Kalimera Grekland Evia.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Halkidiki i Grekland

Halkidiki är tre uddar som ligger en timmes resväg nedanför Thessaloniki. De tre uddarna är Kassandra, Sithonia och Mount Athos. Huvudstaden är Poligyros och ligger mitt i Halkidiki. Det sägs att Aristoteles föddes i detta vackra landskap.

En av de tre halvöarna är Kassandra som ligger längst västerut. Längs kustremsan finns många fina charmiga byar. Många greker har sina semesterhus här och välfärdas hit på helger. På halvöns östra sida ligger de flesta turistorter. De populäraste är Kallithea, Palychrono, Hanioti och Pefkochori.

 

Alonissos ligger söder om Halkidiki.

Alonissos ligger söder om Halkidiki. Bilden är från Agios Dimitrios.

 

Den andra halvön Sithonia är känd för sina vackra stränder och varierande natur. Här är inte turismen lika utvecklad utan på denna halvön campar man. Här finns många campingområden som ligger i närheten av någon vacker strand. Ett kloster som är öppet för besökare, Tripotamus som ligger i Neos Marmaras. I denna by bor de flesta turister också. Många intressanta kyrkor, ett kloster och ett kapell som har tillägnats aposteln Paulus.

Den tredje halvön Mount Athos är en munkrepublik. Här lever 2 000 munkar i 20 olika kloster. Här kan inte vem som helst besöka utan här välkomnas bara män som har visum. Här finns kloster som använts sedan 1100-talet och räknas till ett av världens äldsta bebodda hus. På avstånd kan man se dessa fina kloster och kyrkor då det finns utflykter med båt som åker längs kustremsan.

 

Charter till Skiathos och Halkidiki i Grekland.

Skiathos ligger också söder om Halkidiki. Bilden är från Achladies.
RESA TILL HALKIDIKI

Till Halkidiki kan man resa både med charter eller att hitta sin resa själv. Flygplatsen finns i Thessaloniki och resvägen ner till Kassandra eller Sithonia tar cirka 1-2 timmar beroende på trafik.

Reser du med charter kan du välja mellan Apollo och Airtours. Apollo har boende i de största turistorterna på Kassandra. Det finns även golfresa till halvön Sithonia där boendet är i den mysiga byn Neos Marmaras.

RESA RUNT I HALKIDIKI

Genom resebyrån finns många olika utflykter. Som en tur med piratbåt eller shopping i Thessaloniki. Möjligheter finns ju såklart att hyra bil och ta sig runt på egen hand. Rekommendera då att hyra genom resebyrån då biluthyrarna är något dyra och försäkringarna inte är lika bra.

Lokalbussen är det billiga sättet att ta sig runt på. De går regelbundet och stannar längs alla byar. Båtar går till Alonissos, Skiathos, Skopelos och Skyros från Thessaloniki. Ett tips är att inte försöka åka neråt på fredagar och uppåt på söndagar då grekerna åker hem igen efter att varit nere på Kassandra över helgen.

BYAR I HALKIDIKI

Hanoti som vi bodde i är en mysig liten by som har allt. Här finns mysiga tavernor där man kan njuta av en god lunch eller middag. På kvällen är det mycket folk som rör sig i byn. För att äta en god bit mat eller bara gå runt och titta i alla souverni butiker. Här finns resturanger som erbjuder god grekisk mat med ett glas retsina eller för dig som är sugen på en god pizza.

För dig som vill åka på en semester med rikligt nattliv är detta ett resmål för dig. I Kalithea finns många barer och stora diskotek. Även på Sithonia finns det festmöjligheter. Även många barer med musik och karaoke finns i byarna Hanoti och Pefkochori.

 

Fina stränder i Halkidiki och Skopelos i Grekland.

Skopelos ligger också söder om Halkidiki. Bilden är från Hovolo.

 

STRÄNDER I HALKIDIKI

Stränderna på Kassandra har oftast lite grövre sand. På Sithonia halvön finns de riktigt fina stränderna med finkorning sand. Den vackra fina lilla strandremsan Toroni kan lätt få en att tappa andan. Längs östra sidan av Kassandra finns många fina stränder.

Hanoti har en jättefin strand med kristallklart vatten. Även Pefkohori, med den lilla byn med många tavernor och shopping. Stränderna på den östra sidan har rikt med vattensporter om man tröttnar på att ligga och sola. Västra sidan av Kassandra har också många fina stränder som Sani och Kalandra Beach.


SEVÄRDHETER I HALKIDIKI

I Halkidiki finns mycket historia och många sevärdheter. Alexander den stores far, Filip II, grav påträffades runt 1970-talet i Vergina. Det arkeologiska utgrävningsområdet Pella, som var makedoniernas huvudstad är värt ett besök. Runt halvön Kassandra finns mycket historia. Att nämna två av dem är Zeus Tempel i Kalithea och Aposteln Paulus i Nea Fokea är två av alla sevärdheter från Antikens Grekland.

 

Aposteln Paulus i Grekland.

Aposteln Paulus var även på Rhodos. Bilden är från St: Paul.

 

En timmes resväg från Hanoti ligger Petralona grottan där de hittat ett 700 000 år gammalt skelett. Det är värt ett besök. Parkering sker några km från grottan där bussar står till förfogade för resan upp till grottan. För dig som gillar natur är promenaden ner en härlig stund.

Genom resebyråer finns också många turer att göra för att uppleva historia och se Halkidiki. En dagsutflykt till Meteora, båtutflykt till Athos (om du är man) eller för dig som gillar shopping, en dagstur till Thessaloniki.

 

Piratbåtar i Grekland.

Det finns en piratbåt på Leros också. Bilden är från Agia Marina.

 

Ett tips är en tur med piratbåten Menia Maria som tar dig till grannhalvön Sithonia. Där från däck ser man sköldpaddsön och stannar vid den fantastiska stranden Toroni. För den som hoppar i från båten och simmar iland för att bada en stund, får uppleva en fantastisk fin strand. Sedan serveras lunch ombord på däck. Ett besök i den mysiga byn Neo Marmaras hinns också med.

HOTELL I HALKIDIKI

Eftersom det sker mest resor hit med charter så är det lite svårt att leta boende på egen hand. Det smartaste är att boka i förväg på exempelvis booking.com.

Boka hotell i Halkidiki här »

 

Höga berg och blått vatten i Grekland.

Vy över EgialiAmorgos.

 

Stort tack till Lotta Engdahl som har skrivit texten om Hakidiki! Jag har aldrig varit i Halkidiki. Därför använder jag bilder från andra öar.


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera