Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vad är det som skiljer resformerna åt?

Inte så mycket faktiskt. Att välja charter i stället för att resa på egen hand handlar i mångt och mycket om trygghet: man vill veta var man ska bo, man vill bli mött av reseledare, man vill bli skjutsad till hotellet, man vill ha någon att ställa frågor till, man vill följa med på organiserade utflykter med svenska guider, och man vill veta att man kommer hem utan krångel. Kort sagt så vill man bli omhändertagen. Inget konstigt i det, att känna trygghet är för många en form av avkoppling. Det är tryggheten man betalar för när man reser på charter.

 

Naxos är en av de populäraste öarna när man öluffar i Grekland. Det beror på den många fina sandstränderna.

Det är samma stränder för öluffare som för charterresenärer. Bild från PlakaNaxos.

 

När du öluffar kommer du snart att märka att det inte är så mycket som skiljer resformerna åt. De enda egentliga skillnaderna är att du måste ordna ditt boende själv, du måste ta dig till och från flygplatsen själv, du måste själv ordna dina utflykter och du måste göra en eller flera båtresor, vilket innebär att du behöver köpa båtbiljetter. Låter det svårt? Det är det inte. När du läst Kalimeras Öluffarskola från ”pärm till pärm” kommer du att förstå varför. Men först går vi igenom skillnaderna mellan att åka charter och att resa på egen hand.

 

Att veta var man ska bo.

Du bokar ditt boende via nätet eller på plats. Bokar du via internet har du stora valmöjligheter, när du hittat ditt drömboende skriver du ett mejl till ägaren och bokar rummet, eller så bokar du via någon av bokningssajterna. Att ordna rum på plats är också ganska enkelt, du möts ibland i hamnen, eller på flygplatsen, av rumsuthyrare. Dock har det på senare år blivit allt vanligare att boka rum i förväg via exempelvis booking.com, därför står det inte lika många rumsuthyrare (även kallade rumsraggare) och väntar i hamnarna.

 

Om du ska öluffa till Santorini är det bäst att boka rum i förväg.

Rumsuthyrare väntar på kunder i hamnenSantorini.

 

Att mötas av reseledare.

Om du köper en flygstol av ett charterbolag – som Apollo, Airtours, TUI eller Ving - möts du precis som charterresenärerna av reseledare när du landar. Du blir välkomnad och du kan ställa frågor, men de tar inte hand om dig. Flyger du reguljärt står du däremot ensam i ankomsthallen och får klara dig själv. Men misströsta inte, på flygplatserna finns oftast en informationsdisk där du kan ställa frågor om det är något som känns osäkert.

 

Apollos reseledare möter dig på alla flygplatser i Grekland. Som här på Skiathos i Sporaderna.

Apollos reseledare på Skiathos flygplats.
Att bli skjutsad till hotellet.

Om du har bokat boende i förväg möts du ibland av din hyresvärd i hamnen, eller på flygplatsen. Han, eller hon, sköter om transporten till hotellet, det ingår nästan alltid i rumspriset. Fri transfer är vanligast på öar som är populära bland öluffare, som öarna i Kykladerna och i Dodekaneserna. På stora charteröar som Kreta och Rhodos är det däremot inte lika vanligt. Om du inte blir mött av din hyresvärd tar du en taxi eller buss till hotellet.

 

Mike från Annas Studios i Livadia på Tilos skjutsar alltid sina gäster med bil till och från hamnen.

Mike från Annas StudiosTilos hämtar och lämnar alltid sina gäster med bil.

 

Att ha någon att ställa frågor till.

I stället för att fråga reseledare får du förlita dig på rese- och turistbyråer eller på din hyresvärd, skillnaden är endast den att du får prata engelska i stället för svenska. Den största informationskällan är annars andra öluffare. Jag kan lova att du kommer träffa på och lära känna många andra öluffare, både svenskar och av andra nationaliteter. Du kan även ställa frågor i Kalimeras forum, eller i vår Facebookgrupp, det är det många som gör.

 

När du öluffar i Kykladerna träffar du många andra öluffare, både svenskar och av andra nationaliteter.

Den största informationskällan är andra öluffare. Bilden är från Iraklia.

 

Att följa med på organiserade utflykter.

På många öar kan du följa med på organiserade utflykter som anordnas av lokala resebyråer. Ofta kan du boka exakt samma utflykter som charterbolagen erbjuder, många gånger till ett lägre pris.

 

Från Kos stad kan du göra båtutflykter till Pserimos och Kalymnos samt till Bodrum i Turkiet.

Båtutflykterna är samma oavsett hur du reser. Bilden är från Kos stad.

 

Missa inte att åka med utflyktsbåt till stränderna på Karpathos, den bästa är badbåten till Apella beach.

Charterresenärer och öluffare på samma båtutflykt. Bilden är från ApellaKarpathos.


Att veta att man kommer hem.

Om du har köpt en flygstol av något av charterbolagen kommer du hem precis lika säkert som charterresenärerna, det enda du måste tänka på är att ringa charterbolaget och fråga om planet går på utsatt tid, eller kolla på nätet. Det kan hända – men är väldigt ovanligt - att planet går innan den utsatta tiden, mig har det bara hänt en gång. Lämpligast är att ringa 24 timmar innan avgång, telefonnummer till ditt charterbolag finns på din biljett.

 

En bra ö att börja öluffa i Grekiska övärlden är Santorini. Flygplatsen är liten.

Alla resor har ett slut (snyft). Bilden är från Santorinis flygplats.

 

Om det skulle visa sig att planet är försenat bör du ändå ta dig till flygplatsen, ibland kan det bli längre förseningar och då är det bra att vara på plats för att få utförligare information. Skulle planet bli mycket försenat tar ditt charterbolag hand om dig på samma sätt som charterresenärerna, du kan exempelvis få dryckeskuponger, bli bjuden på någon taverna eller kanske skjutsad till en strand i närheten.

 

Rhodos flygplats är nyrenoverad och är jättefin.

Köa måste man göra oavett hur man reser. Bilden är från Rhodos flygplats.

 

Reser du reguljärt får du klara dig på egen hand. Känner du dig osäker kan du ringa ditt flygbolag och fråga om avgångstiderna, eller kolla på nätet där du kan se på luftfartsverkets hemsida om ditt plan har lyft i tid från Sverige, om så är fallet brukar planet också gå i utsatt tid från Grekland.

Du bör vara på flygplatsen cirka två timmar innan avgång för att påbörja din incheckning. Du tar dig till flygplatsen med buss eller taxi, eller om du har tur: skjutsad av din hyresvärd.

 

 « Föregående kapitel Startsidan | Nästa kapitel »

 

Öluffarskolan finns även som PDF-guide och kan köpas här »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera