Kalimera Grekland Karpathos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Finiki på Karpathos

Knappt 2 kilometer norr om Arkasa ligger det lilla gulliga fiskeläget Finiki. Här bor ett fåtal personer, många är fiskare och en del arbetar med turism. Byn ligger vackert inramad i en bukt med en hyggligt fin liten strand. Vid stranden finns ett par trevliga tavernor med inbjudande läge.

 

Monumentet i Finiki på Karpathos.

Monumentet i Finiki.

 

Monumentet vid stranden är byns stolthet, det restes för att hedra fem fiskare som i oktober 1944 tog sig i en liten öppen båt ända till Alexandria i Egypten för att träffa den grekiska exilregeringen. Där lämnade de ett meddelande om att italienarna (som ockuperade Karpathos under andra världskriget) hade förvisats från ön. Upproret mot italienarna startade i Menetes i oktober 1944, andra byar slog snart följe och efter tre dagar var nästan hela Karpathos befriat (Mesochori och Olympos fick vänta ytterliggare några dagar)

 

Finiki by och strand på Karpathos.

Mysiga lilla Finiki.

 

Trots att ön var befriad kom inga allierade till undsättning, det rådde brist på det mesta, inte minst mat. Då bestämde sig några fiskare att ta saken i egen hand och gav sig iväg till Alexandria där de framförde sitt budskap.

Det tog dem hela fem dagar att nå Alexandria. Klart att de ska ha ett monument efter en sådan bedrift! När de kom tillbaka den 17 oktober hade de sällskap av två allierade krigsfartyg och Karpathos kunde utropas som en befriad ö.
1 kilometer norr om Finiki låg tidigare Taverna Under the trees. Tyvärr fick tavernan stänga igen. Det var synd, för att inte säga mycket synd för detta var en taverna utöver det vanliga. Kostas - som drev tavernan - är en duktig kock och råvarorna han använde kom oftast från egna odlingar. Tavernan låg i skuggan av två jättelika tamariskträd vid en stenstrand. Stranden finns naturligtvis kvar, men den är inte mycket att hänga i granen, men för ett dopp eller två duger den bra.

 

Taverna Under the trees. Finiki. Karpathos.

Taverna Under the trees som det ser ut idag.

 

I juli 2009 öppnade Kostas en ny taverna med samma namn, den ligger norr om Finiki, längs vägen till Lefkos. Tyvärr är läget inte lika inbjudande som det gamla stället, men maten är precis lika bra som tidigare. Missa inte!

HOTELL I FINIKI

Jag vet flera Kalimerianer som brukar bo några nätter i Finiki, och det kan jag verkligen förstå, för det är en jättemysig by, och Hotel Finiki View ser inte dumt ut, har det jag fått rekommenderat av läsare.

Boka Hotel Finiki View »

 

Stranden i Finiki på Karpathos.

Stranden i Finiki.

 

Finiki ligger cirka 17 kilometer väster om Pigadia, och något kortare från Amopi.


LÄS MER OM KARPATHOS

Om Karpathos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera