Turistsäsonger i Grekland

Snorkla i Grekland och Antipaxos.En av de vanligaste frågorna jag får, och som även ofta ställs i vårt forum, är vilken tid det är bäst att åka till Grekland. Frågan är förstås omöjlig att besvara. Det beror naturligtvis på vilket väder man önskar sig. Vissa vill att det inte ska vara så varmt, andra (de flesta) vill att det ska vara jättevarmt och soligt. Jag har varit i Grekland alla månader utom december, januari och februari. Mina favoritmånader är april, juni, september och oktober.

Till Grekland kan man faktiskt åka året om även om de flesta åker under den varmare delen av året. På vintern är det framförallt Aten och Kreta som lockar. Tyvärr är utbudet på resor till Grekland under vinterhalvåret dåligt.

Det spelar egentligen ingen roll när du åker, Grekland är alltid Grekland, men i olika skepnader. Gillar du lugn och ro åker du i april, maj, september eller oktober. Åker du i juli eller augusti är öarna knökfulla med turister, priserna är högre och solen kan stundtals vara hårdhjärtad. Juni är en månad som är lite mittemellan.

Mina erfarenheter om vädret i Grekland kan du läsa om här »

Agia Anna på Amorgos.

I september kan man ligga i vattnet länge. Bild från Agia Anna.


Plaka beach på Naxos.

Plaka beachNaxos i november. Ser ut som på sommaren, fast utan turister.


November till mars
Vintern räknas från november till mars och då är det i princip tomt på turister utom i Aten, och på delar av Kreta och Rhodos. Vädret växlar mellan kallt och varmt, ena dagen kan det vara riktigt kallt, medan nästa dag kan vara solig och varm. I norra Grekland kommer det en del snö på vintern, men är ovanligt på öarna, även om det händer (senast vintern 2015).

Det blir naturligtvis inte lika låga temperaturer som i Skandinavien på vintern, även om det kan kännas så. Husen är inte på långa vägar lika välisolerade som här hemma. Redan 10 plusgrader kan kännas som värsta vargavintern. På turistöarna är nästan allting stängt under vintern, ofta är det bara någon eller några tavernor eller kaféer öppna. Undantag är större städer där det mesta är öppet även under vintern.

Två av våra medlemmar - Arne och Birgitta - brukar tillbringa en månad i PaleochoraKreta varje vinter. Du kan läsa om deras resor här »

Loutro på Kreta.

Loutro på Kreta i november.


April och maj
I april och maj är det vår i Grekland och det är den absolut vackraste årstiden. Blommorna slår ut och gräset är grönt och friskt och vädret är hyfsat pålitligt. Dock kan det komma en del regnskurar. Vattnet är inte riktigt uppvärmt, så i april och delar av maj kan det bli ganska kalla bad, ungefär som hemma på sommaren. Gillar du att vandra är det här den bästa årstiden att vara i Grekland. Mycket är fortfarande stängt, men de hotell och restauranger som har öppnat räcker och blir över, för det är inte så många turister ännu.

Juni
Juni är en bra månad, vädret brukar vara pålitligt, vattnet har värmts upp till en behaglig temperatur och kvällarna börjar bli härliga. Nästan alla pensionat och hotell, och i stort sett alla restauranger har öppnat, det är bara på de riktigt små öarna det fortfarande är lite si och så med det.

Rederierna utökar turtätheten på båtarna vilket gör resandet mellan öarna enklare. Juni är den månad då det är flest skandinaviska barnfamiljer ute och öluffar, så vill du inte träffa din granne på stranden bör du undvika juni månad.

I april och maj är Grekland som vackrast.

I april och maj är Grekland som vackrast. Bild från Tilos.
Juli och augusti
Juli och augusti är två ganska tunga månader. Resorna till Grekland är dyrare, priserna på rum och bilhyra skjuter i höjden och grekerna är mer eller mindre stressade. Vädret däremot är mycket pålitligt. Ibland alldeles för pålitligt då det stundtals skulle kännas skönt med en regnskur. I augusti kan det bli nästan olidligt varmt med temperaturer ända uppåt 40 grader.

I augusti kommer också många italienare, för att inte tala om alla greker som har semester. Det brukar vara trångt om saligheten i juli och augusti. Om du ska resa på egen hand i juli och augusti måste du boka rum i förväg, och det gör vi alltid på Booking.com

September och oktober
Så är vi då inne september och oktober som är två härliga månader då vädret är som under en bra svensk sommar. I september är det ovanligt med regn, men i oktober kan det komma en och annan skur. Vattnet är ljuvligt och det går och snorkla i timtals utan att behöva gå upp. Och sist, men inte minst, kvällarna är alldeles underbara. Landskapet är däremot inte särskilt vackert då solen tärt hårt under en säsong utan regn. Under denna period går priserna ner och många turister har åkt hem.

Vi brukar biluffa på Kreta i oktober, och det är bland det bästa man kan göra: inte så mycket folk, allt är öppet och vädret är pålitligt.

Skopelos i september.

September är en perfekt månad. Bild från Agnontas.


FLER TIPS INFÖR RESAN

E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

MER INFO

Allmänna råd inför resan »
Boka hotell här »
Boka resa »
Bankomater i Grekland »
Öluffa i Grekland »
Resmål 2018 »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Greklands populäraste ö »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera