Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa med barn i Grekland

Troligen är Grekland det land i Europa som är lättast att resa i med barn. Antal barnfamiljer som öluffar i den grekiska övärlden ökar stadigt år från år. Anledningen beror säkert på att de som i sin ungdom öluffade i Grekland har fått egna barn, och eftersom dessa gamla öluffare vet hur enkelt det är att resa i Grekland är det inte konstigt att grekiska övärlden nu invaderas av barnfamiljer.

 

Dejn barnvänliga stranden i Lefkos på Karpathos.

Barnvänliga Lefkos på barnvänliga Karpathos.

 

Hela övärlden är faktiskt som gjord för barn. Ibland kan man få känslan av att det är barn som både ritat och designat den grekiska arkipelagen. Det mesta fungerar lite si och så, och saker som är viktiga hemma spelar mindre roll i Grekland. Kläderna får gärna vara lite skitiga och sådant trams som tandborstning får man gärna hoppa över någon dag. För att inte tala om att gå och lägga sig och sova efter Bolibomba, sånt är helt uteslutet i Grekland.

 

Den barnvänliga stranden Koukounaries på Skiathos.

Barnvänliga Koukounaries på barnvänliga Skiathos.

 

Det enda som kan vara jobbigt för små barn är nog själva flygresan till och från Grekland. Om man aldrig har flugit förut är det spännande och samtidigt lite läbbigt. Men det värsta är ändå tryckförändringarna i planet som kan kännas obehagliga. Särskilt för riktigt små barn kan det vara jobbigt eftersom det inte går att förklara vad det är som händer. Att åka båt däremot brukar bara vara roligt. Men undvik längre resor då det kan bli lite långrandigt på en färja efter några timmar. Det är bättre att åka en kort sträcka i taget.
En av fördelarna med att resa i Grekland är att det är så enkelt att hitta boende. Oftast står rumsuthyrare och tar emot dig redan i hamnen när båten lägger till. Läs mer om hur det går till på sidan om att boka hotell.

Är ni en stor familj kan det löna sig att leta upp en lägenhet med tillgång till kök. Reser man med bebis är det naturligtvis också bättre om det går att hitta en lägenhet eller ett rum med tillgång till åtminstone en spis. Går inte det så ställer oftast familjerna i närheten upp med köksplats.

 

Den barnvänliga stranden Agia Anna på Naxos.

Barnvänliga Agia Anna på barnvänliga Naxos.

 

Man behöver aldrig vara orolig för att inte bli väl omhändertagen när man reser med barn. Greker är ett synnerligen barnälskande folk. Det spelar ingen roll vems barn det är, de gillar alla lika mycket. Går du på restaurang är det inte ovanligt att någon annan tar hand om ungarna den kvällen. Vill man ha barnvakt någon kväll brukar det gå bra att be någon i familjen man hyr av, alltid är det någon liten gumma som ställer upp. För barn är det också väldigt lätt att skaffa sig nya spännande kompisar både via andra turister och från den lokala befolkningen.

 

Den barnvänliga stranden Finikas på Koufonissi.

Barnvänliga Finikas på barnvänliga Koufonissi.
Ett paradis för barnen är naturligtvis de grekiska stränderna och det härliga vattnet. På många stränder är det så långgrunt att man måste gå bra långt ut för att nå över knäna. Havsbottnen är sällan fylld med en massa tång utan den är oftast vackert förpackad som vore den gjord av tårtbotten. Vattnet är ofta kristallklart och relativt rent.

Glöm inte att ta med snorkel och cyklop, här hemma är det som bekant svårt att se något överhuvudtaget när man snorklar, men i Grekland öppnar sig ett litet akvarium med allehanda lustigheter. För barn är det en upplevelse att kanske för första gången se fiskar som inte ligger på en tallrik.

 

Den barnvänliga stranden Monastiri på Paros.

Barnvänliga Monastiri på barnvänliga Paros.

 

En del öar är mer lämpade för barn än andra, sådana öar brukar också vara väldigt populära. Några av de populäraste småbarnsöarna är Antiparos, Donoussa, Karpathos, Koufonissi, Paros, Naxos, Sifnos, Syros och Skiathos.

Självklart passar även stora charteröar som Rhodos, Kos och Kreta bra för barn, för som sagt, Grekland är ett barnparadis.

 

Alla öar i Grekland »

Kalimeras Öluffarskola »
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera