Kalimera Grekland Antiparos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sevärdheter på Antiparos

Antiparos saknar historiska minnesmärken som antika tempel och arkeologiska utgrävningar. Dock pågår det arkeologiska utgrävningar på ön Despotiko som ligger mittemot Agios Georgios på södra delen av ön

Även på grannön Paros finns det få sevärdheter, men där finns fler än på Antiparos. Antiparos har dock två sevärdheter som Paros saknar, nämligen det fina Kastrot (som du kan läsa om under rubriken Byar), och den fascinerande droppstensgrottan.

Droppstensgrottan ansågs som en av Europas mest fascinerande grottor för inte så många hundra år sedan. I vår tid har intressantare grottor upptäckts och grottan på Antiparos har fått stryka på foten. Men fortfarande är det Kykladernas, och en av grekiska övärldens, mest sevärda grottor.

 

Nedgången till droppstensgrottan på Antiparos.

Nedgången till droppstensgrottan.

 

Synd bara är att flera av grottans stalagmiter och stalaktiter har brutits av och forslats bort, några av dem som finns kvar har inte heller fått vara i fred, många stalaktiter är fulla av klotter. Bland annat finns klotter av grekiske Kung Otto och av diktaren och greklandsälskaren Lord Byron. Trots all skadegörelse är grottan värd ett besök, det finns fortfarande många imponerande stalaktiter kvar.

 

Stalaktiter i droppstensgrottan på Antiparos i Grekland.

Nedklottrade stalaktiter i droppstensgrottan.
Redan vid ingången imponeras man av en ståtlig stalaktit, men det är ingenting mot vad som komma skall. När man börjar gå trapporna neråt är det som att träda in i spökhuset på Gröna Lund, det är lite läskigt och mörkt på sina ställen. Efter en liten stund har man vant sig och njuter i stället av alla fina stalaktiter. De mest spektakulära partierna är upplysta av färgglada spotlighter för att förstärka effekten. När du nått botten av grottan har du 360 trappsteg upp till "ytan" igen.

 

The cave of Antiparos.

Man blir väldigt imponerad när man besöker droppstensgrottan.

 

Buss till grottan utgår från hamnen i Chora, bussen stannar nedanför grottan, därifrån är det en backe på hundra meter upp till själva ingången. Biljett köper du vid ingången.


LÄR MER OM ANTIPAROS

Om Antiparos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera