Samothrake i Grekland

Samothrake i Grekland.

Samothrake. Samothraki. Samotrake. Samothrace. Kärt barn har många namn sägs det, i alla fall många stavningar. Samothrake är en av tre öar i Norra Egeiska ögruppen. De andra två öarna är Limnos och Thassos.

Samothrake har cirka 2 860 invånare och öns yta är 178 km2. Det två största byarna är hamnstaden Kamariotissa med 1 070 invånare, och huvudstaden Samothraki (eller Chora) där det bor 650 personer. Högsta berget heter Fengari och mäter hela 1 611 meter över havet.

Om du känner igen namnet på ön beror det på en staty som hittades på Samothrake år 1863. Statyn som kallas Nike från Samothrake är nästan 2 ½ meter hög och gjord av marmor. Den föreställer den grekiska segergudinnan Nike och tros ha rests omkring 190 f.Kr. Statyn finns på Louvren i Paris. En kopia finns på Waldemarsudde i Stockholm.

Tja, det är väl ungefär vad jag vet om Samothrake. Jag har varit på 65 grekiska öar, Samothrake är som du förstår inte en av dem. Inte ens bilden ovan är från Samothrake, den från PlomariLesbos.

Tavernor vid stranden.

Skopelos är en lika grön som Samothrake. (Agnontas.)


Någon känd ö i turistsammanhang är Samothrake inte. Snarare är det en av de mest okända öarna i Grekland. Jag känner bara till en Kalimeramedlem som har varit på Samothrake. Du kan läsa hans resebrev via länken längre ner.

RESA HIT
Att inte många reser till Samothrake är lätt att förstå. Ön har ingen flygplats, och har bara båtförbindelse med Alexandroupolis, som ligger på fastlandet i nordöstra Grekland, på gränsen till Turkiet. Så om du ska resa hit måste du först ta dig till Alexandroupolis. Enklast är att flyga till Aten, och fortsätta med inrikesflyg till Samothrake. Boka färjebiljetter online här »

HOTELL & PENSIONAT
Vad jag förstår bor merparten av turisterna i hamnstaden Kamariotissa. Det verkar vara en bra bas för att utforska denna bergiga och gröna ö.

Boka hotell, studios och rum på Samothrake här »

Fina sandstränder.

Lesbos är det närmaste jag kommit Samothrake. (Ag Isidoros.)
Fengari. Samothrake.

Här står jag på toppen av Profitis Elias på Amorgos.

Profitis Elias ligger 698 meter över havet. Men det är ingenting mot Fengari, som är högsta berget på Samothrake, och ligger 1 611 meter över havet!


MER OM SAMOTHRAKE

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Resebrev från Samothrake »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Samothrake »
Thassos - närmsta ö »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Samothrake »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera