Kalimera Grekland Leros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Leros
Det finns flygplats på Leros, men bara för inrikesflyg. Trots avsaknad av internationell flygplats är det enkelt att resa till Leros, på charter eller på egen hand.

CHARTER

Apollo började med charter till Leros för några år sedan, och det har tydligen fungerat bra, för de erbjuder fortfarande charter. Bra tycker jag, för alla vågar inte resa på egen hand.

Eftersom det inte finns någon internationell flygplats flyger man i stället till Kos, och åker båt därifrån till Leros. Båtresan tar knappt två timmar. Apollo erbjuder hotell i Alinda och Krithoni.

FLYGSTOL

Om du väljer att resa till Leros på egen hand är det smidigast att flyga till Kos eller Samos, och vidare med båt till Leros. Andra alternativ är att flyga till Aten och ta inrikesflyget till Leros. Personligen tycker jag att det är bäst att flyga till Samos, det beror mestadels på att jag tycker bättre om Samos än om Kos.

 

Flygplatsen på Leros.

Den lilla flygplatsen på Leros.

 

INRIKESFLYG

Daglig flygförbindelse med Aten. Den pyttelilla flygplatsen ligger i Partheni på norra delen av ön. Från Agia Marina är det cirka 6 kilometer till flygplatsen.


BÅT

Leros har mycket bra båtförbindelser med de flesta öarna i Dodekaneserna, inte minst med Kos och Kalymnos. Som många andra öar i den här delen av övärlden domineras båttrafiken av bärplansbåtar av olika slag, de är dubbelt så snabba, och dubbelt så dyra som vanliga färjor. Som väl är finns det stora färjor som trafikerar Leros också, fast långt ifrån lika ofta som bärplansbåtarna.

Det finns tre hamnar på Leros: Agia Marina, Lakki och Xerokambos. Bärplansbåtarna brukar i regel lägga till i Agia Marina och de stora färjorna i Lakki. Det är lite snurrigt med hamnarna. I tidtabellerna står det oftast att båtarna, alltså alla båtar, lägger till i Lakki.

 

Hamnen i Agia Marina. Leros.

Hamnen i Agia Marina.

 

Men jag har alltid hamnat i Agia Marina när jag anlänt med bärplansbåt. Det är förstås smidigast att gå av i Agia Marina eftersom man därifrån har nära till Alinda och Panteli, där de flesta vill bo. Från Lakki till Agia Marina är det cirka 4 kilometer. Från Xerokambos kan man åka till Myrties på Kalymnos med en liten passagerarbåt.

Gillar du inte bärplansbåtar, eller stora färjor, kan du åka med Nisos Kalymnos, eller Nisse som många öluffare kallar henne. Det är en liten bilfärja som har sin hemmahamn på Kalymnos. Nisos Kalymnos trafikerar Astypalea, Arki, Agathonissi, Kalymnos, Leros, Lipsi, Patmos och Samos. Även Leros Sea Ways går till Leros ofta under sommarmånaderna.

Båttidtabell för Leros »

Boka båtbiljett online här »

Beställ nedräknare om du har bokat resa »


LÄS MER OM LEROS

Om Leros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera