Kalimera Grekland Agistri.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Agistri i Grekland

Agistri  in English. Agistri suomeksi.

Agistri tillhör de Saroniska öarna som ligger mellan Aten och östra Peloponnesos. Närmsta grannöar är Egina och Poros. Agistri har cirka 1 140 invånare och öns yta är 13 km2.

De två största byarna är Megalochori (570 inv) och Skala (450), därutöver finns två mindre samhällen: Metochi och Limenaria. Högsta berget heter Kontari och mäter 245 meter över havet.

 

Megalochori på Agistri i Grekland.

Megalochori är den största byn på Agistri.

 

Agistri (eller Angistri) är en pinjeträdsklädd ö i miniformat som under helgerna drar till sig många Atenare som flyr storstadens avgaser, buller och stress. Det är en liten ö både till ytan och till antalet invånare, den minsta bland de Saroniska öarna. Under högsäsong mångdubblas befolkningen, främst är det Atenare som åker till sina sommarhus, men även många utlänningar (britter och tyskar) har tagit Agistri till sitt hjärta och äger hus på ön.

 

Aponisos beach och taverna på ön Agistri i Saroniska övärlden.

Den mysiga tavernan vid Aponisos beach.


Turistströmmarna från Skandinavien har minskat på senare år. Varför vet jag faktiskt inte. Kanske har andra småöar tagit över. Men fortfarande är det några som envist åker hit varje år. Lockelsen är en förhållandevis småskalig turism som på ett trevligt sätt smälter samman med det grekiska vardagslivet.

Trots att ön är liten och turismen småskalig saknas inte nöjesliv, här finns det mesta man kan tänka sig, allt från enkla tavernor till barer och diskotek. Tro för den skull inte att Agistri är en partyö, många som åker hit gör det av helt andra skäl, som att sitta och läsa en bok under ett skuggande träd, eller göra en cykelutflykt på nästintill bilfria vägar kantade av väldoftande pinjeträd.
Skulle du tröttna på Agistri, eller vill röra på dig lite, kan du ta båten över till Pireus för att shoppa eller gå på museum i Aten. Eller åka till Egina där du också kan shoppa, eller bara strosa runt i gränderna i Egina stad, eller kanske äta en bit mat på den trevliga hamnpromenaden i samma stad.

Personligen tycker jag att Agistri är en mycket trevlig ö. Lagom liten för att upptäckas i lugn och ro, vacker natur, många bra restauranger som serverar god grekisk mat, nära till Aten, samt en härlig mix mellan grekiskt vardagsliv och lågmäld turism.

 

Skala beach är den bästa stranden på ön Agistri nära Egina och Aten.

Stranden i Skala en tidig morgon i juni. Kyrkan till vänster heter Agioi Anargyroi.

 

Agioi Anargyroi på Agistri är en av Saroniska övärldens vackraste kyrkor.

Det vackra innertaket i kyrkan Agioi Anargyroi.

 

Agioi Anargyroi church ligger intill stranden i Skala. Kyrkan är något av en symbol för Skala och den är mycket vacker, exteriört som interiört. Innertaket är oerhört pampigt och man kan stå hur länge som helst och beundra det.

RESA TILL AGISTRI

Ingen charter sedan Apollo lade ner resorna till Agistri för några år sedan. Nu gör det inte så mycket eftersom det är busenkelt att resa hit på egen hand: du flyger till Aten, tar buss eller tunnelbana till Atens hamnstad Pireus, och därifrån båt till Agistri. Resan tar cirka en timme. (Båtarna går oftast via Egina.)

Öns egna söta lilla båt heter Agistri Express och går mellan Egina och Agistri 3-4 gånger per dag. Tänk på att det finns två hamnar på Agistri: Megalochori och Skala. Agistri Express lägger oftast till i båda hamnarna, medan de andra båtarna endast lägger till i Megalochori.

Båttidtabell för Agistri »

Boka färjebiljetter online här »

 

Den lilla båten Agistri express som går mellan Agistri och Egina.

Agistri express som går mellan Agistri och Egina.

 

RESA RUNT PÅ AGISTRI

Då ön är så liten och vägarna så få tar de flesta sig fram till fots eller åker buss. Bil finns inte att hyra. Buss trafikerar byarna Megalochori, Skala och Limenaria på högst oregelbundna tider. Moped och cykel finns att hyra i Megalochori och i Skala. Att hyra moped är dock på gränsen till onödigt, en full tank räcker hela sommaren, då är cykel ett bättre alternativ. Öns enda bensinstation ligger mellan Megalochori och Skala.

 

Hyra bil, moped och cykel på ön Agistri i Grekland.

Vägarna är få och avstånden korta.

 

BYAR PÅ AGISTRI

Megalochori, eller Milos, (se bild överst på sidan) är den största byn sett till antal invånare. Det är en ganska charmig by med vitkalkade hus i labyrintiska gränder, inte helt olik byarna i Kykladerna. I byn finns ett flertal tavernor, kaféer och pensionat.

 

Stranden i Megalochori på Agistri i Grekland.

Stranden i Megalochori.


Skala, tjugo minuters promenad från Megalochori, är Agistris viktigaste turistort. Här ligger majoriteten av öns hotell och pensionat. Här finns även en mängd restauranger, tavernor, musikbarer och kaféer. Att Skala är populärare än Megalochori beror på att stranden i Skala är öns bästa.

 

Stranden i Skala på Agistri i Saroniska övärlden.

Skala på Agistri.

 

Agistris tredje största by Limenaria ligger på södra delen av ön, cirka tio minuters körning från Megalochori. Att det är den tredje största byn betyder inte att den är stor, tvärtom, här bor bara cirka 130 personer. Det är en ganska sliten by, men ack så genuint grekisk. Byns stolthet är kyrkan Agia Kyriaki. Taverna finns.

 

Den lilla byn Limenaria på Agistri är öns mest genuina byn och kyrkan Agia Kyriaki är mycket fin.

Limenaria. (Kyrkans kupol är numer rödfärgad.)

 

Från Agistris minsta by Metochi har man en fantastisk utsikt över Skala och Megalochori, och ända bort mot Egina. Byn är pytteliten, några få gator och ett tiotal hus, några av dem hör till öns äldsta. Det finns inga pensionat i byn, men väl en taverna som heter Parnassos.

 

Megalochori och Skala är de två största byarna på Agistri, Metochi är öns minsta by.

Den lilla byn Metochi till höger och den stora byn Megalochori till vänster.

 

STRÄNDER PÅ AGISTRI

Jag tror knappast att någon reser till Agistri enbart för strändernas skull, de är nämligen få, och ganska mediokra, men vattnet är alldeles underbart. Bästa stranden är utan tvekan den i Skala, det är också öns enda sandstrand, övriga stränder består av småsten eller klappersten.

Längs kusten söder om Skala (efter den lilla hamnen) finns flera små stenstränder och klippbad där man kan bada. Där vägen tar slut tar en stig vid, fortsätter man stigen så långt det går kommer man efter en stund fram till Chalikiada beach (Halikadha) som är Agistris officiella nudistrand. Här är vattnet blåare än någon annanstans på ön. Stranden är ganska stenig så badskor är att rekommendera. Ingen taverna.

 

Chalikiada beach på Agistri är öns officiella nudiststrand.

Chalikiada beach.

 

Chalikiada beach söder om Skala på ön Agistri i Grekland.

Chalikiada beach ovanifrån.

 

Vattnet vid Dragonera beach söder om Megalochori (kör mot Limenaria) är ljuvligt, men stranden är täckt av stora stenar som gör det svårt att ta sig i. Små fickor av sand finns dock. Ingen taverna men väl en liten kantina som erbjuder enklare rätter och diverse drycker. Uthyrning av solstolar och parasoll.

Mariza är ett klippbad med tillhörande stenbrygga omgärdat av kristallklart vatten i en fantastiskt vacker miljö strax söder om Limenaria. Skylt i Limenaria visar vägen. Ingen taverna.

 

Klippbadet Mariza på Agistri är perfekt för dig som vill snorkla i kristallklart vatten.

Klippbadet Mariza.

 

Aponisos ligger några kilometer väster om Limenaria. Där finns en själlös slags insjö som man mer än gärna passerar förbi. Fortsätter man en bit från sjön kommer man snart fram till kusten. Här finns en liten stenstrand som går utmärkt att bada vid. Om ett dopp inte lockar kan jag lova att tavernan gör det, maten är god och utsikten över öarna Aponisos och Dourossa är rofylld. Se bild längre upp på sidan.

 

Här kan du se de sju bästa stränderna på Agistri »

 

SEVÄRDHETER PÅ AGISTRI

På Agistri finns inga historiska monument, inga berömda kloster och inte heller några antika tempel. Om du vill vara kulturell kan du ta båten över till Egina och se det intressanta Afaiatemplet i närheten av Agia Marina. Eller så tar du en tidig båt till Aten och ser så mycket du hinner under en dag.

 

Läs om Afaiatemplet på Egina här »

 

Bra grekiska tavernor och restauranger i Skala på Agistri.

Strandpromenaden i Skala.

 

Solnedgången från strandpromenaden i Skala på Agistri är mycket vacker.

Solnedgången från strandpromenaden i Skala är mycket vacker.


Jag brukar inte stanna kvar på stranden så länge att jag ser solnedgången, men ibland gör jag undantag, som den här vackra kvällen vid stranden i Skala på Agistri.

HOTELL PÅ AGISTRI

Reser du under lågsäsong har du inga större problem att hitta rum på egen hand. Det kan dock bli knivigt om du anländer en fredag eller lördag då Atenare invaderar ön, men det brukar inte vara omöjligt. Rumsuthyrare möter i regel inte upp båtarna.

Här är tips på tre bra hotell.

Hotel Alexandra »

Oasis Beach Hotel »

Saronis Hotel »

Boka andra hotell på Agistri här »


LÄS MER OM AGISTRI

Om Agistri Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera