Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vår första öluff i Kykladerna. Del 3. Amorgos & Koufonissi.

30/8 Tisdag
Tog samma buss till Agia Anna idag också men gick till den andra delen ner för branta trappor, hittade fina flacka klippor att ligga på, men tyckte att det verkade svårt att ta sig upp ur vattnet där. Gick upp igen och la oss där vi låg föregående dag. Sebban hoppade från en ganska hög klippa där många dök och hoppade ifrån. Jag började må lite dåligt så vi tänkte ta en buss tillbaka, för att ta en badbåt till Maltezi där man kan hyra solstol. Bussen gick inte då (de bytte tidtabell i måndags) utan först 2,5 timmar senare. Köpte varsin dricka i katinan och satt där i lä och skugga en stund. Klättrade lite i bergen och hittade ett perfekt ställe att sola på där det fanns både lä och skugga, samt var ganska tomt på folk. Lite svårt att bada men det gick det med efter lite om och men.

På kvällen började vi planera för de följande dagarna, båda kände att det kanske räckte med Amorgos, särskilt då bussen inte kunde ta oss någonstans och vi inte kunde hyra moppe. Vi provade att ringa taxi under gårdagen men utan resultat; "There is no avalible cars" fick vi till svar från en telefonsvarare, eller någonting alla gånger vi försökte. Dessutom var stan så liten och vi tröttnade på lugnet som var skönt de första dagarna. Vi hade dock lite att se, så vi planerade minutiöst morgondagen för att hinna med allting.

31/8 Onsdag
Idag åkte vi till klostret, gick en kort bit från busshållplatsen och tittade ut över havet på parkeringsplatsen. Långt däruppe såg vi klostret och började bege oss. Precis där trapporna började satt det en man med magväska, vi tog upp pengar till inträde och frågade "how much"? Mannen skakade på huvudet och vi antog att det inte var något inträde, alternativt att man betalade där uppe. Så vi började knalla upp för trapporna, solen gassade och det var verkligen hett.

I guideboken stod det att man skulle ha på sig långkjol eller långbyxor så jag tog långbyxor, vilken inte direkt gick hand i hand med temperaturen. Varma och svettiga blickade vi upp mot klostret, och det var verkligen en imponerande syn. En mäktig och obeskrivlig känsla som inte går att förmedla till någon som inte varit där. Ni som varit där vet vad jag menar, ni som inte varit det måste uppleva för att förstå. Efter att ha tagit lite kort gick vi mot ingången där en kille förklarade för mig att jag inte fick gå in i byxor, jag tog upp min sarong som jag hade i väskan och det blev godkänt som kjol. Trånga små gulliga gångar och rum, Sebban var imponerad och hade gärna sett mer än vad man fick, för mig räckte det med det vi såg. Vi visades runt i tre olika rum tror jag innan vi kom till det sista där vi fick vatten, någon marmeladgodis och det som kom att förfölja oss resten av dagen; Raki (men det visste vi inte då)

 

 

Väl ute ur klostret fläktade det skönt, många sura miner då en hel del kvinnor och damer som kämpat sig upp för trapporna i hettan, inte fick komma in i klostret pga byxor. Verkligen synd om dem, men jag kan inte säga att det lilla man fick se inuti var så imponerande som det man fick se utanpå (kunde ju inte de veta förstås). Jag skulle gladeligen knalla upp där igen för utsiktens - och känslans skull, utan att gå in i klostret.

Väl framme vid busshållplatsen fick vi vänta ca 1 timme, det blåste verkligen mycket så vi satte oss i väntkuren, och vem satt inte där, om inte mannen som vi trodde tog inträde. Det blev ett gott skratt när vi insåg våran lilla tabbe!

När bussen kom hoppade vi av i Chora och tog ett litet mellanmål på ett mysigt café. Därefter flanerade vi i stan och tittade på miljön som var urmysig. Vi gick till någon kyrka som låg uppe på en höjd där vi höll på att blåsa bort, men det var kul att sitta där uppe på översta trappsteget och känna vilken makt vinden hade. Hade vi stannat längre på Amorgos hade vi absolut besökt byn kvällstid.

Enligt våra planer skulle vi nu vidare till Egiali, och bussresan dit var verkligen vacker, dessutom fanns det gott om bergsgetter som låg i skuggan på kanterna av bergen. Alla bussresor på ön vi gjorde var vackra med storslagna utsikter. Väl framme i Egiali blev vi något förvånade, vi trodde att byn skulle vara lite större med lite fler butiker osv. Har nämligen hört att det var lite mer turistigt än Katapola, men inte alls. Tittade i alla fall i de butiker som fanns, och i de flesta blev vi bjudna på den där Rakin som vi inte visste vad det var. Åt en jätte god grekisk sallad med inhemsk ost längs strandpromenaden, köpte fina örhängen, satt på ett mysigt ställe vid stranden i strandstolar och spelade Backgammon och drack drinkar. Innan vi skulle gå fick vi Raki igen, killen som serverade oss förklarade vad det var och vi skålade med honom. Jag tog ett dopp i vattnet som inte kändes alls lika rent som i Agia Anna innan vi gick till bussen.

När vi skulle åka hem hade vi dessvärre inte tillräckligt med pengar till biljetten, eftersom den kostade mer hem än dit. Fick 1€ av ett snällt svenskt par, som vi senare försökte hitta för att betala tillbaka, som du förstår var det en väldigt pinsam situation.

På kvällen åt vi på en taverna vid torget och köpte biljetter till Koufonissi, som skulle bli vår nästa anhalt, tog en sista drink innan vi gick hem för att packa. Det var då vi upptäckte vad det den lilla flaskan på kylen som vi trodde innehöll vinäger i själva verket var, just det Raki -igen.


Koufonissi

1/9 Torsdag
Gick upp 04:30 och packade det sista, bageriet öppnade kl 05:00 och jag gick dit för att köpa bröd. Tyvärr hade de inga bröd så tidigt, så vi tog våran packning och gick ner till ett ställe i hamnen som bara hade croissanter. Det var ett hår i min så jag kunde inte äta den, vi hoppades att det skulle gå att köpa något på Blue Star. Kl 06:30 gick vi på båten, det var kyligt så vi satt inne, jag hade inte tagit någon sjösjuketablett eftersom resan var så kort. Sebban köpte baguetter till oss, dyra som skam och snustorra. Jag åt inte den heller, men Sebban gjorde det.

Jag blev sjösjuk igen och mådde inte alls bra när vi gick av båten på Koufonissi. Vi möttes av roomsare och vi följde med Sofia Soultani, hon hade inga rum med havsutsikt så vi tackade nej, och gick själva runt och letade rum. Vi landade på Hotel Poseidonio där vi fick ett rum för 25€ utan utsikt, men blev lovade ett annat senare för 35 €, vi la oss för att sova tills vi kunde få ett annat rum.

Rummet hade den bästa utsikten hittills, en altan stor som ett vanligt rum kyl och AC för 40€ . Vi hade kunnat hitta ett billigare boende, och ägarna velade om priset men jag mådde dåligt så vi orkade inte leta. Sängarna var stenhårda och vi hittade massa spindlar och nät i taket och på väggarna, jag orkade inte flytta så vi tog bort allt det äckliga och låtsades som att det aldrig varit där.

Varje gång vi såg Soultani kvinnan blängde hon surt på oss eller ignorerade oss totalt, inte särskilt trevligt med tanke på att alla andra vi tackat nej till hälsade och vinkade glatt mot oss.

 

Hotel Poseidonio på Koufonissi.

Hotel Poseidonio på Koufonissi.

 

 

Vi gick in till byn och köpte frukost igen, allting var jättegott och vi blev mätta och belåtna. Efter det gick vi mot stränderna, det var längre än vad vi trodde. Gick förbi en som hyrde ut cyklar och vi tyckte att det kunde vara lite roligt så vi hyrde. Cyklade till Finikas där vi köpte glass, cyklade vidare längs vattnet och drog cyklarna förbi stränderna, kom till lite terräng där vi trampade på för att slutligen nå Pori. Det blåste så vi vände tillbaka där det var lite läigare. Tog ett dopp innan vi åkte hem igen. Sebban mådde lite dåligt liksom jag, vi antog att det var för att vi hade fått så lite sömn och ansträngt oss så i värmen. Gick till en fiskrestaurang och åt super god fisk, båda mådde dåligt så vi gick hem med en gång efter maten. Sebban spydde och var jätte varm, jag var febrig så vi gick och la oss.

Nu i efterhand vet vi nog vad det beror på, det ända Sebban åt som inte jag åt var baguetten på Blue Star. Den innehöll pålägg och något majonnäsaktigt, de hade inte legat i kylen för de var varma...

2/9 Fredag
Idag mådde jag sämre än igår, Sebban bättre. Vi bestämde oss för att vara hemma och återhämta oss.

3/9 Lördag
Idag kände vi oss ganska bra så vi tog badbåten till en fin strand, Platia Pounta. Det blåste sand, men vattnet var varmare än på Amorgos. Vi snorklade lite, låg och läste och slappade innan vi tog båten hem. På kvällen gick vi runt i stan, tittade på biljetter till Milos som vi tyckte var lite dyra.

4/9 Söndag
Idag cyklade vi till samma strand som vi låg på igår, la oss i en liten vik där det var ganska läigt och man skuggades av bergskanten om man så ville. Åt lunch på Finikas, Sebban började känna sig dålig så han åkte hem och jag gick och la mig igen på stranden.

När jag kom hem mådde jag inte alls bra så Sebban fick packa och köpa hem middag bestående av Gyros. Han köpte även biljetter till Super Jet (31€/person) som skulle ta oss till Milos följande dag. Jag försökte hjälpa till att tvätta våra kläder och hänga dem på tork innan vi gick och lade oss.

 

Utsikt från vår balkong på Hotel Poseidonio. Koufonissi.

Utsikt från vår balkong på Hotel Poseidonio. Koufonissi.

 

Amorgos på Kalimera » | Koufonissi på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera