Antikythira i Grekland

Antikythira suomeksi.
Antikythira i Grekland.

Antikythira (eller Antikithera) är en av Greklands minsta bebodda öar, både till yta och till antal invånare. Endast 45 personer är fastboende och öns yta är 20 km2. Ön tillhör den Joniska ögruppen och de närmsta grannörna är Kythira och Kreta.

Under sommarhalvåret ökar befolkningen på Antikythira något, men det beror inte på att det kommer en massa turister, för om det är något som Antikythira inte är känt för så är det att vara en turistmagnet. Snarare tvärtom.

Jag vet bara två Kalimerianer som har varit på Antikythira. Ön är i praktiken okänd för de flesta. En god vän till mig som bor på Rhodos brukar säga så här: "man har inte varit i Grekland om man inte har varit på Antikythera". Jag har varit på 65 grekiska öar, men enligt honom har jag inte varit i Grekland. Som du förstår har jag ännu inte besökt Antikythira . :-)

För oss vanliga dödliga är Antikythira alltså en okänd ö. Men för många som är intresserade av antikens historia är Antikythira ganska välkänd, och det tack vare en tvättsvampsfiskare som år 1900 fann ett vrak på botten utanför Antikythira . I vraket fanns en staty som fick namnet Antikythira Ephebe, eller Yngling från Antikythira på svenska. Statyn finns idag på Arkeologiska museet i Aten.

Färja från Pireus till Antikythira.

Hamnen i Pireus, som du kan läsa om här »
I vraket hittades även en mekanisk makapär som sedan dess går under namnet The Antikythira mechanism. Från början var det ingen som förstod vad den hade använts till. Senare forskning har visat att den användes för att beräkna astronomiska positioner. Makapären tros ha konstruerats någon gång mellan åren 150 och 100 f.Kr. Även denna finns att beskåda på Arkeologiska museet i Aten.

Ön är även känd för fågelskådare. Det sägs att det på Antikythira finns den största populationen av Eleonorafalk i hela Europa. På ön finns en lokal förening som heter Antikythira Bird Observatory som bland annat ringmärker fåglar.

RESA HIT
Flyg till Aten
och vidare med båt från Pireus. Båtförbindelse finns även med Kythira, med KissamosKreta samt med Gythio på Peloponessos.

HOTELL & PENSIONAT
Mycket dåligt utbud
. Man måste boka rum i förväg annars är risken mycket stor att man får sova utomhus.

Antikythiras officiella hemsida kan du läsa om de alternativ som finns.

Antikythira har båtförbindelse med Kissamos på Kreta.

Antikythira har båtförbindelse med Kissamos Kreta.


Hamnen för färjor.

Jag har inte varit på Antikythera, därför är alla bilder från andra öar.

Bilden ovan från en annan tämligen okänd ö, nämligen Agathonissi. Bilden överst på sidan är från den lilla ön Kimolos i Kykladerna.


MER OM ANTIKYTHERA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Antikythera »
Kreta - närmsta ö »

Kalimeras Öluffarskola »
E-guider om Kreta »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Antikythera »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera