Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Hur ordnar man sitt boende när man öluffar?

Ett påstående jag ibland hör från vänner som ännu inte har kommit ut ur chartergarderoben är: "- Hur vågar du åka utan att veta VAR du ska bo?" Men det är precis tvärtom. Det är just friheten att kunna välja mitt boende som gör öluffandet så härligt.

 

Öluffar du till Lesbos måste du boka hotell i förväg. Som här på Sea Horse Hotel i Molyvos.

Det är ser fint ut. Vi går in och frågar om de har lediga rum. Bild från MolyvosLesbos.

 

Åker jag charter får jag snällt välja mellan de hotell som charterbolagen erbjuder på sina hemsidor. Och hur ofta stämmer hotellbeskrivningarna? Och hur vet jag att just jag får den där underbara havsutsikten? När du öluffar väljer du själv var du vill bo, vilket rum du vill bo i och vilken utsikt du vill ha. Och om du skulle tröttna är det bara att byta boende, kanske i en by på en helt annan ö.

 

Hotel Christina i Nea Chora nära Chania på Kreta är gillas av både charterresenärer och öluffare.

Hotel Christina i Nea ChoraKreta bor både charterresenärer och öluffare.

 

Antingen bokar du rum hemifrån, eller så ordnar du det när du är på plats i Grekland. En anledning till varför man kanske väljer att boka i förväg är att man vill bo på ett speciellt ställe. Vissa pensionat är populärare än andra. Kommer du fram mitt i natten är det också bra att ha bokat i förväg.

 

Om du öluffar till Santorini måste du boka hotell i förväg.

Santorini bokar vi alltid i förväg. Det är alltid kaos och stressigt i hamnen.

 

Öluffar du under högsäsong måste du boka rum i förväg om du ska besöka populära öar med begränsat utbud, som exempelvis Folegandros, Koufonissi och Amorgos, ja även på mindre populära öar kan det vara svårt att hitta bra boende till rimligt pris under högsäsong. Vi har varit tvungna att sova utomhus några gånger när vi kommit fram obokade sent på kvällen. Det är inte roligt, jag lovar.

 

Om man inte hittar lediga hotell när man öluffar kan man sova utomhus på stränderna.

Vi har sovit utomhus flera gånger i Grekland. Det är inte lika kul som det ser ut. Bild från Kimolos.


En annan anledning att boka i förväg är att det på senare år blivit väldigt smidigt att boka via någon av bokningssajterna. Nackdelen med att förboka rum via exempelvis booking.com är att priset i regel blir något högre. Bokningssajterna tar mellan 10-15 % i provision, och ungefär så mycket dyrare blir rummet, för alla vill naturligtvis tjäna pengar. Om du bokar via exempelvis booking.com kan det stå att hotellet är fullbokat, men det behöver inte stämma, de flesta lämnar inte ut alla rum till bokningssajterna. Så om det står att ett hotell är fullbokat kan du prova att skicka ett mejl till den som äger hotellet.

 

För öluffare är Ampelos Resort i Chora ett av de bästa pensionaten på Folegandros i Kykladerna.

Ampelos Resort i ChoraFolegandros ser ut som ett lyxhotell. Men det är ett enkelt pensionat.

 

Om du kontaktar pensionatägarna direkt, via telefon eller mejl, får du oftast ett bättre pris. En annan fördel med att boka direkt av ägarna är att man kan diskutera transfer från hamn eller flygplats, och vilken typ av rum du vill ha. Jag har på senare år börjat förboka rum i allt större utsträckning, och jag skickar alltid mejl och frågar om rum och pris. Kanske är jag gammalmodig. :-)

 

Annas Studios i Livadia är ett av de bästa hotellen på Tilos i Dodekaneserna.

Annas Studios (se pil) i LivadiaTilos bokar vi alltid via mejl.

 

Om du inte bokar i förväg letar du rum på plats. Vilket ofta är en enkel match (utom i augusti), i regel behöver du inte göra så mycket själv. När båten lägger till i hamnen väntar rumsuthyrare på dig, och alla vill att just du ska bo på deras fantastiska pensionat, de ropar "rooms" och överöser dig med allahanda boendeförslag. Rumsuthyrare är vanligast på populära öluffaröar, det finns öar där man nästan aldrig möts av rumsuthyrare i hamnarna. I ögruppen Kykladerna är det dock fortfarande tämligen vanligt.

 

Om du ska öluffa till Skopelos i Sporaderna måste du boka hotell i förväg.

De flesta rumsuthyrare väntar idag på gäster som har bokat i förväg. Bild från Skopelos.

 

Men att mötas av av rumsuthyrare i hamnarna blir allt mindre vanligt. Visst brukar det stå många rumsuthyrare och vänta när färjorna lägger till, men de väntar allt oftare på gäster som har bokat rum i förväg.

 

På Leonard Cohens ö Hydra måste du boka hotell hemifrån annars får du sova utomhus.

I väntan på ett rum på Hydra där det är svårt hitta boende på plats.

 

Är du i Grekland under högsäsong bör du försöka komma fram till en ny ö så tidigt som möjligt på morgonen, många som ska åka vidare checkar ut tidigt och då är det lättare att hitta rum.


Vissa rumsuthyrare har pärmar eller broschyrer där du kan få ett hum om hur pensionatet ser ut och var det ligger. Tycker du att något av pensionaten ser lockande ut frågar du om priset. Gillar du att pruta kan du göra det, speciellt om det verkar finnas gott om boende. När du följer med en rumsuthyrare för att titta på ett pensionat, och det inte håller den standard du föreställt dig, eller att läget är fel, är det bara att säga nej. Du behöver inte ta ett rum bara för att du följt med och tittat på det.

 

Många som öluffar till Schinoussa i Kykladerna har redan bokat pensionat.

Rumsuthyrare väntar på bokade och obokade gäster i hamnen på Schinoussa.

 

Ibland händer det att man tar ett rum för en natt och fortsätter sitt letande nästa dag. När du sagt ja till rummet och du är överens om priset lämnar du ditt pass till pensionatägaren. De behöver passet för att kunna registrera dig i "hotelliggaren" (om de skulle få oväntat besök av skattemyndigheten). Passet fungerar också som en slags pant, du får tillbaka det när du har betalt för rummet. Det är aldrig någon fara med att lämna ifrån dig passet, du får alltid tillbaka det. Om du tycker att det känns otryggt att lämna ifrån dig passet kan du betala rummet i förväg, brukligt är annars att man betalar när man checkar ut från rummet.

 

Nästan alla som öluffar till Ios bor i Chora där det är störst utbud på bra hotell och pensionat.

Om man inte trivs på ett hotell kan man byta till ett annat. Bild från ChoraIos.

 

Fråga gärna vad pensionatägaren heter och var du kan få tag i honom/henne. En anledning till detta är om du vill fråga om något, kanske behöver du toalettpapper eller du kanske vill checka ut och betala tidigare än vad du tänkt dig.

Om jag och Camilla inte har bokat i förväg går jag runt och letar på egen hand, medan Camilla väntar med packningen på någon taverna. Jag går runt och letar efter skyltar där det står "Rooms", "Studios", "Pension" eller något liknande. När jag hittat vårt drömhus knackar jag på och frågar om det finns några lediga rum. Har jag tur kan jag välja rum själv och den där stora balkongen med utsikt över havet är helt plötsligt vår. Om vi däremot reser under högsäsong, eller om vi vet var vi vill bo (vi kan ha bott där tidigare), mejlar vi som sagt hemifrån och bokar. I och med att det numer finns WiFi överallt har vi börjat boka på plats när vi vet vilken ö vi ska åka till härnäst.

 

I Emborio på Chalki i Dodekaneserna är det svårt för öluffare att hitta hotell, pensionat och villas på plats.

Lycka är att efter två timmars letande hitta ett ledigt rum. Bild från Chalki.

 

Standarden på rummen är i regel bra även om inredningen är ganska enkel och spartansk. Möbleringen i ett dubbelrum består vanligen av två eller tre sängar (ibland är det en dubbelsäng), två stolar, en byrå, en spegel och en garderob. Det ingår alltid sängkläder: underlakan och överlakan, en eller flera filtar (ligger i garderoben) och kudde. Kudden kan vara allt från stenhård till mjuk och tunn som ett frimärke.

 

Rum med utsikt från Valeta Studios i Armenistis på Ikaria.

Rum med utsikt från Valeta Studios i ArmenistisIkaria.


På rummet finns det alltid dusch och toalett. Handduk, tvål och toalettpapper ingår som standard. Om något skulle saknas på rummet påtalar du bara detta för din hyresvärd. Oftast finns det kylskåp på rummet och ibland även ett litet pentry. WiFi är vanligt numer, det är få hotell idag som inte erbjuder trådlöst internet gratis Det blir också allt vanligare att hotell och pensionat erbjuder frukost mot en extra kostnad.

 

Frukost med utsikt från ett bra hotell i underbara Mochlos på norra Kreta.

Frukost med utsikt i underbara Mochlos på Kreta.

 

Det finns olika benämningar på boendeformerna: camping, rooms, pension, hotel, apartments och studios. Förutom camping är skillnaden på standard inte speciellt stor.

Camping

På en del öar finns det någon form av camping. Det var vanligare förr, men i och med att vi blir mer och mer bekväma av oss, finns det inte lika många campingplatser kvar. Är det en organiserad campingplats finns det alltid dusch och toalett. Ofta finns det även någon form av taverna och minimarket i närheten. Somliga väljer att vildcampa på ensliga stränder, de bygger ett litet hus av vass eller slår upp tält. Vildcampare stannar ofta länge på en och samma ö. Det är dock inte alltid tillåtet att vildcampa i Grekland, men det förekommer på ett flertal mindre öar, som Anafi och Gavdos.

 

Vildcamping är vanligt på öar som Anafi och Donoussa, och här i Aliko på Naxos.

Vildcampare i AlikoNaxos.

 

 

Rooms, Pension, Apartments och Studios

Fyra olika namn, men egentligen är det samma sak. Standarden kan vara minst lika bra som på hotell. Oftast drivs dessa boendeformer av en familj. Studios betyder i regel att rummet består av ett sovrum och ett litet kök, apartments består av flera rum och ett kök.

 

Adriatica Hotel i Nikiana på Lefkas är ett mycket bra familjeägt pensionat.

Adriatica Hotel i NikianaLefkas är endast hotell till namnet.

 

Hotell

Som öluffare bor man i regel inte på riktiga hotell. Dels kostar det för mycket, dels så är skillnaden mellan hotell och pensionat inte stor. Skillnaden är ibland inte större än att det finns en reception att lämna nyckeln i. Däremot är det vanligare att det finns pool på hotellen. Vissa etablissemang lägger till hotell i namnet, men det betyder inte att det är ett hotell i den bemärkelse som vi känner till. Exempel på det är Adriatica Hotel på Lefkas.. Adriatica Hotel är bara hotell till namnet, i verkligheten är det ett trivsamt familjepensionat.

Kalimera samarbetar med Booking.com. Så du om du brukar boka hotell via Booking kan du boka via länken nedan. Då går några kronor till Kalimera för varje bokning som görs, och det oavsett var i världen du bokar hotell.

 

Boka hotell på Booking.com via denna länk så stöder du Kalimera »

 

Välkommen till Naxos Stad Herr och Fru Poco Loco.

Välkommen till Naxos Stad Herr och Fru Poco Loco. :-D

 

 « Föregående kapitel Startsidan | Nästa kapitel »

 

Öluffarskolan finns även som PDF-guide och kan köpas här »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera