Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluff till stora och små öar. Del 3. Kythnos.

SYROS transfer

Ankomst/avresedag, fredag
Vi anlände Ermopoulis på Syros klockan 01:00, då var vi lite trötta och lessa på att komma till industrihamnen Ermopoulis som inte är någon vacker stad. Vi hittade rum mittemot piren på Katerina 30€/natt, AC och kylskåp mm. Vi tog en liten nattöl på tavernan som ligger en meter till vänster om dörren till Katerina, de ringde f.ö. efter ägaren när vi anlände. Vi kom i säng kl 02:00, PA upp klockan 7:00 för att kolla avgångar till Kythnos. Därefter intog PA sängen igen till kl 09:00.

 

 

Vi behövde en ordenlig frukost, det enda stället som vi hittade inom gångavstånd var ett snabbmatsställe, men vi blev mätta och lite lugnare. Färjan till Kythnos skulle gå kl 10:30 enligt tidtabell, men var en timma försenad p.g.a. blåsten. Men äntligen kom vi iväg med Panagia Tinos till Kythnos kl 11:30.

KYTHNOS

Är en härlig lugn och genuin ö, med ett lagom tempo och en levande hamn, där det fanns ett antal aktiva fiskare och även en liten fiskmarknad. Vårt boende ovanför den aktiva hamnen, och utsikten över havet var bedövande. Kythnos hade mycket fina stränder, men Kolonna´s otroliga strand/stränder var en upplevelse.

Ankomstdag Kythnos, fredag
Vi anlände till etst stilla och lugnt Kythnos hamn Merichas, inga roomsare men gott om skyltar på husen runt hamnen. Vi satsade på sluttningen bakom piren, längst bort till vänster, där låg Paradisos för 110 € för tre nätter. Det var verkligen ett paradis trots de 90 trappstegen upp från gatan. Det fanns Kylskåp och lite köksutrustning, ingen AC men en "horhuspropeller" i taket. Men vilken utsikt vi hade, helt underbar!

Därefter tog vi ett dopp på hamnstranden med lite ouzo och en välförtjänt siesta, efter alla turer i dubbel bemärkelse.

På kvällen äte på tavernan som ligger längst bort till höger i hamnen, den som ligger längst från stranden, mycket bra grekisk mat vi åt ostbollar, bönsallad och grillad grisbringa allt smakade som det skulle. Den helt otroliga utsikten från balkongen, den njöt vi av länge innan vi kom i säng.

Andra dagen, lördag
Frukostinköp för PA, lätt med allt utom brödet som måste inhandlas i bageriet som låg på gatan mot Driopis 2-300 m upp från korsningen. Semesterns största bröd inhandlades 30 cm i diameter och 8 till 9 cm högt, men det fanns inga mindre! Men vilken frukost vi hade, både mat och den hänförande utsikten var till full belåtenhet.

Härlig vy över hamnen, vi kunde se fiskebåtarna och följa fiskarnas arbete med nät och annat samt även se ut över havet. Moppehyrning, lite tveksamt ställe Kozzmozz (mitt på gatan längs hamn-stranden), först den tredje moppen funkade som den skulle. Men i gengäld ingen diskussion, vi fick lätt byta till annan moppe.


Vi ställde kosan mot Chora, en mysig by med gränder, tavernor och annat trevligt. Ner till Loutra, mysigt men inte riktigt i vår smak, vi vände tillbaka mot Kolonna, vägen dit inte den bästa, men väl värd besväret. Vilka stränder, denna smala landtunga mellan ön och halvön, där var det yndigt.

Taverna fanns en bit upp från stranden, god grekisk mat och deras servitör sonen i huset 10-11 år, han med de bästa engelskkunskaperna, kom och tog beställning. Det var en mycket koncentrerad yngling vi hade framför oss. Han beskrev med stor inlevelse på engelska de olika rätterna som fanns. När vi sedan började beställa, med vår något begränsade köksgrekiska blev det rätt festligt. Den gode ynglingen var helt inställd på att få höra engelska, så när vi började med att beställa på grekiska, nero (vatten på grekiska), så blev svaret "nero no"! Men så insåg han sitt misstag och svarade blixtsnabbt, "water yes"!

Lite mer bad och färd mot Paradisos och en siesta. På kvällen drog vi upp till Chora, äte på tavernan mitt i byn med utsikt från två avsatser. Men väntan blev lång, på både beställning och mat, men när den väl kom grekisk god grekisk korv och keftedes. Hemfärden tog lite extra tid eftersom den tredje moppen inte heller fungerade som den skulle, inget lyse. Vi tog oss ner med endast parkeringsljus, men det gick sakta men ner kom vi.

Efter detta avnjöt vi den härliga utsikten från balkongen.

 

 

Tredje dagen, söndag
Utflykten gick söderut till Flabouria. Vi gjorde en snabb avstickare till Choran, men det var semesterns varmaste dag, så det blev bara lite tittande i den mysiga lilla byn, med små gränder och prång.

Flabouria visade sig vara härlig strand med klart och skönt vatten som vanligt. Vägen ner mot stranden var mycket krokig, men asfalterad och i bra skick. Taverna längst bort på stranden hade gott äte, men de talade endast grekiska, besök i köket ett måste, för att kunna beställa! Vi åt lamm i ugn och fyllda grönsaker, vilket smakade mycket bra.

Mätta och "välbadade" for vi vidare söderut mot Ag. Dimitros en mysig strand som har ett par tavernor. Men den verkar bli en "jetset by", ett antal häftiga grekiska sommarstugor på sluttningen ner mot stranden. På vägen hem gjorde vi en avstickare till Kanala, en semesterort, men kyrkan/klostret hade vacker stensättning runt byggnaderna. Vägen ner var också ganska spektakulär, brant med fina vyer.

Efter att ha röjt upp och packat, tog vi det lugnt på kvällen, drack lite vin och åt lite lätt på balkongen och samtidigt som vi avnjöt den vackra solnedgången.

Avresedagen, måndag
Vi lämnade ön med Pegasus Express mot Serifos, på överfarten fick vi "live" underhållning av två Bouzoukispelare, en gitarrist och två damer som sjöng härliga grekiska folksånger.

 

Kythnos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera