Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Grekisk litteratur och grekiska författare
När man varit i Grekland ett par dagar brukar det infinna sig ett smygande lugn i själen. Ett lugn som stannar tills man återigen beträder svensk mark. Denna underbara harmoni som skapas gör att man får lust att läsa böcker. Många böcker, jag läser fler böcker på fyra veckor i Grekland än vad jag gör under resterande året i Sverige.

Det är som vanligt denna ovanliga atmosfär som finns i landet som gör att hjärnan börjar fungera igen och läslusten formligen exploderar. Även böcker som vanligtvis betraktas som tunga slinker ner som vore det Kalle Anka. Att sitta under ett skuggigt träd med vågornas skvalp i öronen och läsa är som balsam för själen. Många av oss har aldrig läst en bok skriven av en grekisk författare. Inte heller är det särskilt många som ens kan nämna en enda författare från Grekland, förutom Homeros.

 

Grekisk litteratur och grekiska författare.

Att läsa böcker i Grekland är ett sant nöje. Bilden är från Agia AnnaNaxos.

 

Grekiska författare

Den störste av alla är naturligtvis Homeros. Hans verk Odyssén och Iliaden är översatta till mängder med språk och kan väl betraktas som två av världens mest berömda böcker. Delar av den grekiska mytologin härstammar från Homeros böcker. Det finns dock forskare som tvivlar på att han överhuvudtaget har existerat.

År 1979 fick den grekiska poeten Odysseas Elytis Nobelpriset i litteratur. Han var totalt okänd då och kan väl betraktas som sådan än idag. Mer känd är då kanske Nikos Kazantzakis. Hans böcker kanske inte är så kända men filmerna som gjorts på böckerna är vida berömda. Framförallt är det Zorba som översattes till svenska 1949 och filmatiserades 1964 under namnet Zorba the Greek. Antyony Quinn gör en oförglömlig roll som Zorba. Slutscenerna i filmen är klassiska och har gjort den grekiska musiken och dansen till var mans egendom. Kristus sista frälsare är en annan film som är gjord efter en bok av Kazantzakis.

Svenska författare

Om man bara ska läsa en författare som skriver om Grekland måste det bli Theodor Kallifatides. Även om man inte är särskilt intresserad av just Grekland är hans böcker väl värda att läsa. Han föddes på Peloponnesos 1938 och kom till Sverige i mitten av sextiotalet. Hans böcker om den lilla byn Jalos under andra världskriget är ett måste om man är det minsta intresserad av Grekland. Böckerna gavs ut som en trilogi med början 1973. Då kom Bönder och herrar, två år senare kom Plogen och svärdet och 1977 kom sista delen som heter Den grymma freden.
En annan bok jag gärna rekommenderar av Kallifatides är En lång dag i Aten som kom 1989. Det är en oemotståndlig historia skriven med både humor och allvar om faderns begravning. När dessa böcker är lästa är det bara att välja någon av hans andra alster. Ingen blir besviken på Theodor Kallifatides.

Andra bra böcker är Sture Linnèrs magnifika alster Mulåsnan på Akropolis och Sun Axelssons fantastiska självbiografiska roman Evighetens stränder. Den sistnämnda boken är både bra som roman och som inblick i det grekiska livet under sextiotalet.

En annan författare som vars böcker är omistliga är Staffan Stolpe som har skrivit en mängd självbiografiska böcker som utspelas sig på Peloponnesos. I skuggan av en liten ouzo och Från min grekiska grotta är två av hans bästa böcker.

 

Här i Kardamili på Peloponnesos skrev Staffan Stolpe flera av sina böcker.

Här i Kardamili på Peloponnesos skrev Staffan Stolpe flera av sina böcker.

 

Willy Kyrklund föddes i Helsingfors 1921 och han bodde i Sverige från 1944 och fram till sin död 2009. Han bodde även en kort period i Grekland.

Han skrev många bra böcker och vissa av dem handlar om Grekland, som böckerna "Elpënor" och "Aigaion" är två bra exempel på. Boken "Elpënor" handlar om en av roddarna vid Odysseus skepp på hemfärden från Troja till Ithaka. I "Aigaion" får man följa Willy Kyrklund till de karga och vindpinade öarna i Homeros vinfärgade hav, och tillsammans med honom diskutera med repliksnabba greker över kafébordens retsinaglas, och att se den hektiska storstaden Aten. År 2020 kom en bok om Willy Kyrklund. Den heter "En himmel av sten: Willy Kyrklund och det grekiska" och är skriven av Thomas Sjösvärd.

Annika Thor har skrivit en mycket bra bok (2020) som heter Odysseus pojke. Odysseus pojke handlar om Telemakos, Odysseus son, och han har inte många jämnåriga vänner på Ithaka. Mest är han hemma i palatset, med sin mamma Penelope och barnsköterskan Eurykleia.

Han tänker mycket på sin pappa som han aldrig hann lära känna. Odysseus drog ut i krig, långt borta i Troja, och har inte kommit tillbaka till ön. På kvällarna händer det att Eurykleia sätter sig på sängkanten och berättar fantastiska historier om Odysseus hjältedåd, och Telemakos älskar att lyssna och fantisera om att hans pappa ska komma hem. Boken utgår från Iliaden och Odyssén och den är bra mycket mer lättläst än originalen. Boken vänder sig till en yngre målgrupp, men jag tycker att den passar lika bra för vuxna.

Andra författare

Lawrence Durrels bok De grekiska öarna kom på svenska 1978 och är ett riktigt praktverk. Durell föddes i Indien, men levde stora delar av sitt liv i Grekland. Han skrev mängder med bra böcker varav en del var rena reseskildringar om Grekland. Förutom ovanstående har han skrivit en mycket läsvärd bok om Rhodos.

Den amerikanske journalisten Nicholas Gage har skrivit en intressant bok om sin mors öde under det grekiska inbördeskriget som heter Eleni. Det är en grym bok om ett grymt krig som utspelades efter andra världskriget. Den är skriven som en roman men är i botten en ren faktabok. Boken har även filmatiserats, dock med ganska uselt resultat.

Historia och mytologi

Det finns många böcker om den grekiska historien. Men det finns en som står utanför alla andra. Alf Henriksson har skrivit en bok som heter Antikens historier som tar upp den tidiga historien och sammanfattar den grekiska mytologin. Den är skriven på ett fantastiskt underhållande sätt och det är inte sällan man drar på mungiporna. Boken tar även upp den romerska historien under samma tid och skriven med samma finess. Även de som vanligtvis inte intresserar sig för historia tycker jag ska läsa Henrikssons storverk. Han skriver på ett sådant sätt att även den mest ovane läsare lyckas bli fängslad.

När det gäller mytologi är det Claes Lindskogs Grekiska myter och sagor som är det mest framstående verket. Andra bra är Grekiska sagor skriven av Eva Hedèn och Theodor Kalifatides bok Afrodites Tårar. Missa inte heller Historisk guide till Grekland som tar upp hela Greklands historia.

 

Lista på böcker om Grekland på svenska »

Forum grekisk litteratur »

Köp böcker på Adlibris »

Köp böcker på Bokus »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera