Kalimera Grekland Iraklia.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sevärdheter på Iraklia

Som ofta är fallet med småöar är det främst lugn och ro och känslan av att befinna sig i en annan tid som är den huvudsakliga sevärdheten. En annan sevärdhet är när en färja anländer, då samlas öbor och turister i hamnen, och helt plötsligt lever ön upp för en liten stund.

 

Åsnor på Iraklia i Grekland.

Att möta en åsna på huvudgatan i Agios Georgios kan också var en sevärdhet.

 

Iraklias enda fysiska sevärdhet är kyrkan Agios Ioannis som ligger i en grotta strax nedanför Iraklias högsta berg Papas. Enligt sägnen sökte en fåraherde skydd för ett häftigt regn utanför grottan i slutet av 1800-talet. När han kom hem till byn såg hans vänner att det på baksidan av hans tröja fanns en avbild av helgonet Agios Ioannis (St. John). Han visade sina vänner platsen och då fann de grottan. Inne i grottan hittades en ikon föreställandes helgonet Agios Ioannis. Grottan gjordes då om till kyrka.

 

Ingången till grottan Agios Ioannis på Iraklia.

Ingången till grottan, och kyrkklockan utanför.
Agios Ioannis cave. Iraklia.

Agios Ioannis cave.

 

Ingången till grottan är inte vad man brukar kalla för användarvänlig, man måste nämligen krypa in. Det är läskigt, man hör vatten droppa från taket och det är becksvart, absolut inget för klaustrofobier. Men den som vågar finner en belöning i form av vackra stalaktiter och ett litet altare.

Den 28 augusti firas kyrkans helgon Ioánnis, folk från Iraklia och grannöarna sluter nästan mangrant upp. Under ceremonin tänds 2000 ljus och man kan bara föreställa sig hur stämningsfullt det måste vara. Kyrkklockan hänger i ett träd utanför grottan. Ta med ficklampa. Läs om hur du tar dig till grottan här »

 

Blue Star Naxos i hamnen på Iraklia.

Iraklias största sevärdhet är när en färja anländer, då blir det liv och rörelse, på den annars så lugna ön.


LÄS MER OM IRAKLIA

Om Iraklia Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guideHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera