Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Båtrutter som passar öluffning i Grekland

I nästa kapitel ska vi göra en fiktiv öluff i Kykladerna. Nästa gång du öluffar kanske du vill börja någon annanstans. Varför inte på Samos? Eller på Rhodos? Eller varför inte på Skiathos eller Kreta? Nedan finns förslag på rutter från andra flygplatser.

Flygstol till Samos

Vi flyger ofta till Samos, dels för att Samos är en mycket fin ö, dels för att man därifrån enkelt kan åka till Fourni och Ikaria, samt till nästan alla öar i Dodekaneserna, och till Chios och Lesbos.

 

Att landa på Samos flygplats i Pythagorion och öluffa i Dodekaneserna.

Snart dags att landa på Samos flygplats i Pythagorion.

 

Flygstol till Lesbos

Ytterst få flyger till Lesbos för att öluffa. Det beror mestadels på att Lesbos är en så mångfacetterad ö att man inte behöver andra öar. Allt finns på Lesbos. Vi har flugit till Lesbos en gång. Då besökte vi Lesbos och Chios, och flög hem från Samos.

Flygstol till Kos

Kos är en mycket bra start eftersom ön ligger mitt i Dodekaneserna. Antingen luffar man norrut eller söderut. Eller både och. En fördel med Kos är att det går båtar till Kykladerna därifrån.

Flygstol till Rhodos

Rhodos passar perfekt om du ska besöka öarna i södra Dodekaneserna. (Självklart kan du resa norrut också.) Rhodos har även bra båtförbindelse med Kreta, samt med några av öarna i Kykladerna.

 

Blue Star Ferries i den stora hamnen Acandia i Rhodos stad.

Den stora hamnen Acandia i Rhodos stad.

 

Flygstol till Skiathos

Personligen tycker jag att en öluff i Sporaderna hör till de roligaste man kan göra. Dels är öarna fantastiskt vackra, dels är det bra båtförbindelser, dels är båtresorna korta. Vi brukar alltid börja på Alonissos, därefter åker vi till Skopelos, och avslutar sedan med några dagar på Skiathos innan vi ska resa hem.

 

Att se flygplan landa på Skiathos lilla flygplats är en stor sevärdhet.

Ett plan går in för landning på Skiathos lilla flygplats.
Flygstol till Kefalonia, Preveza eller Zakynthos

Om du ska öluffa i den Joniska ögruppen är det bästa att flyga till Preveza eller Zakynthos. Det funkar även att flyga till Kefalonia, men då måste du åka upp och ner i ögruppen. (Självklart beror det på vilka öar du vill se.) Vi har flugit till Preveza och öluffat från Lefkas till Ithaka, Kefalonia och Zakynthos. Korfu är inte alls lika smidigt att öluffa från eftersom man måste ta sig till fastlandet för att komma vidare.

 

I Joniska öarna går det färja mellan Lefkas, Ithaka, Kefalonia och Zakynthos.

Färja från Kefalonia till Zakynthos.

 

Flygstol till Kreta

Personligen tycker jag att Kreta är värd en egen resa. Ön kallas inte för ”ett eget land” bara för skoj skull. Men visst går det att börja och sluta sin öluff på Kreta, det har vi gjort flera gånger, men då har vi även rest runt på Kreta. Från Kreta går det färja till Karpathos och Rhodos, samt till några öar (som Santorini och Milos) i Kykladerna.

 

Flyg till Chania för att öluffa i Kykladerna och Dodekaneserna.

Kreta är värd en egen resa, men funkar att öluffa från också. Bild från Chania.

 

Flygstol till Mykonos eller Santorini

Mykonos och Santorini är de enda öarna i Kykladerna som har internationella flygplatser. Vilken av öarna som är bäst att börja på beror på vilka öar du ska besöka. Oavsett vilken ö du börjar på går det, med lite trixande, att ta sig till samtliga öar i Kykladerna. Om du flyger till Santorini är det smidigt att ta sig till västra, södra och östra Kykladerna. Flyger du till Mykonos är det lätt att ta sig till norra och mellersta Kykladerna. Vi flyger nästan alltid till Santorini när vi ska öluffa i Kykladerna. Det beror mest på gammal vana. :-)

 

Hamnen på Mykonos i Kykladerna.

Den gigantiska hamnen på Mykonos.


Inflygningen till Atens flygplats Elefthérios Venizélos.

Snart dags att landa på Atens flygplats Elefthérios Venizélos.

 

Flygstol till Aten

Om du flyger till Aten är valmöjligheterna nästintill obegränsade. De enda ögrupper som inte har båtförbindelse från Aten är de Joniska öarna, och Sporaderna. Om du ska besöka Saroniska öarna (Egina, Agistri, Poros, Hydra och Spetses) bör du flyga till Aten eftersom Pireus är den enda hamn som har båtförbindelse med de Saroniska öarna.

 

Blue Star Ferries i hamnen i Pireus.

Blue Star Ferries lämnar hamnen i Pireus.

 

Pireus är en av tre hamnar i Aten, de andra två heter Rafina och Lavrio. Jag har skrivit om hamnarna på Kalimera. Där finns massor med nyttig information, bland annat om hur du reser till hamnarna från flygplatsen.

 

Att utgå från hamnen i Rafina är mycket bättre än hamnen i Pireus.

Hamnen i Rafina.

 

 « Föregående kapitel Startsidan | Nästa kapitel kommer snart »

 

Öluffarskolan finns även som PDF-guide och kan köpas här »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera