg ur havets skum. Det är mycket troligt att detta är anledningen till att grekerna kallar Kythera för kärlekens ö.


Historiskt sett är det två stora händelser som är värda att lyftas fram. Den ena är Barbarossas besök på ön. Khair-ed-Dyn Barbarossa var namnet på en av två bröder som ursprungligen kom från Lesbos (Mytilini)som vid denna tidpunkt tillhörde Turkiet. Bröderna livnärde sig på att härja i bästa sjörövarstil och 1537 kom den ena av dem till Kythera. Han ankrade upp sin lilla flotta med soldater utanför den enorma ravinen "La Gada" på öns östra sida. Genom att följa ravinen tog han sig upp till den dåvarande huvudbyn på ön, Paleochora. (tidigare Agios Dimitrios) Han intog staden, plundrade och ödelade den. Enligt historieböckerna togs över 1 000 personer tillfånga och såldes sedermera som slavar i Mellersta östern.

Paleochora kan i dag besökas av turister. Den ligger på en jättelik klippa med en hisnande utsikt över nejden. Hisnande är också vägen dit. Det finns gott om gamla ruiner att beskåda och i vissa av dem kan man fortfarande se väggmålningar från denna tid.

 

Piraten Barbarossa kom från ön Lesbos i Grekland.

Barbarossa kom från Lesbos. Bilden är från Molyvos.

 

Den andra händelsen, massemigrationen, startade 1944 då folkmängden uppgick till ca 20 000 invånare. Man emigrerade till Nordamerika, Kanada, men företrädesvis till Australien. Endast i Sydney beräknas det i dag finnas omkring 30 000 personer med Kytherianskt ursprung.

Denna massutvandring lämnade kvar många ruinbyar, som än i dag står som de lämnades. När man åker genom ön kan man inte låta bli att fråga sig vad som blev av alla dessa människor som lämnade sitt ursprung och slog ned sina bopålar långt bort i ett annat land. Många har i dag återvänt och tagit hand om sina gamla hus. Ett flertal har restaurerats och blivit sommarboningar för greker som en gång om året kommer tillbaka till sin ö och sina rötter.


RESA TILL KYTHERA

Till Kythera kommer du med båt från någon av hamnstäderna Neapoli eller Githio som ligger på Peloponessos, eller från KissamosKreta. Från Pireus finns det båtförbindelse två gånger i veckan. Ön har även en flygplats som under turistsäsongen trafikeras en gång om dagen från Aten. Skall man flyga bör man dock tänka på att vara ute med bokningen i god tid.

Båttidtabell för Kythera »

Boka färjebiljetter online här »

 

Resa med båt till Kythera från hamnen i Pireus.

Kythera har båtförbindelse med bland annat Pireus.

 

RESA RUNT PÅ KYTHERA

Förutom att hyra bil eller moped, så finns naturligtvis taxi. Det är ett relativt billigt alternativ. Ibland går det en buss mellan öns norra och södra del. Tyvärr är det nog ingen i dag levande människa som kan presentera en tidtabell utan bussen lever sitt eget liv.

På ön finns ett antal uthyrningsställen av både bil och moped. Är du på öns norra del så hyr du din moped i Agia Pelagia hos Theodor Fardolis. Om du hyr bil så är namnet Kyranis som har bra bilar till vettiga priser. Karta med information om ön finns att köpa i varje litet försäljningsställe. Turistinformation finns i hamnen i Diakofti. Här hittar du allt som du behöver i form av båttider, flygtider och eventuell busstrafik.

STRÄNDER PÅ KYTHERA

Det finns ett antal olika stränder på Kythera. Valet av strand avgörs nog av vilken vind som råder. När vinden ligger på kan det på sina håll bli höga vågor som gör det svårt att njuta av badet. Det finns fina stränder runt hela ön.

 

Fina sandstränder på Kythera och på Paros i Grekland.

Paros har också fina stränder. Bilden är från Kolymbithres.

 

Den längsta sandstranden heter Paleopoli och ligger på ön sydöstra del. Det var här, enligt vad grekerna hävdar, som Afrodite steg upp. Den lilla byn Avlemonas ligger strax intill med sina två små tavernor med utsökta läckerheter. Den som letar kan även hitta en strand där man kan få bada helt ostört. Dock krävs någon form av fortskaffningsmedel för att ta sig fram. Stranden i Kapsali är jättefin och det är helt okej att vandra upp, till fots, och ner till Chora.
SEVÄRDHETER PÅ KYTHERA

Naturen på Kythera är väldigt varierande. Här finns underbara sandstränder men även härliga karga klippor att bada från. Stora stäppliknande slätter, inte så olika det Öländska alvaret. Samt bördiga områden där vinodlingar och olivlundar breder ut sig. Det finns även ett par, tre berg varifrån man har utsikt över hela ön. Vid riktigt klart väder kan man se Kreta i söder och Milos i öster. Mot norr kan man se bergen vid Sparta.

På öns västra sida finns en jättestor stalaktitgrotta som fortfarande i dag är till endast hälften utforskad. Inne i grottan finns ett kapell att beskåda och visning sker varje dag under turistsäsongen. Det påstås från den lokala befolkningen att denna grotta går tvärs över ön därför att på öns östra sida vid ett ställe som heter Kalamitsi, finns en motsvarande grotta om än mindre. Vid ett tillfälle uppges en katt ha tagit sig in i den ena grottan och efter några dagar kommit ut i den andra. Vid vissa av stränderna finns också grottformationer som man kan simma in i.

Kythera är festivalernas ö. Den största festivalen av dem alla är vinfestivalen i byn Mitata som äger rum i början av augusti. Tänk dig att man stänger en hel by, vitmålar ruinerna och inreder dem till försäljningsställen av de grekiska specialiteterna souvlaki, moussaka, tsatsiki, kalimari plus massor med andra läckerheter. Mitt på byns torg har man dessutom dragit fram en vagn som är lastad med 4 stycken 1000-litersfat med vin. Vitt, rött och retsina.

Det är bara att fylla det keramikkrus som du fått i samband med inträdet som kostar cirka 35 kronor. Med kruset går du fram till vinvagnen och förser dig. Om du senare vill ha påfyllning så är det bara att göra om konststycket tills dess att du anser att det är nog. Cirka 2 - 3000 människor besöker denna festival och det mest anmärkningsvärda är att ingen uppträder onyktert. Alla som besöker vinfestivalen kommer dit för att dansa, prata och umgås. En grekisk orkester står för musiken som uteslutande är av lokal karaktär. Dansen, umgänget och den suggestiva musiken fortsätter till in på småtimmarna.

 

Marknader i Grekland med frukt och grönsaker.

Kreta är också känt för sina marknader. Bilden är från Nea Chora.

 

Närbesläktad med karneval är ju marknaden. På Kythera håller man marknad i Potamos varje söndag. Potamos är öns största by. Här bjuds det mesta ut till försäljning. Honung, vin, ostar, havssalt, kryddor, frukter och grönsaker bara för att nämna något. Potamos har hållit marknad sedan ett par - trehundra år tillbaka, alltid på söndagar. Blandningen av människor är total, speciellt under turistsäsongen. Fortskaffningsmedlen skiftar också.

Några kommer ridande på åsna emedan andra bilar och en del går. Alla med sina produkter i säckar eller väskor som sedan radas upp på torget. Det är ett myller av folk och fä och tjattret är bedövande. De som inte vill handla kan i lugn och ro sätta sig på ett av de många utskänkningsställena och inmundiga en kopp grekkaffe eller en ouzo och stilla betrakta det rådande kaoset av människor.

HOTELL PÅ KYTHERA
Hotell och pensionat av varierande karaktär finns över hela ön. De flesta hotellen finns på öns södra del, som också är den del av Kythira som är mest exploaterad. Om du däremot väljer att bo på den norra delen som fortfarande har fått behålla sin genuinitet, kan jag varmt rekommendera Venardos Hotel som ligger strax utanför Agia Pelagia med en fin havsutsikt.

Boka hotell på Kythera här »

 

Om du reser till Kythera kan jag varmt rekommendera en tur till Limeni på Peloponnesos också.

Limeni på Peloponnesos.

 

Om du reser till Kythera kan jag varmt rekommendera en tur till Peloponnesos också.

Stort tack till Göran Svahnborg som skrivit denna text!

Jag har inte varit på Kythera, därför är alla bilder från andra öar. Bilder finns i resebreven nedan.


LÄS MER OM KYTHERA

Om Kythera Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera